Weerpraatje van zaterdag 27 april:

Algemene luchtdrukverdeling

We hebben de eerste dagen te maken met een lagedrukgebied dat van over de Britse Eilanden over de zuidelijke Noordzee naar het oosten koerst. Het stuurt een aantal fronten en buienlijnen over onze regio. Na het weekeind nemen drukstijgingen het over en vormt zich ten noorden van ons een nieuw hogedrukgebied. Dat stuurt later in de week een filiaal onze richting op, maar erg stevig ziet het er allemaal vooreerst nog niet uit waardoor in de tweede weekhelft weer wat lichte storingsinvloeden mogelijk zijn. Nog later zou het hoog zich dan toch oprichten, maar dat is dan al een verre verwachtingshorizon en zien we wel weer.

Vandaag is de wisselvalligheid aan zet. Een eerste front trok zoals verwacht de voorbije nacht al door de regio en bracht een 2 tot 3 liter water met zich mee. Het is intussen droog geworden en het front trekt snel verder naar het oosten. We krijgen achter het front te maken met de vorming van stapelwolken en buien. Al snel vallen her en der verspreid dan ook de eerste buien en die kunnen gaandeweg de dag feller gaan worden. Zelfs een donderklap behoort later tot de mogelijkheden. Het zijn en blijven echter buien, dus die vallen niet overal en verschillen van intensiteit. Toch is het de verwachting dat we zeker vanmiddag allemaal wel met buien te maken krijgen. Daarbij is het aan de koele kant met maxima schommelend tussen 12 en 14 graden en er staat erg veel wind. Die komt uit een zuidwestelijke, later meer westelijke richting en waait vrij krachtig tot krachtig aan zee, matig tot vrij krachtig boven land. Gaandeweg komen er ook rukwinden aan te pas die later vanmiddag tijdens en rond buien en aan zee kunnen uithalen tot 70 à 80 km per uur.

Ook vanavond en vannacht is het nog erg wisselvallig en winderig. Zeker in de late middag / avond en het is zeker niet ondenkbaar dat enkele grote takken van de bomen het begeven of dat er links of rechts een toch al onstabiel staande boom van de vorige storm, het alsnog begeeft. In de avond verwerken we eerst nog een reeks buien. Daar kunnen felle buien tussen zitten. In de nacht schuift dan een volgende regengebied binnen vanaf de kust. Het gaat dan wel geleidelijk aan minder hard waaien bij minima rond een 8 tot 9 graden.

Morgen moeten we dan in de ochtend nog de restanten van die regenzone verwerken, waarna het geleidelijk aan droog wordt vanaf de kust. Eventueel valt er nog een achteropkomende bui, maar de droge perioden gaan overheersen. In de namiddag wordt het vanaf de kust dan geleidelijk aan zonniger. Het blijft wel koel met een 12 tot 14 graden bij een naar noordwest gedraaide wind. Die waait nog matig boven land terwijl die aan de kust eerst nog vrij krachtig uit de hoek kan komen. Gaandeweg de dag neemt die wel in kracht af.

Maandag is het dan eerst nog wat licht wisselvallig met mogelijk nog wat lichte regen of een heel enkele verspreide bui, maar meestal is het die dag toch droog. De temperaturen boeken dan geleidelijk aan weer wat winst. We halen in de namiddag toch alweer een graad of 15. De wind is daarbij naar een noord tot noordoostelijke richting gedraaid.

Ook dinsdag zit de wind nog in die hoek en voert droge lucht aan met veel zon en enkele wolkenpartijen. Het kan een graadje zachter worden met maxima rond 15 tot 16 graden en we houden het droog.

Tegen woensdag kan er nog een graadje extra opgeteld worden, maar de bewolking neemt dan weer toe en ook de kans dat er links of rechts een lokale bui kan vallen later op de dag. 

Samenvatting voor vandaagEerst een zonnige periode, maar al snel duiken er stapelwolken op die gaan groeien. Vanmiddag vallen er dan ook verspreide buien en die kunnen fel zijn. Maxima die vrij koel zijn tussen 12 en 14 graden en veel wind uit het zuidwesten, later westen. Zeker vanmiddag komen er felle windstoten die later in de middag kunnen oplopen naar 60 tot 80 km per uur.

Geert, zaterdag 27 april, 09.40 uur.

 

Ook in de nieuwe natuurminuut brengen we een plant voor het voetlicht die je eigenlijk echt wel moet hebben:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!