Weerpraatje van dinsdag 16 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een sterk Scandinavisch hogedrukgebied beheerst ons weer. Het houdt de eerste dagen een zuidoostelijke stroming in stand die zachtere lucht aanvoert. Het hoog blijft tot en met het komende weekeind het grootste weersysteem op de Europese weerkaarten. Toch slaagt een storing er nog in om vanaf de Atlantische Oceaan Europa binnen te lopen. Die storing arriveert vandaag vanaf het westen tot over onze regio en zorgt een tweetal dagen voor onstabiliteit met wolken, wat regen en/of een bui. De storing lost geleidelijk boven onze regio op, waarna dan in de tweede helft van de week een warme zuidelijke stroming in zet met erg hoge lentetemperaturen. Na de aprilse kou komt nu dus aprilse warmte op ons af. Overigens lijkt ook dat niet te blijven duren want na het weekeind arriveert volgende week een flinke depressie boven de Britse Eilanden en die zal meer dan waarschijnlijk volgende week ons weer gaan beïnvloeden. Zover is het echter nog niet. Eerst maar eens wat fraaie dagen verwerken vanaf donderdag.

Vandaag start nog fraai met flink wat zonneschijn, maar geleidelijk aan neemt de bewolking weer toe vanaf de kust op nadering van die zwakke storing. De zuid tot zuidoostelijke wind voert wel zachtere lucht aan waarbij de maxima gemakkelijk weer overal rond een 15 tot zelfs lokaal 17-tal graden gaan zitten. Echter gaan vanmiddag de wolkenvelden overheersen. Later op de dag is zelfs wat lichte regen of een bui mogelijk doordat de eerder genoemde storing (zie inleiding) dichterbij komt. Zeker naar de late middag / avond toe zou dat zelfs een wat forsere bui kunnen zijn. Zelfs een donderklap is hier of daar niet onmogelijk.

Ook vanavond en vannacht blijft wat lichte regen of een bui mogelijk bij dan erg zachte minima die zelfs in de buurt van een tiental graden blijven zitten. Door de bewolking koelt het immers amper af en er wordt ook vannacht met een wat meer naar zuid draaiende wind nog zachte lucht aangevoerd.

Morgen is qua weerbeeld nog een mindere dag. Het is de hele dag opnieuw zwaar bewolkt met kans op een tijdelijke bui of wat lichte regen. Ondanks de wolken, noteren we maxima die weer vrij zachte waarden halen van een 14 tot 16 graden. Iets minder hoog dan op dinsdag dus, maar dat is omdat er meer wolken zijn. Gaandeweg de dag neemt de bewolking wel geleidelijk af en wordt minder dik zodat er stilaan weer meer opklaringen arriveren.

Tegen donderdag lost de storing op en krijgen we mooi, vrij zonnig en zeer zacht lenteweer. De temperaturen ontploffen en we noteren in de namiddag op de meeste plaatsen maxima die vlotjes richting de 20 graden gaan. Zelfs de kust doe mee met deze hoge maxima want een aflandige zuidelijke wind blaast de warme lucht tot op de stranden.

Dat is ook vrijdag en het paasweekeind het geval. Ook dan houdt het sterke hoog een diepe zuidelijke stroming in gang met aanvoer van erg zachte, warme lucht. Van vrijdag tot en met maandag noteren we dagelijks maxima die gemakkelijk richting of zelfs over de 20 graden gaan. Er is op al die dagen flink wart ruimte voor de zon bij een telkens zuidelijke wind.

Samenvatting voor vandaagDe dag start nog zonnig, maar er verschijnen stilaan wel meer en meer wolken en in de namiddag raakt het volledig bewolkt. Daarbij stijgt dan ook de kans op een bui of wat regen. Het is wel zacht met maxima rond 15 graden of wat meer bij een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Geert, dinsdag 16 april, 08.10 uur.

 

We hebben het in de nieuwe natuurminuut van deze week over een mooie plant die in geen enkele tuin zou mogen ontbreken:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!