Weerpraatje van maandag 22 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een nog altijd sterk hogedrukgebied, beheerst nog steeds in grote delen van Europa het weer. Het trekt zich geleidelijk richting Rusland terug, maar houdt nog altijd een heel sterke uitloper boven Scandinavië. Vanuit het zuiden dringen storingen wat op naar het noorden en boven Italië en Spanje is de luchtdruk lager. Verder koerst er ook een lagedrukgebied richting de Golf van Biscaje. Dat zorgt ervoor dat de stroming bij ons wat meer zuid tot zuidoost wordt en dat er ook een aantal sluierwolken binnenlopen. Vanaf woensdag stuurt het lagedrukgebied boven de Golf van Biscaje storingen tot over ons. Het wordt dan koeler en wisselvalliger, maar de hoeveelheid neerslag blijft een breekpunt. De modellen zijn hierin erg springerig en zijn het ook totaal niet eens over hoeveel regen er aan komt. Het Europese model is nogal scheutig hiermee, het Amerikaanse model toont weinig of geen neerslag …

We krijgen vandaag dus nog een zeer mooie dag aan onze reeks toegevoegd. De temperaturen gaan alweer heel snel richting 20 graden en meer en pieken vanmiddag weer op de meeste plekken landinwaarts tussen 23 en 25 graden. Dat is gewoon zomers. Ook aan zee is het gemakkelijk 20 graden en meer want de zeebries blijft dit keer buiten spel doordat er een zwakke zuidoostelijke tot zuidelijke wind staat. Er is opnieuw heel veel ruimte voor de zon, al schuiven er ook van tijd tot tijd eens wat hoge wolkensluiers voorbij. 

Vanavond koelt het opnieuw maar heel traag af. Het is pas erg laat in de avond als we weer onder de 20 graden gaan en tegen de ochtend hebben we nog steeds een 10 tot 12 graden over. De nacht verloopt dan ook rustig en helder tot licht bewolkt met vorming van wat nevel.

Vanaf morgen verschijnen er geleidelijk aan wat meer wolken in het weerbeeld. De eerder genoemde depressie komt dan dichterbij en zal geleidelijk zorgen voor het opduiken van meer wolkenpartijen en niet enkel meer hoge wolkensluiers. Het blijft ook dinsdag wel nog erg warm met ook dan maxima die een flink stuk in de 20 graden oplopen bij een naar zuid draaiende wind. De hoogste maxima zijn er vanaf morgen wel weer uit.

Woensdag wordt ook nog een erg warme dag. We geraken dan wel niet veel verder meer dan een graad of 20 en we houden het dan niet overal meer droog. Er komen nog meer wolken opzetten en die brengen enkele buien of wat regen mee. De hoeveelheid regen is echter nog een vraagteken: zie eerder.

In de tweede weekhelft kijken we tegen een totaal ander weerbeeld aan. De warmte is voorbij en we vallen terug op maxima van een 12 tot 15-tal graden. Er is veel bewolking met kans op dagelijks wat regen of een bui, maar erg grote hoeveelheden zullen dat waarschijnlijk niet zijn.

Samenvatting voor vandaag: Bijzonder warm en zonnig, al schuiven er wel van tijd tot tijd een aantal wolkenpartijen voor de zon, maar dat zijn enkel hoge sluierwolken. Er komt een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidoostelijke wind te staan.

Geert, maandag 22 april, 09.30 uur.

 

Ook in de nieuwe natuurminuut brengen we een plant voor het voetlicht die je eigenlijk echt wel moet hebben:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!