Weerpraatje van zaterdag 13 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zeer sterk hogedrukgebied blijft boven Scandinavië liggen. Het is nog voor een tijdje het meest belangrijke weersysteem voor ons. Het zorgt voor een noordoostelijke aanvoer van koude lucht. Het hoog gaat in de loop van dit weekeind wat meer “kantelen” waardoor de stroming bij ons iets meer oost tot zuidoost wordt. Later volgende week gaan kleine hoogtelaagjes, verbonden aan een lagedrukgebied dat zich boven de Golf van Biscaje gaat vormen, meespelen. Daardoor wordt de stroming dan zuidelijker en kan veel zachtere lucht ons bereiken, maar die is ook wat onstabiel met wolkenvelden en kans op een bui.

Vandaag is de minste dag van deze reeks. De dag is koud gestart en dat blijft zo. Het blijft ook wisselend tot zelfs zwaar bewolkt en er is zelfs kans op het voorkomen van een licht buitje. Meetbare neerslag levert dat niet of amper op. Hoogstens tijdelijk wat gedruppel en als dat buitje in de vroege ochtend of avond zou vallen, is een verdwaalde natte sneeuwvlok zelfs niet uitgesloten. De maxima gaan vanmiddag echt wel koel blijven. Ze komen niet boven de tien graden uit. Veel meer dan een graad of 8-9 halen we niet. Er staat daarbij nog steeds een schrale wind, al draait die tegen het einde van de dag wel geleidelijk wat meer naar een oostelijke hoek.

Vanavond en vannacht geldt een zelfde scenario als de vorige nacht: wolken en opklaringen en tijdens de opklaringen kan het kwik rond het vriespunt uitkomen. Het lijkt wel de koudste nacht van de reeks te kunnen worden met minima rond 0 tot lokaal -1 graad, maar schadelijke nachtvorst verwacht ik eigenlijk niet. Hoogstens een 0 tot -1 graden en dan nog tijdelijk ALS het voldoende en lang genoeg flink kan opklaren. Er blijven immers telkens wel een aantal wolkenvelden voorkomen.

Morgen zet een weersverbetering in. Er komt dan weer meer ruimte voor de zon en de wind draait wat meer naar oost tot zuidoost. De aangevoerde lucht wordt dan geleidelijk wat zachter en de maxima kunnen weer oplopen naar een 12 tot 13-tal graden. Die schrale wind zijn we dan kwijt en met een terugkeer van brede opklaringen, is het algemene weerbeeld direct weer een flink stuk aangenamer geworden.

Maandag draait de wind verder naar een zuidelijke hoek. De koude noordoostelijke aanvoer wordt daarmee dan de pas afgesneden. Daardoor komt er dan zachtere lucht binnen en gaan de temperaturen geleidelijk weer omhoog. Dat kan maandag al uitlopen op maxima in de buurt van een 14-tal graden en ook de koude nachten raken we kwijt. Er is vrij veel zon, maar toch ook nog een aantal wolkenvelden.

Tegen het midden van de week noteren we weer gemakkelijk lentewaarden van rond een 15-tal graden. Het ziet er wel niet direct heel zonnig uit want ook volgende week lijken er regelmatig flinke wolkenpartijen binnen te lopen en later is er ook kans op een enkel buitje: zie bespreking algemene luchtdruk in de eerste alinea.

Samenvatting voor vandaagEen koude en veelal wisselend tot zwaar bewolkte dag met zelfs kans op een licht buitje. Veel meer dan 8 tot hoogstens 9 graden halen we niet. Dit koude gevoel wordt nog versterkt door de steeds aanhoudende schrale noordoostelijke wind.

Geert, zaterdag 13 april, 06.45 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week gaat dit keer over zandbijen:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!