Weerpraatje van zaterdag 30 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Een naar Oost-Europa wegtrekkend hogedrukgebied beïnvloedt nog heel even ons weer. Van over de Noordzee nadert een zwak koufront dat in de nacht naar zondag doortrekt. Daarachter krijgen we tijdelijk met de invloed van een nieuw hoog te maken dat west van de Britse Eilanden ligt en bij ons een noordoostelijke stroming in gang zal houden. Tegen het midden van de week komt een lagedrukgebied vanaf Noorwegen de Noordzee op en dat zal tijdelijk voor een aantal onstabiele en koelere dagen zorgen.

Van koelte is er vandaag nog niets te merken. Het wordt na een frisse start snel zachter met maxima die vanmiddag weer gemakkelijk oplopen naar een 14-15 graden aan zee tot lokaal 16-17 landinwaarts. Daarbij is er eerst veel zon, maar gaandeweg de dag duiken er weer een aantal wolkenpartijen op. De kans dat die tot een bui uitgroeien, is echter heel klein en de meeste plekken houden het droog. De wind zit daarbij zwak in een zuidelijke hoek. Later op de dag draait die vooral aan zee en in de noordwestelijke helft van de regio geleidelijk meer naar het westen.

Vanavond neemt de bewolking geleidelijk aan toe. Dit op nadering van een zwakke storing die in de nacht doortrekt. Vooral na middernacht stijgt dan ook de kans op wat lichte regen of een buitje, maar het zal niet veel zijn. De minima blijven door de wolken hoger zitten en dalen niet echter onder de 7-8 graden. De wind gaat tegen de ochtend naar een noordelijke hoek draaien.

Morgen is het in de ochtend nog zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat lichte regen of een buitje. Echter komen er heel snel opklaringen binnen vanaf de Noordzee en die breiden zich ook snel uit. In de namiddag is het dan ook licht bewolkt tot zelfs helder aan zee met maxima die oplopen naar een 12-tal graden, wat toch een stuk koeler is dan de voorbije dagen. De wind waait daarbij uit het noorden en is matig.

Tegen de avond valt die grotendeels weg en krijgen we een koude nacht. De minima kunnen dalen tot rond of net boven het vriespunt en aan de grond vriest het tegen maandagochtend lichtjes. Maandag overdag krijgen we opnieuw veel zon te zien. De wind zit in een noordoostelijke hoek, maar waait zwak en wordt later veranderlijk. Het kan daarbij toch weer een graadje zachter worden met maxima rond een 13-14 graden.

Op dinsdag wordt de wind zelfs tijdelijk weer zuidwestelijk en kan er weer wat zachtere lucht aangevoerd worden. De maxima lopen dan weer naar een 15-tal graden op. Er komt gaandeweg de dag wel meer bewolking en mogelijk dat er tegen het eind van de dag een bui opduikt.

Woensdag en donderdag is het een stuk minder fraai. Een depressie op de Noordzee voert dan koelere en onstabielere lucht aan. De maxima vallen een aantal graden terug en komen rond een tiental graden uit en er is op die beide dagen kans op perioden met regen of enkele buien.

Samenvatting voor vandaagWe krijgen een fraaie ochtend met veel zon en snel oplopende temperaturen. In de namiddag komen er geleidelijk meer wolken en wordt de zuidelijke wind meer westelijk. Maxima rond een 15 tot 17 graden.

Geert, zaterdag 30 maart, 09.35 uur.

 

Kikkerdril en een paar onverwachte poelbewoners. Dat is wat in de nieuwe minuut natuur video van deze week te zien is:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!