Weerpraatje van donderdag 28 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten nog altijd met dominantie van hogedrukgebieden op de weerkaarten. Een stevig hoog met centrum boven de Britse Eilanden, zet zich vandaag geleidelijk in beweging en komt langzaam met kern onze kant op. Eigenlijk is dat niet helemaal juist, want het is eigenlijk de Britse kern die verzwakt en verdwijnt waarbij zich een nieuwe kern boven onze omgeving vormt. Die trekt de komende dagen geleidelijk naar het oosten weg. Bewolking van enkele zwakke storingen ligt daarbij eerst nog over onze regio, maar vanaf morgen trekken die wolken grotendeels weg. Tijdelijk. Zaterdag komt immers een nieuw zwak front binnen vanaf het noorden, waarna een nieuw hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan snel dichterbij komt. De exacte positie van dat nieuwe hoog, is nog niet zeker. Hoe dichter de periode komt, hoe meer het nieuwe hoog sneller doorschuift naar onze regio.

Ons weer van vandaag lijkt erg op dat van gisteren. Toch zeker in eerste instantie. De dag start opnieuw met een dik pakket lage wolken die nog steeds vanuit het noorden aangevoerd worden. De stroming aan de grond is aanvankelijk eerst nog zwak west tot noordwest, maar draait geleidelijk aan naar een meer zuidwestelijke richting. Niet dat er veel wind staat, integendeel. Die wind is zo goed als afwezig. De wolken echter niet. Die blijven erg hardnekkig, maar in de loop van de dag neemt de kans op enkele bredere opklaringen toch toe. Zeker vanmiddag moet het lukken om die zon er hier en daar wel door te krijgen, maar van harte zal het zeker niet zijn.

Vanavond en vannacht wordt de bewolking minder dik en kunnen er wel degelijk een aantal opklaringen verschijnen. Niet dat dat meteen een goede zaak is want waar opklaringen komen, kan er zich vrij snel nevel en mist vormen. Die kan het zicht tegen de ochtend gaan beperken. De minima kunnen iets lager gaan zitten dan de vorige nachten rond 3-4 graden landinwaarts, een 5 aan zee. De wind blijft erg zwak waaien uit het zuidwesten tot zuiden.

Morgen noteren we de beste dag van de werkweek. Het kan dan tot 16 graden worden met een zwakke wind uit zuid tot zuidwest. De dag begint wel met nevel, lage mist en wolken, maar die lossen geleidelijk aan op waarna er overdag duidelijk meer ruimte komt voor de zon. Er zijn echter ook dan zeker nog een aantal wolkenvelden, maar het is moeilijk om de verdeling wolken / zon voor de komende dagen goed in te schatten. Het zal telkens wat nowcasten worden de dag zelf. De hele verdere week blijft het trouwens ook droog.

In het weekeind ziet het er voor de zaterdag nog wel goed uit. Dan houden we nog de zuidelijke stroming met aanvoer van zachte lucht, maar ook dan is de zon de moeilijke factor. Het zou best wel eens kunnen dat ook de zaterdag eerder bewolkt uitvalt. Later op de dag neemt zelfs de kans op een buitje toe want er nadert een zwakke storing die tegen de avond zal doortrekken met wat lichte regen of een enkel buitje. Sowieso echter opnieuw erg kleine hoeveelheden. De temperaturen zijn wel nog zacht en halen een 15-tal graden.

In de nacht naar zondag trekt die storing met veel wolken en een enkel buitje verder naar het zuiden. Op zondag draait de stroming weer naar het noorden en komt veel koelere lucht binnen met afwisselend bewolking en opklaringen. We halen dan maar een 11-12 graden meer. De opklaringen worden zeker later op de dag echter weer erg breed.

Voor maandag ziet het er na een koude nacht (met mogelijk zelfs een graadje nachtvorst) opnieuw vrij zonnig tot zonnig uit, maar wel aan de koele kant. Veel meer dan een 10-11 graden zullen we ook dan niet noteren. Het blijft echter droog. 

Welke kant het later in de week op gaat, is nog onzeker. Alles hangt af van of en hoe snel het nieuwe hogedrukgebied dan naar het oosten doorschuift.

Samenvatting voor vandaagBewolkt, zeker in de ochtend. Gaandeweg de dag neemt de kans op opklaringen toe en vanmiddag moet de zon er toch in slagen om geleidelijk aan hier en daar door te breken. Het is bijzonder rustig met een erg zwakke westelijke, later zuidwestelijke wind bij maxima tussen 12 en 14 graden.

Geert, donderdag 28 maart, 06.40 uur.

 

Kikkerdril en een paar onverwachte poelbewoners. Dat is wat in de nieuwe minuut natuur video van deze week te zien is:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!