Weerpraatje van zondag 24 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Enkele zwakke storingen trekken voorbij van noord naar zuid. Van over de Britse Eilanden nadert een nieuw hogedrukgebied, maar dat komt maar langzaam dichter. Op maandag wordt het luchtdrukverschil in onze regio tijdelijk weer wat groter en trekt een volgende zwak front van noord naar zuid. Daarachter neemt de invloed van het Britse hoog langzaam toe, maar het maakt geen haast. De kern ervan blijft nog lang ten westen liggen en komt pas in de tweede weekhelft boven ons hoofd terecht. Daardoor blijft de stroming eerst nog noordelijk. Pas vanaf woensdag wordt het zachter door een naar zuidelijke richtingen draaiende wind.

Vandaag start nog met brede zonnige perioden, maar dat is tijdelijk. We zitten nog steeds met de passage van een zwak koufront. Dat is heel goed te zien op de satellietfoto van deze ochtend vroeg:

Hier zie je duidelijk de lage wolken van gisteren die wegtrekken over het zuidelijke deel van ons land. Wij zitten daarbij tijdelijk in een brede opklaring, maar voor de kust ligt er nog een band bewolking. Dat is vooral hoge bewolking en de band is niet zo breed. Deze wolkenband trekt in de loop van vooral de tweede helft van de ochtend van noord naar zuid waarna we dan vanmiddag achter die wolkenband opnieuw in brede opklaringen terechtkomen die nu nog boven de Britse Eilanden zitten. Het blijft daarbij de hele dag rustig, al neemt de noordelijke wind wel geleidelijk wat in kracht toe. De temperaturen lopen daarbij op naar een graad of 12.

Vanavond zijn er eerst nog tijdelijk brede opklaringen, maar in de nacht neemt de bewolking weer toe. Tegen de ochtend is het zwaar tot wisselend bewolkt. De minima dalen tot rond 5 à 6 graden.

Morgen wordt de minste dag van de week. Er trekt een zwakke storing door met wisselende partijen bewolking. Per momenten is het zwaar bewolkt, dan weer zijn er opklaringen. Er is een kleine kans op een enkele bui. Het westen houdt het waarschijnlijk volledig droog. Hoe meer naar het oosten, hoe groter de kans op een enkele bui in de loop van de dag wordt. De noordelijke wind trekt morgen wat aan en kan aan zee tijdelijk krachtig zijn, landinwaarts matig. Een uitschieter tot rond 50-60 km per uur kan en het is ook wat koeler met maxima rond een graad of 10-11.

Dinsdag wordt het nog niet meteen veel zachter, maar de nog steeds noordelijke wind neemt fel af. Wolken en opklaringen wisselen dan af en het blijft droog bij maxima rond een 10-12 graden.

Vanaf woensdag schuift het hoog dichterbij en krijgen we mooie lentedagen met geleidelijk oplopende temperaturen. Er komt steeds meer ruimte voor de zon, al zijn er van tijd tot tijd ook nog wel wolkenvelden. Donderdag kan de 15 graden weer gemakkelijk gehaald worden en vrijdag gaan we daar op de meeste plaatsen zelfs weer vlotjes over. Het wordt dus een mooie lente-achtige week, al komt die op maandag wel een beetje moeilijk op gang.

Samenvatting voor vandaagEerst een paar uur volop zon om de dag te starten. Dan trekt een wolkenband voorbij, maar in de namiddag keert de zon terug. Er staat een zwakke, later matige noordelijke wind bij maxima rond een 12 graden.

Geert, zondag 24 maart, 08.35 uur.

 

Kikkerdril en een paar onverwachte poelbewoners. Dat is wat in de nieuwe minuut natuur video van deze week te zien is:

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!