Weerpraatje van vrijdag 29 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

De hogedruk die ons weer al een aantal dagen beheerst, trekt geleidelijk verder oostwaarts. Het centrum van dit hogedrukgebied is intussen al in onze buurt aangekomen waardoor het erg rustig weer blijft en de noordelijke stroming intussen is afgesnoerd. We komen dan ook tijdelijk in zachtere zuidelijke lucht terecht. In de loop van het weekend trekt een koufront van noord naar zuid. Dat wordt opnieuw gevolgd door een opbouwend hogedrukgebied boven de Britse Eilanden, maar het is erg onduidelijk hoe snel en of dat naar ons doorschuift. In elk geval komen we vanaf zondag zeker voor een aantal dagen in een koelere noordelijke stroming terecht. Afhankelijk van of dat nieuwe hoog snel het heft in handen neemt of dat we eerder onder invloed van een lagedrukgebied komen te zitten, wordt het bij ons meer of minder wisselvallig. De meerderheid van de modellen kiest voor een laag dat volgende week in het Noordzeegebied terecht komt en ons onstabieler en in eerste instantie koel weer zou gaan bezorgen. Zeker is die evolutie echter allerminst.

Vandaag begint de dag met nevel en mist. De mist is niet zo dik, dus die lost eigenlijk wel vrij snel op. Niettemin is het de eerste uren van de dag toch wel uitkijken geblazen. Al snel komt de zon er echter door en dan krijgen we een erg zonnige ochtend. In de loop van de middag ontstaan er dan vooral landinwaarts wel een aantal stapelwolken en die gaan dan een kat en muis spel aan met de zon. We noteren daarbij een temperatuur die vanochtend eerst vrij koud is om de dag te starten: 2 tot 4 graden. Die loopt echter erg snel op en het wordt vanmiddag gemakkelijk 15 tot 16 graden. Dat alles bij een zwakke zuidelijke tot zuidoostelijke wind. Aan zee kan er na de middag eventueel wel een zwakke zeebries opduiken.

Vanavond en vannacht is het opnieuw erg rustig. De wind valt weer zo goed als weg en er duiken weer een aantal nevel- en mistbanken op. Net als de vorige nacht worden die niet heel dik, maar lokaal kan het zicht toch wel flink teruglopen. De minima dalen daarbij naar waarden rond een 4-5 graden tegen de ochtend.

Morgen start nog mooi. Eerst moet de nevel en mist weer opgeruimd worden, maar dat gaat vlot. Daarna krijgen we dan net als vandaag een mooie periode met flink wat zon. Gaandeweg de dag duiken er echter ook morgen weer een aantal stapelwolken op. Die kunnen zich morgen in de middag dan weer uitspreiden en mogelijk komt het links en rechts daarbij toch tot een (lichte) bui. Het is wel zacht met maxima die weer gemakkelijk naar 15-16 graden oplopen bij een zwakke zuidelijke wind.

In de nacht naar zondag trekt een zwak koufront van noord naar zuid door. Daarbij is er dan veel bewolking en kan er tijdelijk hier of daar een lichte bui opduiken, maar veel plaatsen houden het gewoon droog. De minima zitten onder de bewolking wel wat hoger rond een 6 à 7 graden.

Zondag komt de stroming na die storing weer uit het noorden en komt veel koelere lucht binnen met afwisselend bewolking en opklaringen in de ochtend, maar in de namiddag gaat de zon weer voluit schijnen. We halen dan maar een 11-12 graden meer in de kustregio tot een 13-tal graden landinwaarts. De opklaringen worden zeker later op de dag echter weer erg breed. In de avond en nacht is het helder en koud en aan de grond kan er een graadje vorst optreden, maar in de lucht houden we dan meer dan waarschijnlijk nog net licht positieve temperaturen vast.

Voor maandag ziet het er na een koude nacht opnieuw vrij zonnig tot zonnig uit, maar wel aan de koele kant. Veel meer dan een 11-12 graden zullen we ook dan niet noteren. Het blijft echter droog. 

Later in de week zijn de vooruitzichten nog niet helemaal zeker, maar alles wijst op geleidelijk meer wisselvalligheid met vooral vanaf het midden van de week ook kans op wat buien of wat regen en voorlopig temperaturen rond een vrij normale tot iets te koele waarde voor de tijd van het jaar.

Samenvatting voor vandaagNa het snel oplossen van de nevel en mist wordt het in de ochtend eerst erg zonnig. Vanmiddag duiken er landinwaarts wat stapelwolken op en krijgt de zon het wat lastiger. Het wordt wel zacht: 14 tot 16 graden bij een zwakke zuid tot zuidoostelijke wind. Aan zee kan er vanmiddag een zwakke zeebries opduiken.

Geert, vrijdag 29 maart, 06.40 uur.

 

 

Kikkerdril en een paar onverwachte poelbewoners. Dat is wat in de nieuwe minuut natuur video van deze week te zien is:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!