Weerpraatje van maandag 15 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een sterk Scandinavisch hogedrukgebied beheerst ons weer. Het houdt een oostelijke tot zuidoostelijke stroming in stand die geleidelijk zachtere lucht aanvoert. Het hoog blijft tot en met het komende weekeind het grootste weersysteem op de Europese weerkaarten. Toch slaagt een storing er nog in om vanaf de Atlantische Oceaan Europa binnen te lopen. Die storing arriveert morgen vanaf het westen tot over onze regio en zorgt een tweetal dagen voor onstabiliteit. De storing lost geleidelijk op dinsdag en woensdag boven onze regio op, waarna dan in de tweede helft van de week een warme zuidelijke stroming in zet met erg hoge lentetemperaturen. Na de aprilse kou komt nu dus aprilse warmte op ons af.

De eerste grote verandering in aanvoer van luchtsoort vindt vandaag dus al plaats. Met een naar oost tot zuidoost draaiende wind komt zachtere lucht binnen. De dag is wel nog koud gestart, maar zachtere lucht is onderweg. De koude noordoostelijke aanvoer wordt de pas afgesneden. Dat loopt vanmiddag uit op veel zachtere maxima die kunnen pieken tot een 15-tal graden landinwaarts. Ook aan zee wordt het veel zachter want de wind is aflandig en de zachtere lucht zorgt ook daar voor maxima van 13 tot zelfs 14 graden. Daarbij is er eerst veel zon, gaandeweg verschijnen er geleidelijk een aantal wolkenvelden, maar de zon blijft een grote duit in het zakje doen.

Vanavond en vannacht blijven wolkenvelden en opklaringen elkaar afwisselen. In de van oorsprong veel zachtere lucht wordt het veel minder koud. De minima blijven dan ook rond een 5 tot 7 graden zitten.

Morgen neemt de bewolking weer toe. De zuid tot zuidoostelijke wind voert dan wel zachtere lucht aan waarbij de maxima gemakkelijk weer overal rond een 15 tot zelfs lokaal 17-tal graden gaan zitten, maar de wolkenvelden overheersen. Later op de dag is zelfs wat lichte regen of een bui mogelijk doordat de eerder genoemde storing (zie inleiding) dichterbij komt. Zeker naar de late middag / avond toe zou dat zelfs een wat forsere bui kunnen zijn. Zelfs een donderklap is hier of daar niet onmogelijk.

Ook in de nacht naar woensdag blijft wat lichte regen of een bui mogelijk bij dan erg zachte minima die zelfs in de buurt van een tiental graden blijven zitten.

Woensdag overdag is het opnieuw zwaar bewolkt met kans op een tijdelijke bui of wat lichte regen en maxima die weer vrij zachte waarden halen van een 14 tot 16 graden. Iets minder hoog dan op dinsdag dus, maar dat is omdat er meer wolken zijn. 

In de tweede helft van de week lost de storing op en krijgen we mooi, vrij zonnig en zacht lenteweer. Tegen het eind van de week lopen de maxima zelfs op naar de 20 graden! Donderdag en vrijdag worden dan ook uitgelezen lentedagen met volop zon en erg hoge maxima. Een verademing na de koude van de voorbije dagen en prima weer in aanloop naar het Paasweekend dat ook lentedagen zal opleveren.

Samenvatting voor vandaagVeel zachter dan de vorige dagen. Het kwik loopt vanmiddag op naar 13-14 tot 15-16 graden. Er is veel zon, later verschijnen er geleidelijk aan weer wat wolkenvelden. De wind waait daarbij zwak tot matig uit oost tot zuidoostelijke hoek.

Geert, maandag 15 april, 08.30 uur.

 

We hebben het in de nieuwe natuurminuut van deze week over een mooie plant die in geen enkele tuin zou mogen ontbreken:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!