Weerpraatje van dinsdag 09 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Het sturende laag in de de Golf van Biscaje raakt uitgespeeld. In het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen ligt een opbouwend hogedrukgebied. Wij bevinden ons nog altijd in een soort moeras van lagedruk waarin een oude convergentiezone ligt (een vore van lagedruk) die gevuld is met zachte, vochtige en onstabiele lucht. Vanuit het noorden nadert langzaam een koufront, maar dat bereikt ons niet voor de nacht van dinsdag op woensdag. Vanaf morgen breidt het noordelijke hoog zijn invloed verder uit. Na passage van dat koufront, komen we in fors koudere lucht terecht met flink dalende temperaturen. Het hoog blijft zeker tot na het weekeind het dominante weersysteem en houdt bij ons dan een droge, maar wel koude en schraal aanvoelende noordoostelijke stroming in stand.

Om het weer van vandaag goed te begrijpen, moeten we even teruggrijpen naar gisteren. Dat liep niet zoals verwacht. In plaats van de verwachte opklaringen, bleef het in de hele regio zo goed als bewolkt en dat tot de avond. De verwachte maxima bleven dan ook een aantal graden onder de opgegeven waarden, terwijl de buien niet in onze buurt ontstonden, maar een flink stuk noordelijker boven Nederland. Logisch want voor die buien was warmte nodig en dus opklaringen en die zaten een stuk noordelijker. Ze zijn tot Antwerpen geraakt, maar niet tot bij ons. De voorbije nacht is die hele onstabiele zone dan weer wat zuidelijker gezakt en vandaag staan we op met die oude storing opnieuw boven ons hoofd.

Vanochtend is het dan ook zwaar bewolkt terwijl de storing ook wat activeert en er op de meeste plaatsen eerst wat lichte regen of een bui kan vallen. De storing ligt lang gerekt van zuidoost naar noordwest over heel Vlaanderen en trekt langzaam ook in die richting, waarbij ze zich uiterst traag ook naar het zuiden beweegt. Dat wil zeggen dat we nog de hele ochtend rekening moeten houden hiermee. Het blijft zwaar bewolkt, nevelig en met van tijd tot tijd wat regen of een bui. De neerslagkansen nemen wel langzaam af. Temperaturen vanochtend van 8-9 graden bij de start van de ochtend tot rond 10-12 graden tegen de middag. De wind waait daarbij zwak uit het oosten tot noordoosten. Het is daarbij ook erg nevelig, zelfs op het randje van mistig aan toe op sommige plaatsen.

Vanmiddag trekt die storing tergend traag verder naar het zuiden, richting Frankrijk. Het blijft echter wisselend tot zwaar bewolkt en zeker in de zuidelijke helft van de regio blijft de zon het erg moeilijk hebben. Er blijft ook kans op wat regen of een bui en er kunnen zelfs enkele nieuwe regen- en onweersbuien opduiken. Dat kunnen felle buien zijn. In de noordelijke regio’s is de kans op enkele bredere opklaringen groter, maar ook daar is er een dreiging van een regen- of onweersbui. Maxima daarbij rond 13-14 graden, waar het langer opklaart, kan dat een 15 graden worden. De wind blijft zwak tot matig waaien uit oost tot noordoost. Ook vanmiddag blijft het nevelig.

Vanavond zijn er nog een paar uitdovende buien die geleidelijk weg trekken. In de loop van de nacht trekt dan vervolgens een zwak koufront van noord naar zuid met veel wolken, maar dan blijft het grotendeels of volledig droog.

Vanaf morgen neemt het noordelijke hogedrukgebied de controle over ons weer over. Er komen brede opklaringen binnen vanaf het noorden. De wind trekt wat aan en blijft uit een noord tot noordoostelijke hoek waaien. Daarbij wordt flink koudere lucht aangevoerd. Ondanks de brede opklaringen, wordt het niet veel meer dan een graad of 12.

In de nacht naar donderdag is het helder en koud. De minima dalen tegen de ochtend naar waarden van maar net boven het vriespunt. Overdag krijgen we donderdag een vrij zonnig weertype, maar wel met koude maxima die maar net een 10-11 graden aantikken of zelfs niet. Er staat een koude, schrale noordoostelijke wind die zorgt voor een fris gevoel.

Ook vrijdag start koud met temperaturen die rond of net boven het vriespunt zitten. Overdag verschijnen er dan wel meer wolken zodat ook het weerbeeld minder fraai wordt. We blijven in koude lucht zitten met maxima die vrijdag waarschijnlijk de tien graden net wel of niet halen.

Tegen het weekeind wordt de aanvoer iets meer oostelijk, maar toch zitten we ook dan nog in koele lucht met aanvankelijk koele maxima. Tegen zondag krabbelen de temperaturen weer wat recht, maar er blijft ook in het weekeind eerst nog veel bewolking hangen. Daaruit zou zaterdag zelfs wat verspreide lichte regen kunnen vallen.

Samenvatting voor vandaagVeel wolken met in de ochtend af en toe wat regen of een bui. Zwakke noordoostelijke wind en temperaturen van 8, oplopend naar een 10-12 graden. Vanmiddag geleidelijk opklaringen vanuit het noorden, maar ook nog veel wolken, zeker in de zuidelijke regio’s. Er blijft kans op wat regen of een bui, later zelfs weer een felle regen- of onweersbui. Maxima rond 13 tot 15 graden.

Geert, dinsdag 09 april, 06.35 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van gisteren, gaat dit keer over zandbijen:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!