Weerpraatje van woensdag 03 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Ons weer wordt beïnvloed door een lagedrukgebied, waarvan de kern zich ten westen van onze omgeving bevindt. Dat laag blijft daar nog wel even rondtollen en is gevuld met koude, onstabiele lucht. Hoewel het laag dus voor een zuidwestelijke stroming zorgt, stuurt het dus toch vrij koele lucht naar ons toe en die is erg onstabiel met vooral vandaag tal van buien. De komende dagen bouwt een hoog zich op vanuit Rusland richting de Baltische Staten en Scandinavië. Dit hoog krijgt tegen het weekeind meer invloed op ons weer waardoor het zachter, stabieler en droger wordt. Wat na het weekeind gebeurt, is onzeker.

Voor vandaag mogen we ons aan een erg wisselvallige aprildag verwachten. De dag begint zoals verwacht koud met temperaturen die in de opklaringen daalden naar een 2 tot 4 graden. Er valt vanochtend vroeg al een enkele bui, vooral aan zee. Die buien gaan de hele dag door. In de loop van de dag kijken we aan tegen een mix van wolken, opklaringen en buien. Er kunnen daarbij overal buien opduiken want de stroming is zowel aan de kust als boven land meer zuidwest dan west waarbij buien zowel aan zee als landinwaarts kunnen ontstaan. Die buien kunnen lokaal gepaard gaan met wat hagel of een donderklap. Maxima daarbij van een 10 tot 12 graden tussen de buien door, in een bui is dat uiteraard minder. De wind waait daarbij doorgaans matig, maar kan eventueel tijdens en rond een bui wel uitschieten. Zware rukwinden worden echter niet verwacht. Sommige buien kunnen zich eventueel organiseren tot wat grotere neerslaggebieden waarbij het lokaal al eens wat langer kan regenen.

Vanavond verdwijnen de buien geleidelijk uit het weerbeeld. In de nacht is het dan ook droog. Tijdens de brede opklaringen die er weer zitten aan te komen, kan het tegen de ochtend weer fors afkoelen naar 1 tot 3 graden. Eventueel kan het aan de grond links of rechts lichtjes vriezen. De wind valt grotendeels weg en er kan een nevel- of mistbank opduiken.

Morgen krijgen we een grotendeels droge dag. Daarbij wisselen wolken en opklaringen elkaar af waarbij er best brede zonnige perioden kunnen voorkomen. Er is ook nog altijd kans op het voorkomen van een enkele bui, maar dat zal de uitzondering op de regel zijn. We zitten wel nog in vrij koele lucht met maxima van 11 à 12 graden en een zwakke, geleidelijk meer zuid wordende wind.

Vrijdag houden we het alweer droog. De zon breekt weer meer en beter door en er komt ruimte voor brede opklaringen al is er vooral in de namiddag toch weer wat meer bewolking wanneer zachtere lucht binnenloopt. Dat zijn dan echter vooral hoge wolkenvelden. De verder naar zuid tot zelfs zuidoost draaiende wind voert weer zachtere lucht aan met maxima van 13 tot 14 graden, mogelijk wat hoger. Die wind waait overigens maar zwak, hoogstens matig.

Ook het weekeind brengt droog weer met brede opklaringen en flink wat ruimte voor de zon. De maxima lopen dan verder op richting de 15 graden en meer. Zeker op zaterdag kan het kwik gemakkelijk naar een 16-17 graden doorlopen en is het rustig weer met veel zon. Voor zondag zijn er toch wat onzekerheden in sommige modellen aan het sluipen. Zo houdt bijvoorbeeld het Amerikaanse model rekening met de vorming van een klein laagje net ten noordoosten van ons, wat dan voor meer onstabiliteit en lagere maxima zou zorgen. Even voorzichtig dus met verwachtingen voor zondag en de dagen daarna. Wordt vervolgd.

Samenvatting voor vandaagEen echte aprilse grillen dag: opklaringen – soms felle, wolkenpartijen en een aantal buien. Die kunnen fel zijn met lokaal wat hagel of een donderklap. Sommige buien kunnen aaneen klitten tot grotere gehelen. Maxima van 10 tot 12 graden bij een zwakke tot matige wind uit zuidwestelijke richting.

Geert, woensdag 03 april, 06.30 uur.

 

Ken je de akebia? Dat is de hoofdrolspeler in de nieuwe één minuut natuur van deze week:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!