Weerpraatje van dinsdag 23 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zich geleidelijk verder richting Rusland terugtrekkend hogedrukgebied, heeft bij ons nog altijd meer dan een vinger in de pap. Samen met een lagedrukgebied dat zich vanaf de Atlantische Oceaan richting de Golf van Biscaje beweegt, zorgt het bij ons nog altijd voor een aflandige oostelijke tot zuidoostelijke aanvoer van erg warme en droge landlucht. Die wordt geleidelijk aan wel wat vochtiger onder impuls van het dichterbij komende lagedrukgebied. Dat stuurt vanaf morgen onstabiele lucht onze kant op met tegen de avond de doortocht van een eerste storing. De dagen daarop stuurt het laag nog een aantal storingen onze kant op met geleidelijk aan ook koelere lucht.

Ook vandaag is het nog erg warm met opnieuw snel oplopende temperaturen. Die zitten vanochtend al snel weer aan de grens van de 20 graden en halen vanmiddag maxima van 22 tot 24 graden. Zowel landinwaarts als aan zee want een aflandige oostelijke tot zuidoostelijke wind blaast de warmte tot op de stranden. Het is pas in de hele late middag dat er eventueel een tijdelijke zeebries kan komen te staan, vooral dan aan de Westkust. Veel zal dat echter niet zijn want de aflandige zuidoostelijke wind is te sterk (uitleg mechanisme zeebries: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). Verder is er vandaag wel meer bewolking dan gisteren en de voorbije dagen. Het zijn echter vooral hoge wolkensluiers die voorbijdrijven. Ze zijn echter wel dik genoeg om de zon toch te hinderen zodat die per momenten wat diffuus door de wolkenbanden heen schijnt. Op andere momenten zijn de wolken echt wel dik genoeg om die zon volledig tegen te houden.

Vanavond krijgen we opnieuw een zomerse avond. De temperaturen gaan maar heel langzaam dalen en komen pas laat in de avond weer overal onder de 18 graden uit. Het weebeeld blijft hetzelfde: veel hoge wolken met een afnemende, nog steeds zuidoostelijke wind. Net als de zonsopgang, zal ook de zonsondergang meer dan waarschijnlijk heel fel gekleurd zijn door de hoge wolken in combinatie met vrij veel saharastof dat in de atmosfeer aanwezig is. Dat was ook vanochtend het geval. Ook dan kregen we een prachtige zonsopskomst waar je hier nog even van kan meegenieten:

De nacht verloopt rustig met minima die tegen de ochtend dalen naar een 11 tot 13 graden bij een zwakke zuidoostelijke tot zuidelijke wind. Tegen het eind van de nacht is er een kleine kans dat er een lokale bui opduikt. Eventueel met een donderklap.

Morgen wordt ook nog een erg warme dag. We geraken dan wel niet veel verder meer dan een graad of 20 en we houden het dan niet overal meer droog. Er komen nog meer wolken opzetten en die brengen enkele buien of wat regen mee. Er is in de vroege ochtend een kleine kans op een lokale bui, maar dan verdwijnt die kans weer. Vervolgens nadert een storing en die komt tegen de late middag in onze omgeving aan. Voorafgaandelijk daaraan neemt de naar zuid gedraaide wind toe. Die wordt wat vlagerig en kan aan het eind van de dag matig tot vrij krachtig gaan waaien. In de vooravond / avond vallen er een aantal buien. De grootste kans daarop zit landinwaarts, maar ook aan zee is er in de avond kans op een enkele bui. Dat kan een onweersbui zijn. Het zal morgen een kwestie van nowcasten worden waar en wanneer precies de buien opduiken, maar alles wijst er op dat de meeste buien voor de gebieden landinwaarts zijn. Oost-Vlaanderen zit er een stuk beter voor dan West-Vlaanderen wat die buien betreft.

Donderdag en vrijdag kijken we tegen een totaal ander weerbeeld aan. De grote aprilwarmte is dan voorbij en we vallen terug op maxima die een stuk lager uitvallen. Donderdag kan het nog wel een 17-tal graden worden, vrijdag is dat eerder een waarde van een 13 tot 15-tal graden. Er is veel bewolking met op beide dagen kans op dagelijks wat regen of een bui, maar erg grote hoeveelheden zullen dat waarschijnlijk niet zijn.

Wat zaterdag betreft, is er nog steeds onzekerheid. De beide hoofdmodellen houden er voor zaterdag een andere mening op na. Het Europese model is nat, het Amerikaanse veel droger, maar het Europese trekt naar het Amerikaanse toe. Even afwachten dus, maar waarschijnlijk zal er veel bewolking zijn met kans op wat regen, maar geen grote hoeveelheden. Zondag zou droog verlopen met meer zon. Op beide dagen wordt het toch nog een 15 graden.

Samenvatting voor vandaag: Opnieuw een warme en zonnige dag, maar wel met meer hoge wolken waar de zon het soms moeilijker meer krijgt. Het wordt toch gemakkelijk 22 tot 24 graden bij een aantrekkende zuidoostelijke tot oostelijke wind.

Geert, dinsdag 23 april, 06.55 uur.

 

Ook in de nieuwe natuurminuut brengen we een plant voor het voetlicht die je eigenlijk echt wel moet hebben:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!