Weerpraatje van woensdag 27 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Het hogedrukgebied dat al een paar dagen in de buurt van de Britse Eilanden ligt, schuift langzaam dichterbij. We komen geleidelijk in de kern van het hoog te zitten, maar op de noordelijke flank zitten nog steeds (restanten van) een paar zwakke storingen. Die veroorzaken vrij veel bewolking. Het hoog trekt de komende dagen heel langzaam verder naar het oosten waardoor de stroming meer zuidwest wordt en wat zachtere lucht binnenlekt. In het weekeind komt er vanuit het noorden een storing door waarna een nieuw hoog nadert. Dit blijft echter ten westen haperen en komt later op de Atlantische Oceaan te liggen waardoor een depressie zich volgende week boven de Noordzee lijkt te kunnen installeren. Helemaal zeker is dit nog niet, maar het heeft er wel alle schijn van. In dat geval zou dat wel op een koele en wisselvallige periode kunnen uitlopen.

Voor we aan vandaag beginnen, nog even terug naar gisteren: er was gisteren vrij veel bewolking voorzien, maar het weer besliste er toch anders over en in plaats van veel wolken, kregen we flink wat zon. Het bewijst nog maar eens dat we altijd met een verwachting en geen voorspelling te maken hebben 😉 en dat de praktijk ondanks alle hulpmiddelen die er tegenwoordig zijn om een verwachting op te maken, toch nog altijd anders kan uitpakken. Ook voor vandaag speelt die bewolking ons ook parten. Het is al van in de vroege ochtend zwaar bewolkt tot betrokken en dit is een soort bewolking die niet vlug zal oplossen. Integendeel. Zeker de ochtend en waarschijnlijk ook een groot deel van de middag zal zwaar bewolkt verlopen. Gaandeweg zijn wel een paar opklaringen mogelijk, maar erg breed worden die zeker niet. De temperaturen zitten daarbij wel goed. We halen ondanks de vele bewolking gemakkelijk een 12 tot 13-tal graden. Het is daarbij ook erg rustig. De wind waait erg zwak en is aanvankelijk zelfs afwezig. Eerst weet die niet goed welke richting te kiezen, geleidelijk wordt dat westelijk.

Vanavond en vannacht blijft het erg rustig en kalm. De wind blijft heel zwak tot afwezig bij minima die dalen tot rond een 6-7 graden tegen de ochtend. Het blijft meest zwaar bewolkt tot betrokken en ook wat nevelig.

Morgen wordt het algemene weerbeeld geleidelijk wat beter. Er is nog altijd veel bewolking, maar geleidelijk aan schuiven er toch meer en meer opklaringen mogelijk en kunnen die ook breder worden. Het is nog altijd erg rustig met een erg zwakke wind die geleidelijk meer naar een zuidwestelijke hoek schuift. De temperaturen boeken ook wat winst en halen een gemiddelde van een graad of 13-14.

Op vrijdag noteren we de beste dag van de werkweek. Het kan dan tot 16 graden worden met een zwakke wind uit zuid tot zuidwest en duidelijk nog meer ruimte voor de zon. Er zijn echte rook dan zeker nog een aantal wolkenvelden, maar het is moeilijk om de verdeling wolken / zon voor de komende dagen goed in te schatten. Het zal telkens wat nowcasten worden de dag zelf. De hele verdere week blijft het trouwens ook droog.

In het weekeind ziet het er voor de zaterdag nog wel goed uit. Dan houden we nog de zuidelijke stroming met aanvoer van zachte lucht, maar ook dan is de zon de moeilijke factor. Het zou best wel eens kunnen dat ook de zaterdag bewolkt uitvalt. Later op de dag neemt zelfs de kans op een buitje toe. De temperaturen zijn wel nog zacht en halen een 15-tal graden.

Op zondag draait de stroming weer naar het noorden en komt veel koelere lucht binnen met afwisselend bewolking en opklaringen. We halen dan maar een 11-12 graden meer.

De dagen daarna verscherpt de noordelijke stroming zich zodat we begin volgende week weer enkele koele dagen krijgen met geleidelijk oplopende kansen op wat neerslag in de vorm van een bui of wat regen..

Samenvatting voor vandaagErg rustig met weinig of geen wind en vrij zachte maxima in de buurt van een 12-tal graden. Er is echter veel bewolking en de zon is de grote afwezige. Er kan gaandeweg wel een opklaring verschijnen, maar de wolken blijven overheersen.

Geert, woensdag 27 maart, 06.40 uur.

 

Kikkerdril en een paar onverwachte poelbewoners. Dat is wat in de nieuwe minuut natuur video van deze week te zien is:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!