Weerpraatje van vrijdag 22 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Een wegtrekkend Europees hogedrukgebied verliest meer en meer de grip op ons weer. Het maakt plaats voor een nieuw hoog dat langzaam van over de Atlantische Oceaan naar de Britse Eilanden trekt. Tussen die twee systemen in zitten enkele zeer zwakke storingen die dit weekend ons weer beïnvloeden. Na het weekeind komt het Britse hoog heel langzaam dichterbij, maar de kern ervan blijft nog tot het midden van de week ten westen van ons liggen. Daardoor hebben we zeker de eerste helft van de week nog last van de koelere invloed van de Noordzee. Het is pas naar het midden en het tweede deel van de week toe dat het hoog dichterbij komt en zorgt voor oplopende temperaturen wanneer de wind de koelere noordelijke hoek verlaat.

Voor vandaag kijken we nog aan tegen een wat moeilijke start. Het is zo goed als windstil en daardoor zijn in de opklaringen van de voorbije nacht weer uitgebreide mistvelden kunnen ontstaan. Die gaan echter vlot oplossen. In de loop van de ochtend breekt de zon vlot door vanuit het zuiden en krijgen we allemaal brede opklaringen. Die breiden zich uit tot over de kustregio. De maxima kunnen daarbij flink oplopen en halen gemakkelijk 13 tot 15 graden in de kustregio. Landinwaarts kan dat zelfs tot een graad of 16 zijn. De wind waait daarbij heel zwak uit het zuiden. In de late middag keert die zuidelijke wind geleidelijk aan terug naar het westen tot noordwesten en daardoor kan de nevel en mist die op zee is blijven hangen, terugkeren … Vanaf de late middag nemen nevel en mist de kustregio weer in.

Vanavond en vannacht breiden de nevel en mist zich dan ook weer snel landinwaarts uit. Nog voor het donker wordt, zitten de mist en lage wolken alweer een flink stuk landinwaarts en vannacht raakt het dan ook weer snel overal zwaar bewolkt, nevelig en mistig. Het blijft wel erg rustig met een zwakke noordwestelijke wind en minima die vrij zacht blijven rond een 7 tot 8 graden.

Morgen hebben we last van een zwak front dat heel traag van noord naar zuid over onze omgeving trekt. De dag start zwaar bewolkt tot betrokken met nog steeds wat nevelige of mistige omstandigheden. Het duurt lang voor de omstandigheden verbeteren, maar in de loop van de dag trekt de bewolking geleidelijk wat op. Het is niet onmogelijk dat er daarbij hier of daar eens een heel licht buitje of eens heel tijdelijk wat lichte regen valt, maar het zal erg weinig zijn. Het is wel koeler geworden met maxima rond een tiental graden bij een zwakke, later matige wind uit een noordelijke hoek.

Op zondag keert de zon terug. Er komen dan weer brede opklaringen binnenlopen en de zon keert geleidelijk aan terug. De temperaturen kunnen echter nog niet profiteren daarvan, want de noordelijke wind stuurt ook op zondag wat koelere lucht binnen. Veel meer dan 10 tot 12 graden noteren we ook zondag niet, maar het weerbeeld is dan wel een stuk vriendelijker geworden.

Dat wordt ook het weerbeeld voor komende week. Een nieuw hogedrukgebied gaat dan ons weer bepalen. Het ligt aanvankelijk nog met kern ten westen van ons en zorgt in de eerste dagen van de week voor een zwakke noordelijke stroming. Later schuift het hoog dichterbij en draait de wind naar west tot zuidwest en komt er zachtere lucht binnen. Dat zorgt qua weerbeeld voor dikwijls brede zonnige perioden, af en toe wat wolken en temperaturen die geleidelijk aan oplopen naarmate de week vordert.

We moeten daarbij wel wat geduld hebben want zeker op maandag en dinsdag is het nog aan de koele kant. We halen niet veel meer dan een 10 tot 12 graden en er zijn van tijd tot tijd ook wel een aantal binnenlopende wolkenvelden. Veel neerslag zit daar dan zeker niet in, hoogstens valt er heel tijdelijk al eens een buitje, maar waarschijnlijk zal dat niet voor onze regio zijn, maar beperken die zich tot de meer oostelijke gebieden van ons land. Vanaf woensdag schuift het hoog dichterbij en krijgen we mooie lentedagen met geleidelijk oplopende temperaturen.

Samenvatting voor vandaagNa het vrij snel oplossen van nevel en mist wordt het zonnig en erg zacht. Op zee blijft de mist echter hangen en doordat de wind van zuid naar west draait tegen de late middag, komt tegen dan en in de vooravond de mist weer het land op. Vanavond en vannacht is het opnieuw nevelig en mistig.

Geert, vrijdag 22 maart, 06.45 uur.

 

De nieuwe minuut natuur staat ook weer sinds zaterdag online: we kijken opnieuw even naar een vroeg bloeiende struik: de forsythia

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!