Weerpraatje van maandag 25 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Een Brits hogedrukgebied stuurt met een noordelijke stroming vrij koele lucht naar ons toe. Het ligt met kern ten westen van ons. Op de oostelijke flank van het hoog trekken enkele zwakke storingen over de Noordzee naar het zuiden en over onze omgeving. Het hogedrukgebied komt de komende dagen tergend langzaam dichterbij. Daardoor wordt de gradiënt geleidelijk minder en neemt de wind langzaam af. Het wordt daarbij ook stabieler en de aangevoerde lucht wordt geleidelijk aan wat zachter. Vanaf het midden van de week ligt de kern van het hoog in onze buurt. In de tweede weekhelft komt er dan ook heel langzaam wat zachtere lucht binnen.

Vandaag wordt daarbij dan ook zeker wat temperaturen en wind betreft, de minste dag van de week. Er trok de voorbije nacht een zwakke storing door met wisselende partijen bewolking. Ook vandaag overdag is dat nog het geval. Per momenten is het zwaar bewolkt, dan weer zijn er opklaringen. Die kunnen gemakkelijk erg breed uitvallen. Er is daarbij vanochtend eerst landinwaarts nog een heel kleine kans op een enkele bui. De meeste plekken houden het echter droog. De meeste buien zitten verder weg van onze regio. Hoe meer naar het oosten, hoe groter de kans op een enkele bui in de loop van de dag wordt, maar onze regio houdt het waarschijnlijk volledig droog. Toch zeker de westelijke helft. De noordelijke wind trekt daarbij vandaag wat aan en kan aan zee tijdelijk krachtig zijn, landinwaarts matig. Een uitschieter tot rond 50-60 km per uur kan en het is ook wat koeler met maxima rond een graad of 10-11.

Vanavond en vannacht komt alles geleidelijk aan weer meer tot rust. De noordelijke wind neemt dan in kracht af en gaat geleidelijk aan zwak tot matig waaien boven land. Aan zee kan die tijdelijk nog vrij krachtig zijn. Het blijft daarbij sowieso overal droog en opklaringen en wolken wisselen elkaar af. Er komt gaandeweg wel weer wat meer bewolking opduiken. De nachtelijke minima dalen tegen de ochtend tot rond een 5 à 6 graden. 

Morgen wordt het nog niet meteen veel zachter, maar de nog steeds noordelijke wind neemt verder fel af. Die wordt nog zwak tot hoogstens matig. Er zijn wel veel wolken. Die worden aangevoerd doordat er geleidelijk aan ook zachtere lucht binnenloopt. Vooral op grotere hoogte is die aanvoer van zachtere lucht al merkbaar door die wolkenvelden. Aan de grond noteren we morgen nog niet veel meer dan maxima van een 11 tot 12 graden.

Woensdag schuift het hoog dichterbij en krijgen we geleidelijk verder oplopende temperaturen. Er komt steeds meer ruimte voor de zon, al zijn er van tijd tot tijd ook nog wel wolkenvelden. De wind wordt op woensdag zwak en kiest niet echt een duidelijke richting, maar wordt veranderlijk. De maxima halen een 13-tal graden gemiddeld.

Donderdag gaan we geleidelijk richting de 15 graden. Het is dan rustig en vrij zonnig met een mix van wolkenvelden en opklaringen. Vrijdag gaan we daar op de meeste plaatsen zelfs weer vlotjes over. Het wordt dus gaandeweg weer meer lente-achtig, al komt de week vandaag en morgen wel een beetje moeilijk op gang.

Tegen het weekeind wordt het waarschijnlijk weer wat koeler en meer wisselvallig, maar dat zien we later in de week nog wel in detail.

Samenvatting voor vandaagAfwisselend wolkenpartijen waarbij het zelfs zwaar bewolkt kan zijn en meer zonnige perioden met zelfs ook af en toe brede opklaringen. Het is koel met maxima van 10 à 11 graden. Deze worden extra in de verf gezet door een aantrekkende noordelijke wind die aan zee zelfs vrij krachtig tot krachtig kan worden met uitschieters daar tot 50-60 km per uur.

Geert, maandag 25 maart, 06.25 uur.

 

Kikkerdril en een paar onverwachte poelbewoners. Dat is wat in de nieuwe minuut natuur video van deze week te zien is:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!