Weerpraatje van zondag 28 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een geleidelijk opvullend lagedrukgebied beïnvloedt vandaag in eerste instantie nog volop ons weer. Het stuurt een zwakke storing door onze regio die gevolgd wordt door onstabiele zeelucht met daarin nog een aantal verspreide buien. Er komen wel drukstijgingen achteraan die ons van maandag tot en met woensdag opnieuw enkele rustige dagen zullen bezorgen. Er is wel redelijk wat bewolking van oplossende zwakke storingen die in de buurt zitten, maar die brengen geen neerslag. Tegen donderdag / vrijdag wordt het wat onstabieler door instroom van wat vochtigere lucht en restanten van iets meer actieve storingen. Tegen het weekeind neemt een nieuw hogedrukgebied de regie over en wordt het weer stabieler en zonniger. Hoe lang dit nieuwe hoog het uithoudt en waar het precies zal komen te liggen, is nu nog niet zeker.

Vandaag is de dag overal nat begonnen en valt er eindelijk ook in onze regio wat meer regen. Zeer grote hoeveelheden zijn echter nog steeds niet aan de orde. Met de 2 tot 4 liter die gisteren op de meeste plekken viel en een zelfde hoeveelheid die er vandaag nog bij zal komen, zitten we dan ook overal aan de door mij vooropgestelde 5 tot 10 liter. Veel en veel te weinig om iets te betekenen, laat staan een terugdringen van het enorme tekort waar we tegenaan kijken. De regen duurt ook niet zo heel erg lang. Halfweg de ochtend al, wordt het vanaf de kust droger en trekt de regen geleidelijk verder naar het oosten weg. Daarachter krijgen we dan eerst veel bewolking met ook nog wel een aantal verspreide buitjes, maar ook die zullen stilaan weg trekken. Vanmiddag is het aan de kust droog met breder wordende opklaringen. Landinwaarts blijft er nog lang veel bewolking hangen en daar kunnen nog tot laat in de namiddag een aantal verspreide buien opduiken. Het wordt daarbij niet veel meer dan een graad of 13 bij een boven land matige, aan de kust soms nog eens tot vrij krachtig aantrekkende noordelijke tot noordwestelijke wind.

Vanavond en vannacht verloopt overal droog. De laatste buien landinwaarts trekken snel weg en we krijgen een rustige nacht met een zwakke noord tot noordoostelijke wind. De minima kunnen daarbij behoorlijk wegzakken en zitten tegen de ochtend maar rond een 3-4 graden meer aan zee. Landinwaarts nog wat minder. Daar zitten we maar enkele graden boven het nulpunt én is er kans op lokaal wat lichte vorst aan de grond! Toch opletten met teer plantgoed de komende nacht!

Morgen is het dan eerst nog wat licht wisselvallig, maar we houden het droog. De eerder verwachte mogelijke lokale bui, zal er niet meer inzitten. Het is dan eerst licht, maar later wisselend bewolkt. Gedurende de dag neemt de bewolking  wel geleidelijk aan toe. De temperaturen boeken dan geleidelijk aan weer wat winst. We halen in de namiddag toch alweer een graad of 15. De wind is daarbij naar een noord tot noordoostelijke richting gedraaid.

Ook dinsdag zit de wind nog in die hoek. Er is dan tijdelijk nog wel meer bewolking wanneer restanten van een zwakke storing doortrekken. Behalve een aantal wolkenvelden, levert dat echter niets meer op. Het blijft droog. De temperaturen zitten rond een zelfde waarde als op maandag en halen ongeveer een 15-tal graden daarbij. 

Tegen woensdag kan er nog een graadje extra opgeteld worden en is een 16-17 graden haalbaar. Er komt dan wat meer ruimte voor de zon al is het zeker niet altijd even van harte. De wolkenvelden blijven ons echt wel parten spelen, maar het blijft ook op woensdag wel nog helemaal droog.

Donderdag en vrijdag zullen waarschijnlijk wat wisselvalliger verlopen. Er liggen dan wat meer actieve restanten van storingen in de buurt en die zouden dan op beide dagen wel eens voor wat verspreide regen of een bui kunnen zorgen. Nu moet wel gezegd worden dat dit er ook alweer heel wat minder actief uitziet dan gisteren, dus het zou best kunnen tegen dat we zover zijn, dat er ook van die neerslag niet veel meer overblijft.

Een eerste blik op volgend weekeind ziet er niet slecht uit. Meer dan waarschijnlijk blijft het dan droog en vrij rustig met flinke zonnige perioden en enkele wolkenvelden. De maxima kunnen dan weer wat hoger uitpakken.

Samenvatting voor vandaagVanochtend (meer dan nodige!) regen. Gevolgd door nog wat buitjes, maar in de loop van de dag breekt aan zee de zon vlotjes door. Landinwaarts gaat dat moeilijker en trager en kunnen nog lang een paar buitjes opduiken. Het is koel met maxima rond 13 graden. Komende nacht wordt het koud! Er is kans op lokaal wat lichte vorst aan de grond tegen de ochtend!

Geert, zondag 28 april, 09.30 uur.

 

De nieuwe natuurminuut gaat over diertjes die op het water leven: schaatsenrijders! Kijk je mee?

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!