Weerpraatje van donderdag 21 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Het is vandaag meestal grijs in grote delen van onze regio. De dag start overal met een grijze deken, waarbij het op vele plekken ook nevelig is. Aan zee en in het noordwesten hangt er zelfs mist. Dat is een situatie die maar moeizaam zal veranderen. Er staat erg weinig wind uit het zuidwesten en de zon moet er dan ook alleen in zien te slagen die grijze deken op te ruimen. Dat lukt haar maar heel moeizaam. In de loop van de dag verschijnen er landinwaarts geleidelijk een aantal opklaringen, maar dat kan lang duren. Uiteindelijk breekt landinwaarts de bewolking later vandaag wel open en kunnen er daar langzaam wat opklaringen doorbreken, maar aan zee en in het westen is het heel twijfelachtig of dat wel lukt en zijn er zeker plekken die het de hele dag grijs zullen houden. De maxima lopen daarbij op tot rond 14 graden waar de zon vandaag landinwaarts wel door kan breken, maar houden het op 10-12 graden waar dat niet lukt.

Vanavond en vannacht draait de wind geleidelijk naar een iets meer zuidelijke richting, waarmee dan wat drogere lucht aangevoerd wordt. Daardoor komen er stilaan toch wat meer en meer verspreide opklaringen doorbreken. Het is daarbij erg rustig met minima die tegen de ochtend dalen tot rond een 5 à 6 graden.

Morgen lukt het de zon wel om door te breken en krijgen we wel allemaal brede zonnige perioden. Er zijn eerst en zeker in het noordwesten nog wel veel wolken mogelijk, maar die pakken geleidelijk aan hun biezen en maken plaats voor de zon. Het kan dan met een zuid tot zuidwestelijke wind wat zachter worden. Landinwaarts halen we dan gemakkelijk een graad of 15, zelfs 16. Aan zee is dat een 14 graden. 

Helaas is het mooie weer niet van lange duur. Op zaterdag loopt dan een zwak koufront binnen vanaf het noorden. Dat markeert de overgang naar een nieuw hoog, maar zorgt op zaterdag wel weer voor meer wolkenvelden. Er kan mogelijk ook een enkele drupje regen vallen, maar het zal niet veel zijn. Hoogstens een licht en tijdelijk buitje. De temperaturen zitten op zaterdag met een westelijke wind wel weer lager en vallen terug op een graad of 12 landinwaarts. Aan zee komen we niet veel hoger uit dan rond een tiental graden.

Op zondag keert de zon terug. Er komen dan weer brede opklaringen binnenlopen en de zon keer terug. De temperaturen kunnen echter nog niet profiteren daarvan, want de noordelijke wind stuurt ook op zondag wat koelere lucht binnen. Veel meer dan die 10 tot 12 graden van zaterdag noteren we ook zondag niet, maar het weerbeeld is dan wel een stuk vriendelijker geworden.

Dat wordt ook het weerbeeld voor komende week. Een nieuw hogedrukgebied gaat dan ons weer bepalen. Het ligt aanvankelijk nog met kern ten westen van ons en zorgt in de eerste dagen van de week voor een zwakke noordelijke stroming. Later schuift het hoog dichterbij en draait de wind naar west tot zuidwest en komt er zachtere lucht binnen. Dat zorgt qua weerbeeld voor dikwijls brede zonnige perioden, af en toe wat wolken en temperaturen die geleidelijk aan oplopen naarmate de week vordert.

Samenvatting voor vandaagZeer hardnekkig grijs en zelfs eerst nevelig / mistig. De nevel lost aan zee maar moeizaam op. Landinwaarts komen er later op de dag geleidelijk opklaringen, aan zee en in het westen is dat twijfelachtig. Er staat een erg zwakke zuidwestelijke wind bij maxima van 14 graden waar de zon landinwaarts door geraakt tot een tiental aan de kust.

Geert, donderdag 21 maart, 06.40 uur.

 

De nieuwe minuut natuur staat ook weer sinds zaterdag online: we kijken opnieuw even naar een vroeg bloeiende struik: de forsythia

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!