Weerpraatje van maandag 08 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog altijd ligt een sturend lagedrukgebied net west van Ierland. Het trekt geleidelijk richting de Golf van Biscaje. In het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen ligt een opbouwend hogedrukgebied. Wij bevinden ons in een vore van lagedruk, die gevuld is met zachte, vochtige en onstabiele lucht. Vanuit het noorden nadert langzaam een koufront, maar dat bereikt ons niet voor de nacht van dinsdag op woensdag. Tot en met morgen is er dus een status quo op de weerkaarten. Daarna breidt het noordelijke hoog zijn invloed verder uit. Na passage van dat koufront, komen we in fors koudere lucht terecht met flink dalende temperaturen. Doordat het hoog tegen volgend weekeind dichterbij komt, wordt de stroming tegen dan geleidelijk aan weer wat oostelijker, later zuidelijker en wordt het weer zachter.

Vandaag gaan we volledig op herhaling van gisteren. De dag start met minima rond 6 tot 8 graden en op vele plekken nevel, mist en lage wolken. De zon breekt daar geleidelijk aan door en uiteindelijk krijgen we dan allemaal een tijdelijke zonnige periode waarin de temperaturen snel oplopen. We halen een 13 graden op het strand, 14 op de zeedijk. In de kustregio 14 tot 15 graden en landinwaarts kan het kwik toppen tot 18, lokaal zelfs 19 graden. Daarbij staat een zwakke oostelijke wind, aan zee is die meer noord tot noordoost en waait iets harder. In de late middag vormen zich dan weer plaatselijke, maar felle regen- en onweersbuien. Dat kunnen net als gisteren lokaal weer felle buien zijn met onweer, hagel en veel neerslag. Een typisch geval van ‘ostgewitter’: felle buien die zich vormen in een oostelijke stroming in de warme luchtmasssa waar we ons in bevinden. Dit is één van de eerste buien die gisteren zo in de buurt van Aalter opdook:

We noemen dit ook ‘popcornbuien’: buien die op 1-2-3 ontstaan en vervolgens een kort leven leiden en daarna alweer oplossen. Ze kunnen echter heel fel zijn en lokaal voor overlast zorgen. De grootste kans op buien is opnieuw weggelegd voor dezelfde regio’s die gisteren al buien te pakken kregen. Aan zee is die kans veel kleiner omdat het daar minder warm is door de noordelijke bries.

Vanavond lossen de buien dan weer snel op en verdwijnen. Een enkele kan het misschien niet iets langer volhouden, maar de nacht verloopt rustig en droog. Wel weer met vorming van nevel, mist en lage wolken. Zeker daar waar buien vielen. De minima blijven vrij zacht en zitten rond een 8 à 9 graden tegen de ochtend.

Ook morgen gaan we voor een herhaling van zetten. We blijven nog steeds in de zachte lucht zitten, maar ook dan weer met de nodige wisselvalligheid. Ook dan wisselen wolken en opklaringen elkaar af met een groeiende kans op een bui in de loop van de dag. Ook dat kan weer een felle onweersbui zijn. De grootste onstabiliteit schuift morgen wel iets meer naar het zuiden zodat de noordelijke regio’s en de kust minder kans maken op buien. De grensstreek met Frankrijk maakt dan meer kans op buien. De maxima zitten morgen waarschijnlijk net iets lager dan vandaag. Aan zee komt de noordelijke wind ook wat harder te waaien. Landinwaarts blijft die noordoostelijk en trekt ook daar gaandeweg iets aan.

In de nacht naar woensdag schuift dan een zwak koufront vanuit het noorden binnen waarna we dan woensdag in minder warme lucht zitten. Een goed doorstaande noordoostelijke wind blaast dan weliswaar droge lucht binnen met flink wat ruimte voor de zon, maar veel meer dan 10 tot 12 graden halen we niet meer.

Donderdag en vrijdag worden licht wisselvallige, maar wel droge dagen. Het wordt dan ook fors koeler met dalende temperaturen die tegen dan nog maar met moeite aan een 10-tal graden uitkomen. Het weerbeeld is licht wisselvallig met wolken en opklaringen, maar geen neerslag. Er staat daarbij een schrale noordoostelijke wind. Tegen het weekeind zoekt die weer meer een zuidoostelijke tot zuidelijke hoek op en gaat de koudste lucht er weer uit.

Samenvatting voor vandaagWe gaan vandaag op herhaling van gisteren: na een nevelig/mistige start, wordt het snel zonnig en zacht. De maxima lopen op tot 13 graden op het strand en lokaal 19 landinwaarts. In de late middag duiken weer felle lokale regen- en onweersbuien op. De wind waait zwak, aan zee matig uit noordoost tot noord.

Geert, maandag 08 april, 06.40 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van gisteren, gaat dit keer over zandbijen:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!