Weerpraatje van donderdag 04 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Ons weer wordt ook vandaag nog altijd beïnvloed door een lagedrukgebied, waarvan de kern zich ten westen van onze omgeving bevindt. Dit laag trekt geleidelijk verder naar het westen, maar we blijven toch nog even in de invloedssfeer ervan. Het is gevuld met koele, onstabiele lucht. Hoewel het laag dus voor een zuidwestelijke, zelfs geleidelijk meer zuidelijke stroming zorgt, stuurt het dus toch vrij koele lucht naar ons toe. De komende dagen bouwt een hoog zich op vanuit Rusland richting de Baltische Staten en Scandinavië. Dit hoog krijgt tegen het weekeind meer invloed op ons weer waardoor het zachter wordt want de aangevoerde lucht wordt meer aflandig. Echter zitten er ook nog enkele kleine lagedrukgebieden aan de zuidflank van dit hoog, waardoor in het weekeind de stabiliteit nog te wensen overlaat. Later draait de wind hierdoor zelfs naar een noordelijke hoek en wordt na het weekeind weer koelere en onstabielere lucht aangevoerd.

Vandaag begint de dag zoals verwacht ook nog eens erg frisjes. De minima zijn de voorbije nacht flink gedaald en zitten vanochtend rond of net boven het vriespunt met op diverse plekken ook nog eens lichte vorst aan de grond. Gaandeweg de ochtend lopen de temperaturen snel op en vanmiddag is het dan een 11 à 12 graden. Het algemene weerbeeld is vanochtend eerst erg zonnig, maar dat houden we niet vol. In de loop van de dag duiken er stapelwolken op waarvan een enkele tegen de late middag mogelijk toch nog het buienstadium weet te bereiken. De wind waait daarbij zwak, hoogstens matig uit een zuidwestelijke, geleidelijk meer zuidelijke hoek.

Vanavond en komende nacht blijft het vervolgens droog. De minima dalen tegen de ochtend naar een 2 tot 4 graden bij een zwakke wind uit een zuidelijke tot zuidoostelijke richting.

Morgen krijgen we dan een droge dag. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en de naar zuid tot zuidoost gedraaide wind voert een stuk zachtere lucht aan. De maxima kunnen morgen gaandeweg de dag oplopen naar een 13-14 graden. Op beschutte plekken zou dat zelfs best een graadje meer kunnen zijn. Het is niet altijd even zonnig. Per momenten zijn er zelfs vrij veel wolken.

Ook in het weekeind is de zon er niet steeds even uitbundig bij. Er zijn per momenten ook op zaterdag veel wolken aanwezig. Het is dan wel nog wat zachter met maxima rond 15 tot 16, zelfs mogelijk 17 graden. De wind is ook dan zwak, hoogstens matig aanwezig uit een meest zuidoostelijke richting. Gaandeweg de dag en zeker naar de late middag toe, is het toch niet uitgesloten dat er een lokale bui opduikt.

Tegen zondag wordt de wind meer noordoost tot later zelfs noord. Daarmee sijpelt er minder zachte lucht binnen en kunnen de maxima wat terrein prijsgeven. We vallen dan terug op een 12-13 graden aan de kust en 14-15 landinwaarts. Ook dan wisselen wolken en zon af waarbij er soms redelijk wat wolken kunnen zijn. Later op de dag is ook op zondag een lokale bui toch niet onmogelijk.

Begin volgende week houden we een licht wisselvallig weerbeeld met wolken, opklaringen en kans op een bui. De temperaturen zitten nog het meest rond vrij normale waarden voor de tijd van het jaar zonder grote uitschieters naar boven of naar beneden.

Samenvatting voor vandaagNa een koude start loopt het kwik snel op, maar veel meer dan 11-12 graden halen we niet. Het is vrij rustig met een zwakke tot matige zuidwestelijke tot zuidelijke wind. Wolken en zon wisselen af en aan het eind van de middag is er kans op een enkele lokale bui.

Geert, donderdag 04 april, 06.40 uur.

 

Ken je de akebia? Dat is de hoofdrolspeler in de nieuwe één minuut natuur van deze week:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!