Weerpraatje van vrijdag 26 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds zorgt een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden bij ons voor een onstabiel weertype zonder dat er direct heel actieve storingen of buienlijnen in onze omgeving passeren. Dat verandert op zaterdag. Dan splitst zich een actieve randstoring van dat laag af en trekt naar de zuidelijke Noordzee. Die brengt wel een actieve storing mee en ook een tijdelijk fors windveld. Vanaf zondag stijgt de luchtdruk opnieuw en wordt het weer rustiger. Na een dip in de temperaturen tijdens het weekend, lopen die vanaf de nieuwe week geleidelijk weer wat op.

We krijgen in die luchtdrukverdeling vandaag een licht onstabiele dag. Er zijn uitgebreide wolkenvelden, maar daartussen is er ook ruimte voor een aantal, zelfs bredere opklaringen. Wolken en zon wisselen elkaar dus af. Gaandeweg de dag kan er een enkele bui opduiken. Die kans lijkt het grootste te zijn aan het eind van de middag wanneer zelfs een eventuele donderklap zou kunnen vallen. De temperaturen variëren daarbij van 8 à 9 graden vanochtend, oplopend naar een 14 tot 15-tal graden in de loop van de dag. De wind waait daarbij uit het zuiden en trekt in de dag weer wat aan en wordt weer wat vlagerig / plagerig.

Vanavond verdwijnen de buien geleidelijk weer en krijgen we later met een toenemende bewolking te maken. De temperaturen dalen daarbij naar een 8 tot 9 graden. Na middernacht neemt de bewolking verder toe en volgt er regen vanaf de kust. Die verspreidt zich tegen de ochtend in de hele regio.

Morgen ziet er niet goed uit. We krijgen dan een storing die van west naar oost zal doortrekken met regen. Dat kan wat meer regen zijn. Er zou dan toch tussen de 5 en 10 liter water kunnen gaan vallen, wat méér dan welkom is voor de natuur en het steeds verder oplopende neerslagtekort … Helaas voor de mensen met buitenactiviteiten, zit deze planning dus niet goed want na de regen volgen er in de namiddag dan nog een aantal verspreide buien. Dat kunnen felle buien zijn, eventueel met een donderklap. Het is daarbij een flink stuk koeler met maxima die rond een 13 graden uitkomen bij een stevig doorblazende zuidwestelijke, later westelijke wind. Die kan later op de dag ook nog eens fors gaan uitschieten met rukwinden tot 70-80 km per uur; vooral aan zee en in de noordwestelijke helft van de regio. Die wind draait tegen de late middag ook naar een west tot noordwestelijke richting.

Zondag wordt het opnieuw kalmer. De maxima zitten rond 12-13 graden en de wind neemt flink af en waait nog matig uit west tot noordwest. Vooral in de ochtend is eerst nog wat regen of een bui mogelijk. De namiddag verloopt veel droger met brede opklaringen die vanaf de kust binnenlopen.

Begin volgende week is het nog licht wisselvallig met mogelijk op maandag nog wat lichte regen of enkele verspreide buien, maar de dagen erna lijken weer droog te gaan verlopen. De temperaturen boeken dan geleidelijk aan weer wat winst. Een terugkeer naar het zeer warme en zonnige aprilweer van de voorbije tijd is echter voorlopig niet aan de orde.

Samenvatting voor vandaagAfwisselend wolken en zon met vooral in de late namiddag geleidelijk aan een aantal verspreide buien. Hoewel de buien heel lokaal blijven en vele plekken het alweer volledig droog houden, kan die ene bui wel fel zijn. De temperaturen lopen op van 8 tot 9 graden in de ochtend naar maxima rond 14-15 graden bij een opnieuw vlagerige zuidelijke wind.

Geert, vrijdag 26 april, 06.40 uur.

 

Ook in de nieuwe natuurminuut brengen we een plant voor het voetlicht die je eigenlijk echt wel moet hebben:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!