Weerpraatje van zaterdag 20 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Er is op de Europese weerkaart weinig tot geen verandering merkbaar, dus we kunnen gerust de tekst van gisteren nog eens recycleren want nog altijd zien we een zeer sterk en uitgebreid hogedrukgebied met centrum boven Scandinavië. Het beïnvloedt het weer op zo goed als het hele continent. Enkel Spanje en Griekenland zitten onder invloed van lagedrukgebieden. Bij ons zorgt het voor een oostelijke aanvoer van droge en warme landlucht. Het hoog blijft zeker tot na het weekeind voor ons het enige van belang zijnde weersysteem. Het houdt elke mogelijke storingsinvloed op een verre afstand. Na het weekeind nadert vanaf het westen een lagedrukgebied dat later in de week voor anker gaat in de Golf van Biscaje. Daardoor gaat in de loop van volgende week de onstabiliteit geleidelijk aan toenemen met naar het midden van de week toe geleidelijk kans op het voorkomen van enkele buien, maar zover zijn we voorlopig lang nog niet.

Wat vandaag betreft, gaan we nog eens volledig op herhaling van gisteren en krijgen we mooi, zonnig en zeer zacht lenteweer. De temperaturen ontploffen alweer snel en we noteren in de namiddag op de meeste plaatsen maxima die vlotjes richting de 21-22 graden gaan. Zelfs de kust doe mee met deze hoge maxima want een aflandige oostelijke wind blaast de warme lucht tot op de stranden. Ook daar wordt het dan ook gemakkelijk 17 tot wel 18 graden. Iets minder hoog dan landinwaarts omdat in de namiddag de wind weer een wat meer noordoostelijke hoek opzoekt onder invloed van een zeebries. Hoe het komt dat we op warme dagen met een zeebries te maken krijgen, heb ik vroeger al eens in een video uitgelegd. Wie dat nog eens wil (her)bekijken, verwijs ik graag naar deze link:

https://www.youtube.com/watch?v=WbLDCS1bw5s

Vanavond en vannacht is het rustig en helder. In de avond koelen de temperaturen maar langzaam af om tegen de ochtend nog altijd op een voor de tijd van het jaar vrij zachte 8 tot 10 graden uit te komen. De wind valt daarbij grotendeels weg en zoekt overal weer een oostelijke richting op.

Dat is ook morgen en overmorgen het geval. Ook dan houdt het nog verder aansterkende hoog een diepe oostelijke tot zuidoostelijke stroming in gang met aanvoer van erg zachte, warme lucht. We noteren daarbij maxima die gemakkelijk richting en flink over de 20 graden gaan. Er is beide dagen flink wat ruimte voor de zon bij een telkens oostelijke wind, aan zee telkens iets meer noordoost in de namiddag. De hoogste maxima kunnen maandag zelfs neigen naar een zomerse waarde die lokaal dicht tegen de 25 graden zou kunnen gaan pieken … 

Vanaf dinsdag verschijnen er geleidelijk aan wat meer wolken in het weerbeeld. De eerder genoemde depressie komt dan dichterbij en zal geleidelijk zorgen voor het opduiken van wolkenpartijen, nadat we de wolken toch een flink aantal dagen niet meer aan de hemel zagen verschijnen. Het blijft ook dinsdag wel nog erg warm met ook dan maxima die een flink stuk in de 20 graden oplopen bij een naar zuid draaiende wind.

Woensdag wordt ook nog een erg warme dag, maar hoogst waarschijnlijk houden we het dan niet overal meer droog wanneer er in de namiddag een aantal onweerachtige buien gaan binnenlopen. Die luiden een minder warm weertype in naar de tweede weekhelft toe.

Samenvatting voor vandaag: Opnieuw alleen maar zonnig en zeer zacht. Maxima die gemakkelijk oplopen naar een 20 graden of meer landinwaarts, rond 18 aan zee. De wind waait zwak tot matig uit een oostelijke, aan zee later meer noordoostelijke hoek.

Geert, zaterdag 20 april, 09.10 uur.

 

We hebben het in de nieuwe natuurminuut van deze week over een mooie plant die in geen enkele tuin zou mogen ontbreken:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!