Weerpraatje van zondag 07 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds is een lagedrukgebied dat zich momenteel ten westen van Bretagne bevindt, het belangrijkste sturende weersyteem. Het houdt bij ons een zwakke aflandige noordoostelijke tot oostelijke stroming in stand. In de vroege ochtend trok daarin een zwak warmtefront binnen waarin we vandaag in vrij zachte, maar onstabiele lucht terechtkomen. Dat blijft nog even zo tot rond het midden van de week. Tegen dan trekt een koufront vanuit het noorden door waarna we onder invloed komen van een sturen hoog in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen. Dat zal dan een koele noordelijke circulatie in gang zetten.

Vandaag is bewolkt gestart met de doortocht van een zwak warmtefront. Dat bracht hier en daar wat lichte regen, die snel wegtrekt. Daarna komen er tijdelijk erg brede opklaringen met flink wat zon. Vervolgens duiken er stapelwolken op en die kunnen in de (late) namiddag uitgroeien tot lokale buien. Dat zal zeker niet overal zijn. De meeste en zwaarste buien worden verwacht in de zuidelijke helft van de regio. Met name de Vlaams Ardennen en de grensstreek met Frankrijk kunnen later in de middag enkele fikse buien te pakken krijgen, zelfs met onweer en hagel en veel water op een korte periode omdat er maar weinig stroming staat en de buien lang kunnen blijven hangen. Meer naar het noorden en aan zee is de kans op buien veel kleiner, maar zeker niet uitgesloten. Met een buit weet je immers nooit. De temperaturen lopen landinwaarts op naar een 16-17 graden. Aan zee is het koeler. Op de dijk wordt het maar 12-13 graden, de kustregio noteert een 14-tal graden. Dat het aan zee koeler is, komt omdat de wind daar meer noord / noordoost is. Landinwaarts waait die zwak uit een oostelijke hoek.

Vanavond kunnen er nog steeds enkele buien opduiken. Pas in de nacht verdwijnen die volledig. Het wordt dat rustig en het koelt tegen de ochtend af naar een 6 tot 8 graden. Er kan wat nevel en mist opduiken. Zeker daar waar buien zijn gevallen.

Morgen houden we dat licht wisselvallig weerbeeld met wolken, opklaringen en gaandeweg de dag ook weer een toenemende kans op een bui. Net als vandaag kunnen dat lokaal in de loop van de middag best wel felle buien worden met onweer. Het blijven echter buien, dus die vallen zeker niet overal. Maandag zijn nog maxima van een 14 tot 16 graden mogelijk, maar aan zee is het koeler door een noordelijke bries.

Ook op dinsdag lijken we nog in de zachte lucht te blijven zitten, maar ook dan weer met de nodige wisselvalligheid. Net als vandaag en morgen is het vrij rustig met een zwakke wat veranderlijke wind met een voorkeur voor richtingen tussen noord (aan zee) en oost (landinwaarts). Ook dan wisselen wolken en opklaringen elkaar af met een groeiende kans op een bui in de loop van de dag. Ook dat kan weer een onweersbui zijn. De maxima zitten in dezelfde orde van grootte als maandag.

Woensdag en donderdag worden licht wisselvallige dagen. Het wordt dan ook koeler met dalende temperaturen die tegen het midden van de week nog maar rond een 10-12 graden uitkomen. Het weerbeeld is licht wisselvallig met wolken, opklaringen en van tijd tot tijd toch ook een bui.

Samenvatting voor vandaagWe starten bewolkt. Dan klaart het op met flinke zonnige perioden, maar uiteindelijk vormen er zich vanmiddag buien. Vooral in de zuidelijke helft van de regio, maar ook elders is een bui niet onmogelijk. Dat kunnen felle buien zijn, met onweer. Maxima daarbij rond 13 graden op het strand en de zeedijk tot 16-17 landinwaarts. Zwakke wind uit richtingen tussen noord aan zee en oost landinwaarts.

Geert, zondag 07 april, 09.50 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van gisteren, gaat dit keer over zandbijen:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!