Weerpraatje van donderdag 25 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een complex lagedrukgebied met hoofdcentrum boven de Britse Eilanden, beïnvloedt ons weer en stuurt vandaag en de komende dagen een aantal storingen onze kant op. De meest actieve delen mijden echter voorlopig onze regio. Het laag zit gevangen tussen een hogedrukgebied met kern in de buurt van het Finse Lapland en een ander hoog op de Atlantische Oceaan. In het weekeind splitst zich een apart en klein laag af van dit hoofdlaag en koerst richting de zuidelijke Noordzee. Dat brengt vooral zaterdag dan een meer actieve regenzone met regen en wind onze kant op. Begin volgende week gaat de luchtdruk weer stijgen.

Vandaag krijgen we een grijze start van de dag. Er ligt een zwakke storing in de buurt en die trekt in de loop van de ochtend in stukken en brokken door onze regio. Veel regen zit daar niet op, maar er kan vanochtend hier en daar tijdelijk wel even wat lichte regen vallen. Het is bewolkt en de temperaturen liggen aanvankelijk rond 12-13 graden, oplopend tot rond 14-15 tegen de middag. De aanvankelijk zwakke zuidelijke wind, trekt geleidelijk aan. Vanmiddag volgt een tweede zwakke storing. Nadat het tijdelijk droger is geworden (voor zover er al wat zou gevallen zijn), krijgen we in de namiddag weer een oplopende kans op wat tijdelijke regen of een verspreide bui. Een eventuele donderklap is niet onmogelijk. Tussendoor kan er ook wel een zonnestraal opduiken bij maxima rond 15-16 graden en een weer flink aantrekkende en net als gisteren weer vlagerige zuidelijke wind. Er kan daar best wel weer een windstoot van rond de 50 km per uur tussen gaan zitten. Heel veel regen valt er in totaliteit trouwens niet te verwachten vandaag: HOOGSTENS 2 tot 4 liter water per vierkante meter, maar vele plekken krijgen amper iets.

Vanavond en vannacht is het overwegend droog, al is een enkele achteropkomende bui in de avond zeker niet uitgesloten. De minima dalen naar een 8 à 9 graden tegen de ochtend bij een nog altijd matige zuidelijke wind aan zee. Boven land neemt die af tot zwak.

Morgen is het wisselend bewolkt met een enkele lokale bui. De droge perioden overheersen echter bij een wisselende bewolking. Er zijn zonnige perioden en bewolkte momenten en de maxima halen waarden van maximaal een graad of 15 tot 16. De wind waait daarbij matig tot vrij krachtig en is naar een meer zuidwestelijke hoek gedraaid.

Zaterdag ziet er niet goed uit. We krijgen dan een storing die van west naar oost zal doortrekken met regen. Dat kan wat meer regen zijn. Er zou dan toch tussen de 5 en 10 liter water kunnen gaan vallen, wat méér dan welkom is voor de natuur en het steeds verder oplopende neerslagtekort … Het is een stuk koeler met maxima die rond een 13 graden uitkomen bij een stevig doorblazende zuidwestelijke, later westelijke wind. Die kan later op de dag ook nog eens fors gaan uitschieten met rukwinden tot 70-80 km per uur en draait tegen de late middag ook naar een west tot noordwestelijke richting.

Zondag wordt het opnieuw kalmer. De maxima zitten rond 12-13 graden en de wind neemt flink af en waait nog matig uit west tot noordwest. Vooral in de ochtend is eerst nog wat regen of een bui mogelijk. De namiddag verloopt veel droger met brede opklaringen die vanaf de kust binnenlopen.

Begin volgende week is het nog licht wisselvallig met mogelijk op maandag nog wat lichte regen, maar de dagen erna lijken weer droog te gaan verlopen. De temperaturen boeken dan geleidelijk aan weer wat winst.

Samenvatting voor vandaagVeel wolken. In de ochtend eerst wat lichte regen of een bui, maar niet overal. Na een droge periode, in de namiddag weer oplopende kans op wat regen of een bui. Maxima vanmiddag rond 15-16 graden bij een opnieuw aanwakkerende en vlagerige zuidelijke wind.

Geert, donderdag 25 april, 06.45 uur.

 

Ook in de nieuwe natuurminuut brengen we een plant voor het voetlicht die je eigenlijk echt wel moet hebben:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!