Weerpraatje van woensdag 10 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een verder opbouwend hogedrukgebied met centrum boven Scandinavië neemt de regie over ons weer stevig in handen. Het stuurt met een aantrekkende noordoostelijke stroming koude, maar droge lucht naar ons toe. Een verder naar het zuiden wegtrekkend front boven Frankrijk, speelt voor ons maar weinig rol meer. Het hoog blijft daar zeker tot na het weekeind liggen en schuift daarbij geleidelijk aan wat meer naar het zuidoosten waardoor de stroming vanaf het weekeind geleidelijk weer wat zachter wordt.

Vandaag ziet het er alleszins al een heel stuk beter uit dan gisteren. De storing van gisteren is naar het zuiden we getrokken en ligt intussen al een flink stuk boven Frankrijk. De wolkenvelden die daaraan verbonden zijn, kunnen ons nog tijdelijk beïnvloeden, zeker vanochtend. Het is wel intussen overal droog en dat blijft zo. Geleidelijk aan breken er daarbij steeds bredere opklaringen door vanaf de Nederlandse grens en in de loop van de namiddag wordt het overal erg zonnig tot licht bewolkt. Het wordt daarbij van een 6-7 graden om de dag te starten, uiteindelijk een graad of 12 in de namiddag. Dat voelt wel koeler aan door een doorstaande noord tot noordoostelijke wind. Die haalt 4-5 Bft aan zee, tot een 3-4 elders en zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur.

Vanavond en vannacht is het helder tot licht bewolkt. Het koelt daarbij flink af met minima die tegen de ochtend wegzakken naar 1 tot 3 graden. Er kan hier en daar wat lichte vorst aan de grond voorkomen, maar gladheid is er niet bij. Daarvoor is de aangevoerde lucht te droog. De noordoostelijke wind zwakt daarbij geleidelijk af.

Morgen wordt een zonnige, maar wel koude dag. De temperaturen komen niet veel hoger uit dan 10-11 graden. Op zich niet extreem, maar er staat ook morgen een koude noordoostelijke wind. Die zorgt voor lagere gevoelstemperaturen.

Ook de nacht naar vrijdag koelt het weer sterk af met ook dan weer minima die tot rond of dicht tegen het vriespunt kunnen dalen en kans op wat lichte vorst aan de grond. Overdag krijgen we op vrijdag geleidelijk weer meer wolkenpartijen binnen en krijgt de zon het moeilijker. Het blijft wel droog met temperaturen die dan niet veel hoger meer geraken dan tot rond een 9 à 10-tal graden. Daarbij blijft er een goed doorstaande noordoostelijke wind staan.

Tegen het weekeind wordt de aanvoer iets meer oostelijk, maar toch zitten we ook dan nog in koele lucht met aanvankelijk koele maxima. Zo krijgen we zaterdag de koelste dag van de reeks met maxima die dan echt moeite hebben om tot tien graden op te klimmen en dat dan ook in vele regio’s niet halen. Een 8 à 9 lijkt het hoogst haalbare te worden. Daarbij blijft er een koude wind staan en er zijn ook veel wolkenvelden aanwezig die het de zon knap moeilijk maken.

Tegen zondag krabbelen de temperaturen weer wat recht, maar er blijft ook dan eerst nog veel bewolking hangen. Gaandeweg wordt het dan geleidelijk aan weer wat zonniger.

Tegen volgende week draait de wind. De koude noordoostelijke aanvoer wordt de pas afgesneden en de wind gaat meer naar een zuidoostelijke, later zuidelijke hoek draaien. Daardoor komt er dan zachtere lucht binnen en gaan de temperaturen geleidelijk weer omhoog. Het ziet er wel niet direct heel zonnig uit want ook volgende week lijken er regelmatig flinke wolkenpartijen binnen te lopen.

Samenvatting voor vandaagDroog met zich steeds verder uitbreidende opklaringen vanuit het noorden. Het is wel koel met maxima van een 11-12 graden en een flink doorstaande noord tot noordoostelijke wind. Die zorgt voor koele gevoelstemperaturen. Aan ze kan die wind zelfs vrij krachtig waaien. Boven land is die matig.

Geert, woensdag 10 april, 06.35 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van gisteren, gaat dit keer over zandbijen:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!