Weerpraatje van vrijdag 05 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een wegtrekkend lagedrukgebied met kern vandaag nog boven Ierland, trekt de komende dagen geleidelijk richting de Golf van Biscaje. We komen daardoor geleidelijk meer onder invloed van noordelijke hogedrukgebieden die een oostelijke stroming in gang zetten, maar daarin zitten nog enkele restanten van storingen. In de loop van het weekeind wordt de wind geleidelijk meer noordoost tot noord en komt er opnieuw koelere lucht binnen. Na het weekeind krijgen we meer en meer invloed van hogedrukgebieden die zich tussen IJsland en Noorwegen opbouwen. Die zorgen voor een koele noordelijke stroming. Het wordt echter niet stabiel. De hogedruk ligt te ver noordelijk om ons te beschermen en bovendien vormen er zich op de Noordzee kleine storingen. Die zorgen voor onstabiliteit en periodiek dan ook kans op wat regen of een bui.

Vandaag krijgen we een droge dag. Die begint ook weer koud. De temperaturen zijn de voorbije nacht flink kunnen dalen en zitten vanochtend rond een 2-3 graden om de dag te starten. Lokaal vriest het ook wat aan de grond. Verder is het eerst vrij zonnig, maar gaandeweg komt er meer bewolking. Uiteindelijk wisselen wolken en opklaringen elkaar dan af en de naar zuid tot zuidoost gedraaide wind voert een stuk zachtere lucht aan. De maxima kunnen morgen gaandeweg de dag oplopen naar een 13-14 graden. Op beschutte plekken zou dat zelfs best een graadje meer kunnen zijn. 

Vanavond en vannacht neemt de bewolking echt wel toe. Het wordt uiteindelijk zwaar bewolkt tot zelfs betrokken met vorming van lage wolken. De minima blijven door de bewolking wel een stukje hoger zitten. Veel minder dan 4 à 6 graden zal het dan ook tegen de ochtend niet worden.

Morgen zijn er dan ook zeker in de ochtend erg veel wolken aanwezig. Dat zijn veelal lage wolken die zich wel eens erg moeilijk zouden kunnen laten opruimen. In de loop van de dag breekt geleidelijk aan de zon meer door en wordt het weerbeeld wat vriendelijker. Het is morgen wel nog wat zachter dan vandaag. In de ochtend loopt het kwik wat moeizaam op, maar in de middag is het een stuk aangenamer met maxima rond 15 tot 16, zelfs mogelijk 17 graden. De wind is ook dan zwak, hoogstens matig aanwezig uit een meest zuidoostelijke richting. Gaandeweg de dag en zeker naar de late middag toe, is het toch niet uitgesloten dat er een lokale bui opduikt en tegen de late middag draait de wind aan de kust naar noordoost en trekt aan.

Tegen zondag wordt de wind overal meer noordoost tot later zelfs noord. Daarmee sijpelt er minder zachte lucht binnen en kunnen de maxima wat terrein prijsgeven. We vallen dan terug op een 12-13 graden aan de kust en 14-15 landinwaarts. Ook dan wisselen wolken en zon af waarbij er soms redelijk wat wolken kunnen zijn. Later op de dag is ook op zondag een lokale bui toch niet onmogelijk.

Begin volgende week houden we een licht wisselvallig weerbeeld met wolken, opklaringen en gaandeweg ook een toenemende kans op een bui. De eerste dagen van de week wordt het ook weer koeler met maxima die tussen 10 en 13 graden gaan zitten. Later in de week warmt het weer wat op. Samengevat kunnen we stellen dat de temperaturen nog het meest rond vrij normale waarden voor de tijd van het jaar zonder grote uitschieters naar boven of naar beneden.

Samenvatting voor vandaagNa opnieuw een koude start, lopen de temperaturen snel op naar een 13-14, lokaal zelfs 15 graden vanmiddag. Het is rustig met een zwakke zuidoostelijke wind en er is eerst veel zon. Gaandeweg de dag lopen er wat meer wolken binnen, maar het blijft droog.

Geert, vrijdag 05 april, 06.45 uur.

 

Ken je de akebia? Dat is de hoofdrolspeler in de nieuwe één minuut natuur van deze week:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!