Weerpraatje van zondag 14 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zich nog altijd verder versterkend hogedrukgebied ligt nog steeds boven Scandinavië. Het stuurt nog altijd met een oostelijke stroming koele landlucht naar ons toe met vrij veel wolkenvelden. Omdat het hoog geleidelijk meer en meer “kantelt” wordt de koudste oostelijke stroming afgesnoerd waarbij er de komende dagen geleidelijk iets zachtere lucht uit het zuiden binnenloopt. Tegen het midden van de week bereikt een zwakke storing ons vanuit het zuidwesten met veel bewolking en mogelijk wat lichte regen of een bui. Die storing loopt zich op het hoog te pletter. Daarna draait de wind tegen het eind van de week volledig naar zuid tot zuidwest en komt er nog zachtere lucht binnen. 

Vandaag krijgen we nog een koele dag. Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar dan af. De lokale winterse buitjes van gisteren zijn er vandaag niet meer bij. We houden het overal droog. Er kunnen van tijd tot tijd best wel brede opklaringen, voorkomen. Op andere ogenblikken overheerst dan weer de bewolking. De meeste wolken zitten overdag. In de ochtend en naar de avond toe zitten de breedste opklaringen. Het blijft koel met maxima van maar een 11 tot 12 graden. De wind waait daarbij zwak tot hoogstens matig uit een oostelijke tot zuidoostelijke hoek.

Vanavond en vannacht komen er geleidelijk weer meer en bredere opklaringen. De minima dalen opnieuw flink tot waarden van een 4-tal graden vlak aan de kust tot rond een 2-3 graden landinwaarts. 

Morgen draait de wind verder naar een zuidoostelijke tot zuidelijke hoek. De koude noordoostelijke aanvoer wordt daarmee dan de pas afgesneden. Daardoor komt er dan zachtere lucht binnen en gaan de temperaturen geleidelijk weer omhoog. Dat kan morgen al uitlopen op maxima in de buurt van een 14-tal graden en ook de koude nachten raken we kwijt. Er is vrij veel zon, maar toch ook nog een aantal wolkenvelden.

Tegen dinsdag neemt de bewolking weer toe. De zuid tot zuidoostelijke wind voert dan wel zachtere lucht aan waarbij de maxima gemakkelijk rond een 15-tal graden gaan zitten, maar de wolkenvelden overheersen. Later op de dag is zelfs wat lichte regen of een bui mogelijk doordat de eerder genoemde storing (zie inleiding) dichterbij komt. 

Ook in de nacht naar woensdag blijft wat lichte regen of een bui mogelijk bij dan erg zachte minima die zelfs in de buurt van een tiental graden blijven zitten. Woensdag overdag is het opnieuw zwaar bewolkt met kans op een tijdelijke bui of wat lichte regen en maxima die weer vrij zachte waarden halen van een 13 tot 15 graden.

In de tweede helft van de week lost de storing op en krijgen we mooi, vrij zonnig en zacht lenteweer. Tegen het eind van de week lopen de maxima zelfs op naar de 20 graden!

Samenvatting voor vandaagNog een laatste koele dag met een afwisseling van (soms brede) opklaringen en wolkenvelden. Het wordt een 11 tot maximaal 13 graden bij een nog koel aanvoelende oostelijke tot zuidoostelijke wind en we houden het vandaag droog.

Geert, zondag 14 april, 09.30 uur.

 

We hebben het in de nieuwe natuurminuut van deze week over een mooie plant die in geen enkele tuin zou mogen ontbreken:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!