Weerpraatje van zaterdag 06 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Er ligt een lagedrukgebied ten westen van ons en in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen bouwt zich een hogedrukgebied op. Bij ons heeft geen van beide systemen echt veel invloed. De stroming is door deze evolutie bij ons zwak oost tot zuidoost en er liggen in onze omgeving een aantal oude frontjes en vores. Daarbij vormen zich ook nog enkele kleinere lagedrukgebieden die de komende dagen zorgen voor een toename van de onstabiliteit. Later in de week krijgt het noordelijke hoog, samen met een klein lagedrukgebied meer grip op ons weer en dat stuurt vooral naar het midden van de nieuwe week toe fors koudere lucht onze kant op.

Vandaag is het zoals verwacht, wachten op de zon. Zeker vanochtend zijn er dan ook erg veel wolken aanwezig. Dat zijn veelal lage wolken die zich wel eens erg moeilijk zouden kunnen laten opruimen. In de loop van de dag breekt geleidelijk aan de zon meer door en wordt het weerbeeld wat vriendelijker. Het is echter wachten of die zon er uiteindelijk overal zal door geraken en hoe vlot dat loopt. Er zullen zeker tot de avond een aantal wolkenpartijen blijven hangen. Het is wel een stuk zachter dan de voorbije dagen. In de ochtend loopt het kwik wat moeizaam op, maar in de middag is het een stuk aangenamer met maxima rond 15 tot 16, zelfs mogelijk 17 graden. Landinwaarts weliswaar, aan de kust is het met 13-14 graden wat koeler. De wind is zwak, hoogstens matig aanwezig uit een meest zuidoostelijke richting. Tegen de late middag draait de wind aan de kust naar noordoosten en trekt daar geleidelijk wat aan.

Vanavond en vannacht raakt het weer volledig bewolkt. De minima blijven daardoor vrij zacht en zitten rond een 7 tot 8 graden. In de tweede helft van de nacht is wat verspreide regen mogelijk.

Morgen wordt de wind overal meer noordoost tot later zelfs noord. Daarmee sijpelt er minder zachte lucht binnen en kunnen de maxima wat terrein prijsgeven. We vallen dan terug op een 12-13 graden aan de kust en 14-15 landinwaarts. Ook dan wisselen wolken en zon af waarbij er soms redelijk wat wolken kunnen zijn. Het wordt ook onstabieler: er komen in de loop van de dag ook een aantal verspreide buien tot ontwikkeling. Zelfs in de ochtend is een bui al niet uitgesloten. In de namiddag zouden dat zelfs felle buien kunnen worden, mogelijk met onweer.

Maandag houden we een licht wisselvallig weerbeeld met wolken, opklaringen en gaandeweg de dag ook weer een toenemende kans op een bui. Maandag zijn nog maxima van een 13 tot 15 graden mogelijk, maar aan zee is het koeler door een noordelijke bries.

Dinsdag tot en met donderdag worden licht wisselvallige dagen. Het wordt dan ook koeler met dalende temperaturen die tegen het midden van de week nog maar rond een 10-12 graden uitkomen. Het weerbeeld is licht wisselvallig met wolken, opklaringen en van tijd tot tijd toch ook een bui.

Samenvatting voor vandaagRustig, maar wel lang en hardnekkig bewolkt. Gaandeweg de dag verschijnen er langzaam opklaringen. Maxima rond 13 graden aan zee, 15 graden landinwaarts. De wind waait zwak uit oost tot zuidoost, later aan zee uit het noordoosten.

Geert, zaterdag 06 april, 08.25 uur.

 

Ken je de akebia? Dat is de hoofdrolspeler in de nieuwe één minuut natuur van deze week:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!