Weerpraatje van dinsdag 02 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied met kernen voor de Noorse Kust en op de Noordzee, beïnvloedt ons weer. Het gaat zich de komende dagen boven de Noordzee ophouden. Dat laag stuurt vandaag en morgen een aantal fronten, restanten van fronten en buienlijnen over ons heen met wisselende neerslagkansen in de vorm van buien of buiige regen. Morgen en overmorgen komen we daarbij ook in een stuk koelere lucht terecht. Tegen het eind van de week trekt het laag westwaarts weg onder invloed van drukstijgingen ten oosten van ons. Daar bouwt zich een hogedrukgebied op dat tegen het weekeind zorgt voor stabilisatie van de atmosfeer en opnieuw aanvoer van zachtere en drogere landlucht.

Vandaag begint de dag al vrij zacht met minima rond 7-8 graden. Die temperaturen lopen gaandeweg de dag op naar een 13 tot 15-tal graden. Daarbij is het vanochtend al zwaar bewolkt tot betrokken en er zijn buien op komst. Er trekt in de ochtend een zwakke, maar wel geleidelijk activerende storing van zuid naar noord. Daarop zit wat buiige regen of een aantal verspreide buien. Na deze eerste storing wisselen wolken af met enkele opklaringen en een wat aantrekkende, vlagerige wind uit zuid tot zuidwest. Aan zee is die wat meer west gericht. In de loop van de middag stijgt daarbij de kans op het ontstaan van enkele felle buien. De onstabilteit neemt fors toe en vooral landinwaarts kunnen later enkele zware buien vallen. De kust heeft daarbij de minste kans op buien. Landinwaarts kunnen er in West-Vlaanderen wel enkele fellere exemplaren opduiken, maar het lijkt vooral Oost-Vlaanderen te zijn waar later vanmiddag enkele zware buien kunnen vallen. Er is kans op hagel, onweer en felle windstoten.

Vanavond en vannacht is het rustiger. Er valt zeker in de avond eerst hier en daar nog een bui, maar geleidelijk aan verdwijnen die en wordt het droog. De nacht verloopt dan ook rustiger met een nog zwakke west tot zuidwestelijke wind. Aan zee wat meer westelijk. Het kan wel flink afkoelen met tegen de ochtend minima van een 2 à 3 graden. Er kan wat nevel of een mistbank opduiken, zeker daar waar buien zijn gevallen.

Morgen zitten we nog volop in de invloed van het lagedrukgebied boven de Noordzee. Het zorgt bij ons voor een aanvoer van koelere, maar erg onstabiele lucht. De wind waait daarbij matig uit het zuidwesten en is net als vandaag wat vlagerig,maar waait niet overdreven hard. Het is wel een stuk koeler met maxima van 10 tot 12 graden. Tijdens buien is dat wat minder en er duiken ook buien op. We krijgen een wisselend weerbeeld met opklaringen, wolkenvelden en gaandeweg de dag de vorming van buien. Dat zijn buien met aprilse grillen die best pittig kunnen uitvallen met hagel, onweer en nog altijd kans op een windstoot.

Na opnieuw een koele nacht met minima rond 2-3 graden, krijgen we ook op donderdag nog een licht wisselvallig weertype. De wind wordt dan wat meer noordwest tot west en voert wolkenvelden en opklaringen aan met kans op een lokale bui. We geraken ook dan niet veel hoger dan rond 10 tot 12 graden.

Vrijdag houden we het alweer droog. De zon breekt weer meer en beter door en er komt ruimte voor brede opklaringen. De naar zuid tot zuidwest draaiende wind voert weer zachtere lucht aan met maxima van 13 tot 14 graden, mogelijk wat hoger. Die wind waait overigens maar zwak, hoogstens matig.

Ook het weekeind brengt droog weer met brede opklaringen en flink wat ruimte voor de zon. De maxima lopen dan verder op richting de 15 graden en meer.

Samenvatting voor vandaagNa een bewolkte start krijgen we eerst wat regen of buiige regen. Daarna wisselen enkele opklaringen af met veel wolken waarbij er gaandeweg de dag forse buien kunnen gaan vallen, zeker landinwaarts met kans op hagel, onweer en windstoten. We halen 13 tot 15 graden, maar tijdens buien is dat minder.

Geert, dinsdag 02 april, 06.45 uur.

 

Ken je de akebia? Dat is de hoofdrolspeler in de nieuwe één minuut natuur van deze week:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!