Weerpraatje van maandag 29 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Voor ons weer is een hogedrukgebied dat zich tussen Groenland en Lapland bevindt, van belang. Het heeft een uitloper naar de Britse Eilanden, hoewel deze zeker niet van hoofdbelang is. De uitloper is niet sterk genoeg om bij ons de hoofdrolspeler te zijn vandaag. We hebben eerst nog last van restanten van het kleine wegtrekkende lagedrukgebied dat ons in het weekend beïnvloedde. Daarachter zit nog een zwakke storing die morgen van het noorden uit met wolkenvelden overtrekt. Tegen het midden van de week krijgt de hogedrukuitloper tijdelijk wat meer invloed, maar in de tweede helft van de week wordt een Scandinavisch laag van belang. Dat krijgt gaandeweg meer en meer invloed bij ons en stuurt tegen het eind van de week / komend weekeind erg koele en onstabiele noordelijke lucht naar ons toe.

Vandaag start ook al met koele minima. De dag trapt af met temperaturen tussen een 2 en 4-tal graden met op diverse plekken ook wat verspreide nevel- en mistbanken. Die lossen snel op en de temperaturen gaan er snel op vooruit eens de zon op is. Uiteindelijk wordt het vanmiddag wel een 13-14 graden aan zee tot 15 landinwaarts. Daar hoort eerst veel zon bij, maar gaandeweg verschijnen er uiteindelijk toch meer en meer stapelwolken. Zeker landinwaarts. Aan zee blijft het vrij zonnig. Er staat daarbij overal een zwakke tot later matige wind uit een noordelijke tot noordoostelijke richting.

Vervolgens krijgen we vanavond geleidelijk weer meer wolken die binnenlopen. In de nacht raakt het dan ook grotendeels bewolkt. Het zijn vooral lage wolken die binnenlopen, maar toch is tegen de ochtend wat lichte lokale (mot)regen niet uitgesloten. De minima blijven dankzij de bewolking een stuk hoger zitten en komen niet veel lager uit dan rond een 6 à 7 graden.

Morgen start dan ook met die lage wolkenpartijen waarbij er mogelijk hier of daar eens een drupje (mot)regen opduikt. Het zal veel moeite kosten om dat ochtendlijke grijs opgeruimd te krijgen. Zeker in de noordwestelijke helft van de regio kan dat best wel eens tot de late middag duren. Geleidelijk aan zien we dus morgen die opklaringen verschijnen, waarbij zeker de kust veel geduld zal moeten hebben. De maxima zitten morgen rond dezelfde waarden als vandaag of iets lager. Veel zal het niet schelen want er komt wel geleidelijk iets zachtere lucht binnen dan vandaag. Toch blijft de wind in een noord tot noordoostelijke hoek zitten.

Woensdag zal de beste dag van de week worden. Tegen dan kan er nog een graadje extra opgeteld worden en is een 16-17 graden haalbaar. Er komt dan wat meer ruimte voor de zon al is het zeker niet altijd even van harte. De wolkenvelden blijven ons echt wel parten spelen, maar het blijft  op woensdag wel nog helemaal droog. De eerst meer veranderlijke wind, kiest uiteindelijk toch weer voor een noord tot noordoostelijke richting.

Donderdag en vrijdag zullen wisselvalliger verlopen. Er liggen dan wat meer actieve restanten van storingen in de buurt en die zouden dan op beide dagen wel eens voor wat verspreide regen of een bui kunnen zorgen. Ze worden met een wat aanscherpende noordelijke stroming tot bij ons gevoerd. Op donderdag vallen de temperaturen daarbij nog wel mee en halen we nog wel een 13 tot 15 graden, maar de aangevoerde lucht wordt snel koeler. Vrijdag is er al maar 11 tot 13 graden meer mogelijk.

Tegen het weekeind lijkt die noordelijke stroming zich nog te versterken. Er komt dan echt wel koude lucht binnen met maxima die zeker op zaterdag maar net de dubbele cijfers lijken te halen. Zondag zou weer een graadje meer kunnen opleveren. Op beide dagen is er vrij veel bewolking die afwisselt met zonnige perioden, maar ook een enkele bui is niet uitgesloten.

Samenvatting voor vandaagNa een koele start, lopen de temperaturen vanmiddag op naar 13 tot 14 (lokaal 15) graden. Er is eerst veel zon, maar gaandeweg duiken er stapelwolken op die het zeker landinwaarts de zon moeilijker maken. Aan zee blijft het vrij zonnig. Er staat een zwakke tot hoogstens matige noordelijke tot noordoostelijke wind.

Geert, maandag 29 april, 06.45 uur.

 

De nieuwe natuurminuut gaat over diertjes die op het water leven: schaatsenrijders! Kijk je mee?

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!