Weerpraatje van donderdag 11 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een nog steeds verder opbouwend hogedrukgebied met centrum boven Scandinavië heeft de regie over ons weer stevig in handen. Het hoog wordt er de komende dagen alleen nog maar sterker op en is voor ons het enige bepalende weersysteem. Het stuurt met een noordoostelijke wind van oorsprong erg koele lucht naar ons toe. Die lucht wordt de komende dagen ook wat vochtiger. Na het weekeind kantelt het hoog geleidelijk wat zodat de koude noordoostelijke aanvoer de pas afgesneden wordt en de aanvoer wat meer zuidoost wordt. 

Zoals verwacht start de dag daarbij vandaag met koude temperaturen. De minima zitten vanochtend vroeg perfect waar ze moesten zitten: tussen 1 graad landinwaarts en 3 graden aan zee. Aan de grond vriest het her en der lichtjes. Van zodra de zon op is, worden de temperaturen opgekrikt en vanmiddag halen we dan maxima tussen 10 en 11 graden. Misschien dat het landinwaarts op een beschutte plek nog net tot een graad of 12 geraakt. Die beschutting is wel nodig want ondanks het feit dat het eerst zonnig is, voelt het kouder aan. Er staat nog altijd een schrale noordoostelijke wind die zeker aan zee matig waait en die doet het kouder aanvoelen dan het is. Ook boven land gaat die geleidelijk weer matig waaien. Later vandaag kunnen zich dan enkele kleinere stapelwolken vormen.

Die stapelwolken lossen vanavond weer op. Het wordt dan eerst helder en het koelt snel af. In de nacht krijgen we dan wel geleidelijk weer wat meer wolken. Doordat er ook dan nog altijd een zwakke noordoostelijke wind blijft staan, koelt het niet echt extreem af. Het wordt wel weer koud met minima tussen 2 en 4 graden en kans op hier en daar wat lichte vorst aan de grond.

Morgen wordt een mindere dag. De zon gaat geleidelijk steeds meer terrein verliezen aan de wolken. Daardoor is de beleving van dit koele weer ook meteen een stuk minder aangenaam. Bovendien komen we in nog wat koudere lucht terecht met maxima van maar een 10-tal graden meer en ook de nog altijd matig waaiende noordoostelijke wind doet het er niet beter op aanvoelen.

Na nog een koude nacht naar zaterdag toe met alweer minima die maar amper boven het vriespunt stand houden, krijgen we dan op zaterdag de minste dag van deze reeks. Het is dan dikwijls wisselend tot zelfs zwaar bewolkt en er is zelfs kans op het voorkomen van een licht buitje. De maxima blijven op zaterdag zelfs onder de tien graden zitten en veel meer dan een graad of 8-9 halen we dan niet. Er staat ook dan nog altijd een schrale wind, al draait die op zaterdag wel geleidelijk wat meer naar een oostelijke hoek.

Vanaf zondag wordt het weer beter. Er komt dan weer meer ruimte voor de zon en de wind draait wat meer naar oost tot zuidoost. De aangevoerde lucht wordt dan geleidelijk wat zachter en de maxima kunnen weer oplopen naar een 12 tot 13-tal graden. 

Begin volgende week draait de wind verder naar een zuidelijke hoek. De koude noordoostelijke aanvoer wordt daarmee dan de pas afgesneden. Daardoor komt er dan zachtere lucht binnen en gaan de temperaturen geleidelijk weer omhoog. Tegen het midden van de week noteren we weer gemakkelijk lentewaarden van rond een 15-tal graden. Het ziet er wel niet direct heel zonnig uit want ook volgende week lijken er regelmatig flinke wolkenpartijen binnen te lopen en later is er ook kans op een enkel buitje.

Samenvatting voor vandaagNa een zonnige en koude start, verschijnen er later vandaag geleidelijk aan een paar kleinere stapelwolken. Er staat ook weer een schrale noordoostelijke wind en de maxima komen niet veel verder dan tot rond een 11 graden.

Geert, donderdag 11 april, 06.40 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week gaat dit keer over zandbijen:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!