Weerpraatje van vrijdag 19 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog altijd ligt een zeer sterk en uitgebreid hogedrukgebied met centrum boven Scandinavië op de Europese weerkaart. Het beïnvloedt het weer op zo goed als het hele continent. Bij ons zorgt het voor een oostelijke aanvoer van droge en warme landlucht. Het hoog blijft zeker tot na het weekeind voor ons het enige van belang zijnde weersysteem. Het houdt elke mogelijke storingsinvloed op een verre afstand. Na het weekeind nadert vanaf het westen een lagedrukgebied dat later in de week voor anker gaat in de Golf van Biscaje. Daardoor gaat in de loop van volgende week de onstabiliteit geleidelijk aan toenemen met naar het midden van de week toe geleidelijk kans op het voorkomen van enkele buien, maar zover zijn we voorlopig lang nog niet.

Voor het weer van vandaag kunnen we opnieuw kort zijn: lente. Er zijn amper of geen wolken aanwezig en een zwakke, later matige oostelijke wind, voert opnieuw droge en warme landlucht aan. Die wind kan aan de kust later onder invloed van een zeebriescomponent wat meer noordoost worden. De maxima lopen andermaal hoog op en zitten aan hun top voor april. Landinwaarts pieken ze tussen 20 en 22 graden. Aan zee is dat tussen 16 en 18 op het strand en de zeedijk. Rond een graad of 20 op beschutte plekken in de kuststeden.

Vanavond en vannacht is het rustig en helder. In de avond koelt het langzaam af en tegen de ochtend zitten we met minima rond 8 tot 9 graden. Landelijk net iets lager. Helemaal vergelijkbaar met vorige nacht dus.

Ook morgen gaan we nog eens volledig op herhaling en krijgen we mooi, zonnig en zeer zacht lenteweer. De temperaturen ontploffen alweer snel en we noteren in de namiddag op de meeste plaatsen maxima die vlotjes richting de 21-22 graden gaan. Zelfs de kust doe mee met deze hoge maxima want een aflandige oostelijke wind blaast de warme lucht tot op de stranden. Ook daar wordt het dan ook gemakkelijk 17 tot wel 18 graden. Iets minder hoog dan landinwaarts omdat in de namiddag de wind weer een wat meer noordoostelijke hoek opzoekt.

Dat is ook zondag en maandag het geval. Ook dan houdt het nog verder aansterkende hoog een diepe oostelijke tot zuidoostelijke stroming in gang met aanvoer van erg zachte, warme lucht. Tot en met maandag noteren we dagelijks maxima die gemakkelijk richting of en telkens flink over de 20 graden gaan. Er is op al die dagen flink wart ruimte voor de zon bij een telkens oostelijke wind, aan zee telkens iets meer noordoost in de namiddag. De hoogste maxima kunnen op zondag en maandag zelfs neigen naar een zomerse waarde die lokaal dicht tegen de 25 graden zou kunnen gaan pieken …

Vanaf dinsdag verschijnen er geleidelijk aan wat meer wolken in het weerbeeld, wat later in de week zou kunnen gaan uitlopen op een aantal buien.Het blijft voorlopig wel uitzonderlijk warm voor april.

Samenvatting voor vandaagZonnig en zeer zacht. Maxima die gemakkelijk oplopen naar een 20 graden of meer landinwaarts, rond 18 aan zee. De wind waait zwak tot matig uit een oostelijke, aan zee later meer noordoostelijke hoek.

Geert, vrijdag 19 april, 09.20 uur.

 

We hebben het in de nieuwe natuurminuut van deze week over een mooie plant die in geen enkele tuin zou mogen ontbreken:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!