Weerpraatje van vrijdag 12 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zeer sterk hogedrukgebied ligt boven Scandinavië en is voorlopig het enige belangrijke weersysteem voor ons. Het zorgt voor een noordoostelijke aanvoer van koude lucht. Het hoog gaat gaandeweg het weekeind wat meer “kantelen” waardoor de stroming bij ons iets meer oost tot zuidoost wordt. Later volgende week gaan kleine hoogtelaagjes, verbonden aan een lagedrukgebied dat zich boven de Golf van Biscaje gaat vormen, meespelen. Daardoor wordt de stroming dan zuidelijker en kan veel zachtere lucht ons bereiken, maar die is ook wat onstabiel met wolkenvelden en kans op een bui.

Vandaag zijn die wolkenvelden er ook al, maar die komen uit een andere, koude richting. Ze hangen samen met het binnenlopen van nog wat koelere lucht. Door de wolken, is het vanochtend vroeg iets minder koud dan de vorige dagen. Die wolken werken immers isolerend en de dag start met minima tussen 2 graden landinwaarts en 4-5 aan zee. Die wolken blijven er ook overdag. Dan wisselen wolken en opklaringen elkaar af, maar de verdeling is zeker niet overal gelijk. Er worden wisselende hoeveelheden bewolking aangevoerd vanuit het noordoosten en op sommige plekken zal er maar weinig zon te zien zijn. Elders komen in de loop van de dag wel tijdelijk eens bredere opklaringen voor, maar de verdeling van wolken en opklaringen is onmogelijk van voordien te voorspellen. Zeker is dat de maxima er verder op achteruit gaan. Onder de wolken halen we maar 8 à 9 graden. Tijdens de zonnige perioden is nog 10-11 graden mogelijk. Er staat daarbij net als de vorige dagen weer een schrale noordoostelijke wind die zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur, maar die wind neemt wel verder af.

Vanavond en vannacht krijgen we een zelfde scenario als tijdens de dag; een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Tijdens de opklaringen kan het kwik richting het nulpunt dalen, maar dan komen er telkens wel weer wolken opzetten en lopen die minima weer wat op. Schadelijke nachtvorst voor de bloesems in onze regio zit er niet in. Er zijn voldoende wolken om een zware afkoeling tegen te gaan en de zwakke noordoostelijke wind zorgt er ook voor dat de lucht voldoende gemengd wordt. De minima zitten rond het vriespunt tijdens de breedste opklaringen tot een 2-3 graden tijdens de bewolkte momenten. Aan de grond kan het tijdens een brede opklaring licht en tijdelijk wat vriezen.

Morgen wordt dan de minste dag van deze reeks. Het is dan dikwijls wisselend tot zelfs zwaar bewolkt en er is zelfs kans op het voorkomen van een licht buitje. Meetbare neerslag levert dat niet of amper op. Hoogstens tijdelijk wat gedruppel en als dat buitje in de vroege ochtend of avond zou vallen, is een verdwaalde natte sneeuwvlok zelfs niet uitgesloten. De maxima blijven morgen zelfs onder de tien graden zitten en veel meer dan een graad of 8-9 halen we dan niet. Er staat ook dan nog altijd een schrale wind, al draait die op zaterdag wel geleidelijk wat meer naar een oostelijke hoek.

De nacht naar zondag geldt een zelfde scenario als de vorige nacht: wolken en opklaringen en tijdens de opklaringen kan het kwik rond het vriespunt uitkomen, maar schadelijke nachtvorst verwacht ik ook dan niet. Hoogstens een 0 tot -1 graden en dan nog tijdelijk ALS het voldoende en lang genoeg flink kan opklaren. 

Vanaf zondag wordt het weer beter. Er komt dan weer meer ruimte voor de zon en de wind draait wat meer naar oost tot zuidoost. De aangevoerde lucht wordt dan geleidelijk wat zachter en de maxima kunnen weer oplopen naar een 12 tot 13-tal graden. Die schrale wind zijn we dan kwijt en met een terugkeer van brede opklaringen, is het algemene weerbeeld direct weer een flink stuk aangenamer geworden.

Begin volgende week draait de wind verder naar een zuidelijke hoek. De koude noordoostelijke aanvoer wordt daarmee dan de pas afgesneden. Daardoor komt er dan zachtere lucht binnen en gaan de temperaturen geleidelijk weer omhoog. Tegen het midden van de week noteren we weer gemakkelijk lentewaarden van rond een 15-tal graden. Het ziet er wel niet direct heel zonnig uit want ook volgende week lijken er regelmatig flinke wolkenpartijen binnen te lopen en later is er ook kans op een enkel buitje: zie bespreking algemene luchtdruk in de eerste alinea.

Samenvatting voor vandaagEen veel mindere dag dan de vorige dagen. Er zijn flinke wolkenpartijen en lokaal kunnen die het weerbeeld de hele dag overheersen. Op andere plekken klaart het wel wat op en komt de zon nog wel eens flink tevoorschijn. Maxima daarbij van 8-9 graden onder de wolken tot hoogstens 10-11 tijdens opklaringen. De schrale noordoostelijke wind is er nog, maar neemt wel verder in kracht af.

Geert, vrijdag 12 april, 06.45 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week gaat dit keer over zandbijen:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!