Weerpraatje van woensdag 17 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een alles omvattend en zeer sterk hogedrukgebied met centrum boven Scandinavië beheerst zo goed als het volledige Europese weer. Op de westflank ervan ligt een zwakke storing die tot over omgeving is doorgelopen en boven onze regio aan het oplossen is. Vanaf morgen is de storing verdwenen en bouwt het hoog zich verder op. Tegen het eind van de week zijn er gewoonweg geen andere weersystemen meer te bekennen. Het hoog strekt zich dan uit vanaf de Azoren tot aan de Oeral en van Schotland tot Griekenland … Ook de overgang naar meer wisselvalligheid in de loop van volgende week staat intussen op de helling want het zou best wel eens kunnen dat dit hoog het veel langer gaat uithouden dan eerder in de verwachtingen zat.

Vandaag is qua weerbeeld nog een wat mindere dag door de nabijheid van die oplossende storing. Het is de hele dag wisselend tot zwaar bewolkt met kans op een tijdelijke bui of wat lichte regen, maar meestal en op vele plekken houden we het gewoon de hele dag droog. Ondanks de wolken, noteren we maxima die weer vrij zachte waarden halen van een 14 tot 16 graden. Iets minder hoog dan gisteren dus, maar dat is omdat er aanvankelijk wat meer wolken zijn. Gaandeweg de dag neemt de bewolking wel geleidelijk af en wordt minder dik zodat er stilaan weer meer opklaringen arriveren. De wind waait daarbij zwak tot hoogstens matig uit een zuidoostelijke tot oostelijke richting. Het is daarbij wel de hele dag wat nevelig.

Vanavond en vannacht blijft het rustig. De wind valt grotendeels weg bij minima die tegen de ochtend dalen naar een 7 tot 8 graden. Het is nog steeds nevelig.

Morgen lost de storing verder volledig op en krijgen we mooi, vrij zonnig en zeer zacht lenteweer. De temperaturen ontploffen en we noteren in de namiddag op de meeste plaatsen maxima die vlotjes richting de 20 graden gaan. Zelfs de kust doe mee met deze hoge maxima want een aflandige oostelijke wind blaast de warme lucht tot op de stranden. Ook daar wordt het dan ook gemakkelijk 17 tot wel 18 graden.

Dat is ook vrijdag en het hele paasweekeind het geval. Ook dan houdt het nog verder aansterkende hoog een diepe oostelijke tot zuidoostelijke stroming in gang met aanvoer van erg zachte, warme lucht. Van vrijdag tot en met maandag noteren we dagelijks maxima die gemakkelijk richting of zelfs over de 20 graden gaan. Er is op al die dagen flink wart ruimte voor de zon bij een telkens zuidelijke wind.

Samenvatting voor vandaagEerst nog veel wolken met lokaal een drup regen of een bui, maar die kans wordt snel kleiner. Veel plekken zien ook gewoon niets van regen. Geleidelijk aan lossen de wolken verder op met maxima rond een 15-16 graden bij een zwakke tot matige zuidoostelijke tot oostelijke wind.

Geert, woensdag 17 april, 08.50 uur.

 

We hebben het in de nieuwe natuurminuut van deze week over een mooie plant die in geen enkele tuin zou mogen ontbreken:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!