Weerpraatje van zaterdag 23 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Dit weekend wisselen we het ene hogedrukgebied in voor het andere. Tijdens de wissel van deze wacht, trekken enkele erg verzwakte storingen voorbij met vooral veel wolken, maar weinig of geen neerslag. Het nieuwe hoog komt vervolgens de eerstvolgende dagen met kern boven de Britse Eilanden te liggen. Als gevolg daarvan krijgen wij zeker tot en met de eerste helft van de week met een eerder koele noordelijke stroming met nog redelijk wat wolkenvelden te maken. Later in de week schuift het hoog geleidelijk aan door richting het Europese vasteland. Daardoor gaat de wind bij ons naar een meer zuidwestelijke en later zelfs zuidelijke hoek draaien en wordt het gaandeweg de week dan ook geleidelijk aan zachter.

Wie vandaag op de zon wacht, is er aan voor de moeite. Ze laat zich alvast vanochtend helemaal niet zien. Het blijft grijs en wat nevelig. In de loop van de middag wordt de bewolking wat minder dik en is eventueel een zonnestraal mogelijk, maar ook niet meer dan dat. Er is daarbij een kleine kans dat er hier of daar eens een handvol druppels (mot)regen kan vallen of een heel licht buitje, maar de meeste plekken houden het gewoon volledig droog. De wind zit daarbij in een noordelijke hoek en blijft zwak waaien in de ochtend. In de namiddag kan die wat aantrekken tot matig, zeker aan de kust. Daarbij horen temperaturen die vanochtend tot rond een 10 graden oplopen. Vanmiddag zitten de maxima rond 11-12 aan de kust tot een hoogste waarde van een 13-tal graden landinwaarts.

Vanavond en vannacht blijft er veel bewolking. Later in de nacht zijn wat opklaringen mogelijk. De noordelijke wind waait zwak tot matig en de minima dalen tegen de ochtend tot rond een graad of 6-7.

Morgen is het algemene weerbeeld weer wat vriendelijker dan vandaag. De zon keert wat terug en opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar dan af. Zeker aan zee kunnen de opklaringen zelfs vrij breed uitvallen. De temperaturen kunnen echter nog niet profiteren daarvan, want de noordelijke wind stuurt ook op zondag wat koelere lucht binnen. Veel meer dan 10 tot 12 graden noteren we ook zondag niet, maar het weerbeeld is dan wel een stuk vriendelijker geworden.

Vanaf maandag gaat een nieuw hogedrukgebied ons weer bepalen. Het ligt aanvankelijk nog met kern ten westen van ons en zorgt in de eerste dagen van de week voor een noordelijke stroming. We moeten daarbij wel wat geduld hebben want zeker op maandag en dinsdag is het nog aan de koele kant. We halen niet veel meer dan een 10 tot 12 graden en er zijn van tijd tot tijd ook wel een aantal binnenlopende wolkenvelden. Veel neerslag zit daar dan zeker niet in, hoogstens valt er heel tijdelijk al eens een buitje. Die kans is op maandag voor onze regio het grootste. Er staat op maandag tijdelijk ook meer wind dan de dagen nadien. Die kan dan aan de kust zelfs tot vrij krachtig aantrekken.

Dinsdag wordt het nog niet meteen veel zachter, maar de wind neemt fel af. Wolken en opklaringen wisselen dan af en het blijft droog bij maxima rond een 10-12 graden.

Vanaf woensdag schuift het hoog dichterbij en krijgen we mooie lentedagen met geleidelijk oplopende temperaturen. Tegen het eind van de week kan de 15 graden weer gehaald worden.

Samenvatting voor vandaagGrijs en grijzer. Veel wolken met amper of geen opklaringen. De temperaturen halen een 10 tot 13 graden bij een zwakke, later aantrekkende noordelijke wind. Een enkel drupje of buitje zou kunnen, maar zal de uitzondering op de regel zijn.

Geert, zaterdag 23 maart, 09.10 uur.

 

De nieuwe minuut natuur staat ook weer sinds zaterdag online: we kijken opnieuw even naar een vroeg bloeiende struik: de forsythia

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!