Weerpraatje van zondag 31 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zwak front ligt vandaag eerst nog boven onze omgeving, maar lost geleidelijk aan op. Daarna krijgen we de komende 36 uur met drukstijgingen te maken wat leidt tot de vorming van een nieuw hogedrukgebied net ten oosten van ons. Dat slaagt er niet in om stand te houden waarna tegen het midden van de week een depressie met centrum boven de Noordzee het weer bij ons gaat regisseren. Die evolutie zorgt ervoor dat we vanaf dinsdag met oplopende onstabiliteit te maken krijgen wat uitloopt op een aantal perioden met regen of een aantal buien.

Vandaag kennen we een valse start van de zondag. Een in activiteit afnemend en verzwakkend koufront trekt van noord naar zuid door onze omgeving. Het front is ook aan vertraging onderhevig zodat het momenteel ook wat later aan het doortrekken is dan eerst voorzien. Verspreid in de regio kan daarbij in de ochtend een bui of wat regen vallen, maar het is geen eenduidig beeld. Zo ligt er in het Pajottenland al de hele ochtend een gebiedje met regen dat daar ter plekke blijft liggen. Ook op de Noordzee liggen er wat verspreide buitjes die richting de kust schuiven, maar het is de vraag of die ons nog gaan bereiken want het frontje lost verder op. Er is wel veel bewolking. Die speelt ons vanochtend parten. Vanaf de middag verschijnen er geleidelijk weer meer opklaringen en in de loop van de namiddag komt de zon weer beter te voorschijn. Het is daarbij wel koeler geworden. We halen vanochtend een tiental graden. Vanmiddag kan het een graad of 13 worden, aan zee wat minder. Daarbij staat er een matige, aan de kust soms vrij krachtige wind uit het noordoosten. Die neemt tegen de avond af.

Vanavond en vannacht wordt het rustiger. De opklaringen die er tegen dan zijn zorgen voor een snelle daling van de temperatuur tot rond een 2-3 graden tegen de ochtend. Aan de grond zou het een graadje kunnen vriezen. De wind valt dan grotendeels weg.

Morgen krijgen we nog een fraaie voorjaarsdag. De wind zit eerst nog in een noordoostelijke hoek, maar wordt geleidelijk meer oost tot zuidoost. Daarbij kan er weer wat zachtere lucht binnenlopen en halen de maxima weer een waarde rond een 15-tal graden. In de loop van de dag zijn enkele wolkenvelden mogelijk, maar het blijft droog.

Dat is anders op dinsdag. Dan draait de wind naar het zuidwesten en komt er veel bewolking binnen. Dat loopt uit op buien. Dat zouden gaandeweg zelfs enkele forse buien kunnen worden met onweer. Er wordt wel nog steeds vrij zachte lucht aangevoerd. De maxima lopen dan weer naar een 15-tal graden of zelfs meer op. 

Woensdag en donderdag is het een stuk minder fraai. Een depressie op de Noordzee voert dan koelere en onstabielere lucht aan. De maxima vallen een aantal graden terug en komen rond een tiental graden uit en er is op die beide dagen kans op perioden met regen of enkele buien.

Samenvatting voor vandaagEerst nog veel wolken en kans op een lokale bui of wat regen. Tegen de middag meer opklaringen en vanmiddag breekt de zon geleidelijk overal weer door. Er staat meer wind uit het noordoosten met maxima vanmiddag rond 12 à 13 graden.

Geert, zondag 31 maart, 10.00 uur.

 

Ken je de akebia? Dat is de hoofdrolspeler in de nieuwe één minuut natuur van deze week:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!