Weerpraatje van dinsdag 26 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied met centrum nog steeds net ten westen van de Britse Eilanden, bepaalt ons weer. Op de noordoostelijke flank trekken enkele zwakke storingen in een noordelijke stroming nog net met hun staart over onze omgeving. Het hoog komt de komende dagen tergend langzaam dichter. Pas in de tweede helft van de week komt de kern ervan in onze buurt te liggen en snoert de koude noordelijke stroming af. Die wordt dan ingeruild voor een zachtere zuidwestelijke variant. Het hoog blijft echter niet liggen en trekt tegen het weekeind verder oostelijk. We krijgen dan vanaf zondag een herhaling van zetten met een nieuw hoog dat vanaf de Britse Eilanden dichterbij komt. Hoe dat volgende week afloopt, is hoogst onzeker en moeten we even afwachten.

Voor vandaag is die onzekerheid er helemaal niet. Er loopt geleidelijk aan wat zachtere lucht binnen doordat om het eerder genoemde hoog een zwak warmtefront trekt. Dat gaat zachtere lucht vooraf, maar die komt ook binnen met heel wat bewolking. Er is doorheen de dag dan ook veel bewolking met slechts sporadisch wat opklaringen. Het blijft wel droog of zo goed als. Een handvol druppels kan niet 100% uitgesloten worden, maar zal toch de uitzondering zijn. Daarbij is de felle noordelijke wind van gisteren fors afgezwakt. Die waait maar zwak tot matig meer. De temperaturen doen het nog steeds gematigd. Veel meer dan een 11, maximaal 12 graden zal het niet worden.

Vanavond en vannacht houden we een wisselende bewolking. Gaandeweg de nacht neemt de kans op opklaringen toe, maar in die opklaringen kan zich nevel, mist en lage bewolking vormen. De minima dalen tegen de ochtend naar een 5 à 6 graden bij een zwakke tot wegvallende wind.

Morgen ziet het er weer wat vriendelijker uit. Er is eerst nog wel redelijk wat bewolking, maar al van in de ochtend zijn er ook brede opklaringen. Die winnen verder veld naarmate de dag vordert en uiteindelijk wordt het in de namiddag vrij zonnig vanaf de kust. De wind is morgen zwak en veranderlijk van richting. Aanvankelijk heeft die nog een noordwestelijke voorkeur, maar gaandeweg de dag wordt die steeds meer zuidwestelijk. De temperaturen zitten in de lift en halen een 13-14 graden.

Donderdag wordt het nog wat beter. De maxima kunnen dan al naar een 15-tal graden oplopen. Er is flink wat ruimte voor de zon, al zijn er ook wel wat wolkenpartijen aanwezig. De wind waait dan zwak uit een zuidwestelijke richting.

Op vrijdag noteren we de beste dag van de werkweek. Het kan dan tot 16 graden worden met een zwakke wind uit zuid tot zuidwest en flink wat zon. De hele verdere week blijft het trouwens ook droog.

In het weekeind ziet het er voor de zaterdag nog wel goed uit. Dan houden we nog de zuidelijke stroming met aanvoer van zachte lucht en veel zon, maar op zondag draait de stroming weer naar het noorden en komt veel koelere lucht binnen met bewolking.

Samenvatting voor vandaagRustig. Een zwakke tot hoogstens matige noordelijke wind voert wel veel bewolking aan met slechts weinig opklaringen. Het wordt een 11 à 12 graden en het is droog op een heel enkele spat regen niet te na gesproken die amper meetbaar is.

Geert, dinsdag 26 maart, 06.15 uur.

 

Kikkerdril en een paar onverwachte poelbewoners. Dat is wat in de nieuwe minuut natuur video van deze week te zien is:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!