Weerpraatje van donderdag 18 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een alles omvattend en nog sterker wordende hogedrukgebied met centrum boven Scandinavië beheerst niet alleen ons weer, maar ook het weer in grote delen van Europa. Het houdt storingen op een verre afstand en houdt een oostelijke stroming van warme landlucht in stand waarin amper of geen wolken meer zitten. Warme, droge en zonnige lentedagen zijn dan ook voor ons weggelegd en dat al zeker tot en met na het Paasweekeind. Volgende week komt een lagedrukgebied dichterbij vanaf het westen / zuidwesten, maar het is niet zeker dat dit laag ons weer later in de week zal kunnen beïnvloeden.

De oplossende storing die gisteren nog voor een aantal wolkenvelden zorgde, is vandaag helemaal van de weerkaarten verdwenen. Het is van in de ochtend al volop zonnig en dat blijft zo. Er ontstaan in de loop van de dag hooguit nog eens een aantal verspreide stapelwolken, maar de zon speelt de hoofdrol. Met een zwakke aflandige oostelijke wind wordt zachte lucht aangevoerd waarin de maxima vandaag al richting de 20 graden kunnen gaan en daar landinwaarts al rond pieken. Aan zee is de wind later iets meer noordoost gericht en blijft het kwik een graad of 2-3 lager zitten, maar ook daar is het volop mooi weer.

Vanavond en vannacht is het rustig en helder. In de avond koelt het langzaam af en tegen de ochtend zitten we met minima rond 8 tot 9 graden. Landelijk net iets lager. 

Morgen gaan de op herhaling en krijgen we mooi, zonnig en zeer zacht lenteweer. De temperaturen ontploffen en we noteren in de namiddag op de meeste plaatsen maxima die vlotjes richting de 20 graden gaan. Zelfs de kust doe mee met deze hoge maxima want een aflandige oostelijke wind blaast de warme lucht tot op de stranden. Ook daar wordt het dan ook gemakkelijk 17 tot wel 18 graden.

Dat is ook het hele paasweekeind het geval. Ook dan houdt het nog verder aansterkende hoog een diepe oostelijke tot zuidoostelijke stroming in gang met aanvoer van erg zachte, warme lucht. Tot en met maandag noteren we dagelijks maxima die gemakkelijk richting of en telkens flink over de 20 graden gaan. Er is op al die dagen flink wart ruimte voor de zon bij een telkens oostelijke wind.

Samenvatting voor vandaagZonnig en zeer zacht. Eerst is het helder; later kan een stapelwolk opduiken, maar de zon houdt de overhand. Maxima die gemakkelijk oplopen naar een 20 graden of meer landinwaarts, rond 18 aan zee. De wind waait zwak tot matig uit een oostelijke, aan zee later meer noordoostelijke hoek.

Geert, donderdag 18 april, 09.20 uur.

 

We hebben het in de nieuwe natuurminuut van deze week over een mooie plant die in geen enkele tuin zou mogen ontbreken:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!