Weerpraatje van woensdag 24 april:

Algemene luchtdrukverdeling

De rol van het zich verder en verder richting Rusland terugtrekkende hogedrukgebied, raakt stilaan uitgespeeld. We komen meer en meer onder invloed van lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij komen. Het sturende laag ligt daarbij net ten westen van Ierland. Er trekken de komende dagen dan ook enkele buien- en regenzones onze kant op, maar dat gebeurt in gespreide slagorde. Vanaf het weekeind komt een volgende depressie in beeld die van over de Britse Eilanden richting het Noordzeegebied koerst en koelere lucht in haar kielzog mee trekt met vooral op zaterdag ook de doortocht van een storing. Daarna lijken drukstijgingen het weer opnieuw over te nemen.

Geen mooie zonsopkomst vandaag. Er zijn minder wolken aanwezig om de dag te starten en er hangt ook wat minder saharastof boven onze omgeving. Wie wil, kan de opkomst van de zon van gisteren hier nog even herbekijken:

De dag start dus met flinke zonnige perioden en het is overal nog droog. Dat blijft zo vanochtend en de temperaturen lopen daarbij geleidelijk weer op naar waarden rond een 20-22 graden tegen de middag. Deze namiddag is nog een graadje meer mogelijk, vooral landinwaarts en in de steden. Er komt wel geleidelijk aan meer en meer bewolking opzetten en ook de naar zuid gedraaide wind steekt een tandje bij. Die gaat tegen het eind van de dag matig waaien, aan zee zelfs vrij krachtig. Daar zijn tegen dan uitschieters mogelijk tot rond een 50-60 km per uur. Vanaf halfweg de middag stijgt de kans op een bui. Er ontwikkelen zich in eerste instantie vooral landinwaarts een paar flinke regen- en onweersbuien, maar ook aan zee zijn in de late middag / vooravond een aantal verspreide buien mogelijk. De buien trekken vrij snel, maar kunnen lokaal toch een flinke plens regen brengen, eventueel vergezeld van hagel en rukwinden.Het zal nowcasten worden om te zien waar de zwaarste buien opduiken. Dat zal echter zeker landinwaarts zijn en niet in de kustregio. Daar kan de wind in de vooravond tijdelijk uit zee gaan waaien. Dit is geen zeebries, maar een draaiing van de wind aan de achterzijde van de boven land ontstane buien.

Vanavond trekken die buien snel weg. In de loop van de avond wordt het overal weer droog. In de nacht draait de wind dan geleidelijk aan weer naar een zuidelijke richting en trekt weer wat aan. De bewolking neemt toe op nadering van een regenzone die morgen binnenloopt en de minima dalen naar een 12-13 graden.

Morgen trekt een regenzone binnen. Het is een wat verbrokkeld systeem dat in de loop van de dag van west naar oost trekt. Er is dan ook veel bewolking en periodiek kan er wat regen of een (onweerachtige) bui aan te pas komen. Er zijn echter ook zeker nog (lange) droge perioden met temperaturen die nog tot een graad of 15-16 kunnen oplopen. Veel regen lijkt er niet te vallen. Een 2 tot 4 liter water per vierkante meter zal de norm zijn. Lokaal kan dat wat meer zijn als er net een wat actievere bui passeert. De wind waait uit zuid tot zuidwest en is wat vlagerig. Zeker tijdens en rond de buien.

Op vrijdag is het wisselend bewolkt met een enkele lokale bui. De droge perioden overheersen echter bij een wisselende bewolking. Er zijn zonnige perioden en bewolkte momenten en de maxima halen waarden van maximaal een graad of 15. De wind waait daarbij matig tot vrij krachtig uit een zuidwestelijke wind.

Wat zaterdag betreft, trekken beide hoofdmodellen intussen naar elkaar toe. Het Amerikaanse model is natter geworden, het Europese droger, maar beiden laten in de loop van de dag nu een storing van west naar oost doortrekken met tijdelijk een periode van regen. Dat kan wat meer regen zijn. Er zou dan toch tussen de 5 en 10 liter water kunnen gaan vallen, wat méér dan welkom is voor de natuur en het steeds verder oplopende neerslagtekort … Het is een stuk koeler met maxima die rond een 13 graden uitkomen bij een stevig doorblazende zuidwestelijke, later westelijke wind. Die kan fors uitschieten met rukwinden tot 70-80 km per uur.

Zondag wordt het opnieuw kalmer. Het is meest of helemaal droog bij een mix van wolken en opklaringen en kans op nog een enkele lokale bui. De maxima zitten rond 12-13 graden en de wind neemt flink af en waait nog matig uit west tot zuidwest.

Samenvatting voor vandaagEerst zonnig en snel oplopende temperaturen die weer vooraan de 20 graden uitkomen. Vanmiddag komen er meer en meer wolken en neemt de kans op vorming van enkele (landinwaarts stevige) regen- en onweersbuien. Voordien neemt de zuidelijke wind toe en gaat vlagerig waaien.

Geert, woensdag 24 april, 06.50 uur.

 

Ook in de nieuwe natuurminuut brengen we een plant voor het voetlicht die je eigenlijk echt wel moet hebben:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!