Weerpraatje van maandag 01 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Er zijn vandaag en de komende dagen drie weersystemen van belang voor ons. Een eerste is een stevig hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Dat ligt te ver voor ons, maar houdt wel de deur op de oceaan op slot voor elke mogelijke westelijke stroming. Die zit dus alweer geblokkeerd. Een tweede hoog vormde zich dit weekeind in onze buurt en trekt nu met centrum richting de Baltische Staten waar het voor anker gaat. Tussen beide hogedrukgebieden in, zit een lagedrukgebied gevangen boven de Noordzee. Dat laag wordt voor ons de komende dagen het meeste belangrijke. Het stuurt een paar fronten en koelere onstabiele lucht naar ons toe. In de tweede helft van de week breidt het Baltische hoog zijn invloed weer uit naar het westen en wordt het laag wat weg geduwd. Het is nog niet duidelijk hoe de precieze luchtdrukverdeling tegen dan bij ons wordt en daar hangt alles van af voor het vervolg van ons weerbeeld. Tegen eind van de week neemt de onzekerheid in de verwachting dan ook toe.

Voor vandaag is er niet veel onzekerheid. De dag start koud met temperaturen die naar een 2-3 graden gedaald zijn, maar eens de zon worden die minima snel opgekrikt en lopen de temperaturen op naar lentewaarden die vanmiddag uitkomen rond een 15-tal graden. Er zijn weinig of geen wolken, al kan er van tijd tot tijd wel eens een wolk opduiken. De zon blijft dus goed van de partij bij een zwakke tot matige wind uit een oostelijke, geleidelijk meer zuidoostelijke hoek.

Vanavond is het nog rustig met brede opklaringen, maar in de loop van de nacht verschijnen er geleidelijk meer en meer wolken en loopt de kans op wat regen of een lichte bui op. De temperaturen blijven door de bewolking vrij zacht en komen niet onder de 7-8 graden uit terwijl de wind uit een meer zuidelijke, later zuidwestelijke richting gaat waaien.

Morgen trekt er in de vroege ochtend een zwakke storing door. Het betreft een koufront dat met wat tijdelijke regen of een bui in de vroege ochtend van west naar oost trekt. Daarachter komen we dan in onstabiele lucht terecht waarin zich geleidelijk stapelwolken gaan vormen met uiteindelijk later op de dag een aantal verspreide buien. Er is daarbij veel potentie aanwezig dat die buien vrij fors uit de hoek kunnen komen, vooral landinwaarts, maar aangezien het om buien gaat, is het afwachten of en waar die vallen. Het meest waarschijnlijke scenario is dat er zich later op de dag vooral in het binnenland een paar flinke buien ontwikkelen, eventueel met hagel, onweer en windstoten. De kust blijft grotendeels van die buien gespaard. Het wordt wel koeler met maxima rond 12-13 graden en een naar west draaiende wind.

Ook woensdag hebben we nog met dat lagedrukgebied te maken. Dat stuurt dan onstabiele en vrij koele lucht vanuit het noordwesten naar ons toe. Daarin zitten opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden en er kan gedurende de dag een bui opduiken of eens wat lichte regen. Het is maximaal dan een 10 tot 12 graden bij een noordwestelijke wind die aan zee matig tot vrij krachtig kan gaan waaien.

Donderdag komt hierin niet veel verandering. De noordwestelijke stroming blijft intact en voert wolkenvelden en opklaringen aan met kans op een lokale bui. We geraken ook dan niet veel hoger dan rond 10 tot 12 graden.

Tegen het eind van de week en komende weekeind komt dat Baltische hoog weer dichter en trekt het lagedrukgebied wat naar het westen weg. Het blijft wel onstabiel met kans op een paar buien, maar de koele noordwestelijke stroming maakt dan plaats voor een veel zachter oost, zuidoostelijke tot zuidelijke stroming. Dat laatste afhankelijk van de precieze plaats waar de drukgebieden gaan terechtkomen.

Samenvatting voor vandaagDe week start zonnig en zacht. Er passeert al eens een wolk, maar de zon speelt vandaag de hoofdrol in het weerverhaal met zachte maxima die tot rond een 15-tal graden oplopen bij een zwakke tot hoogstens matige wind uit oostelijke tot zuidoostelijke hoek.

Geert, maandag 01 april, 06.30 uur.

 

Ken je de akebia? Dat is de hoofdrolspeler in de nieuwe één minuut natuur van deze week:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!