Weerpraatje van woensdag 20 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Een stevig hogedrukgebied in onze buurt zorgt voor rustig weer. De kern van het hoog licht echter net ten westen zodanig dat zwakke storingen nog op de noordelijke flank van het hoog kunnen doortrekken. De eerste dagen houden we dan ook nog vrij veel wolken met weinig zon. Het hoog komt tegen vrijdag wat dichter en daardoor wordt de stroming dan tijdelijk zuidelijker met aanvoer van drogere lucht. In het weekeind wisselen we het ene hoog voor een ander. Tussenin zitten weer zwakke storingen die vooral zaterdag weer met wolken doortrekken. In de loop van volgende week houden we dat nieuwe hoog vast en dat zorgt dan weer voor een droge, rustige week met lente-achtige omstandigheden.

En … het is zover: de astronomische lente begint vandaag.Om 22.58 uur vanavond is het zover! Dan staat de zon loodrecht op de evenaar! Zoals vorig jaar al eens in een video uitgelegd, start die zo goed als altijd op 20 maart en niet de 21ste zoals veel mensen ten onrechte denken. Meer zelfs: de lente begint deze eeuw nooit de 21ste, net zoals de herfst bijna altijd de 23ste september begint en ons zomerhalfjaar dus een stuk langer duurt dan op het zuidelijk halfrond.

Kijk anders nog even mee naar deze video die ik daar vorig jaar al over maakte (weerbericht gaat verder onder de video):

 

De dag kan vandaag nog starten met een aantal opklaringen, maar die duren niet lang meer. Brede en uitgebreide wolkenvelden liggen klaar om vrij snel binnen te lopen vanaf het westen. Na die eerste opklaringen, trekt de lucht dan ook snel dicht, waarbij de rest van de dag zwaar bewolkt tot betrokken verloopt. Aan zee kan het zelfs wat nevelig worden. De wind trekt daarbij naar een zuidwestelijke richting, maar veel meer dan zwak tot matig waait ze niet. Daarbij lopen de temperaturen op naar een 12-13 graden landinwaarts. Aan zee komen we niet veel hoger dan rond 10-11 graden.

Vanavond en vannacht loopt er nog wat vochtigere lucht binnen en komen er nog meer en dikkere wolkenpakketten op ons af. Het blijft dan ook zwaar bewolkt tot betrokken en nevelig. Aan zee kan er zelfs wat mist opduiken. De wind blijft erg zwak waaien uit zuidwestelijke hoek en de minima blijven door de wolken vrij hoog zitten. Veel minder dan een 8 à 9 graden zal het niet worden.

Morgen start ook zwaar bewolkt en dan is het wachten of de zon er door geraakt. De verwachting is dat dit geleidelijk aan zal lukken, maar het kan lang duren. De eerste opklaringen verschijnen in de loop van de dag vanuit het zuiden. Van daaruit banen ze dan hun weg verder richting het noorden, maar aan zee kan het pas tegen de avond zijn dat het gaat opklaren. Het nevelige verdwijnt wel geleidelijk aan en het blijft erg rustig weer met een zwakke zuidwestelijke wind. Daarbij is het wel vrij zacht met 13 tot 14 graden, aan zee een graad of 12. Komt de zon er snel genoeg door, is een 15 graden mogelijk.

Vrijdag lukt het de zon wel om door te breken en krijgen we wel allemaal brede zonnige perioden. Het kan dan met een zuid tot zuidwestelijke wind wat zachter worden. Landinwaarts halen we dan gemakkelijk een graad of 15, zelfs 16. Aan zee is dat een 14 graden. 

Tegen zaterdag loopt dan een zwak koufront binnen vanaf het noorden. Dat markeert de overgang naar een nieuw hoog, maar zorgt op zaterdag wel weer voor meer wolkenvelden. Er kan mogelijk ook een enkele drupje regen vallen, maar het zal niets of amper iets zijn. De temperaturen zitten op zaterdag met een westelijke wind wel weer lager en vallen terug op een graad of 12.

Op zondag keert de zon terug. Er komen dan weer brede opklaringen binnenlopen en de temperaturen gaan weer wat hoger zitten. Dat wordt ook het weerbeeld voor komende week. Dikwijls brede zonnige perioden, af en toe wat wolken en temperaturen die de hele volgende week overdag aangename lentewaarden bereiken.

Samenvatting voor vandaagNa nog enkele opklaringen in de vroege ochtend, wordt het al snel zwaar bewolkt tot betrokken en nevelig, maar droog. Er staat een zwakke zuidwestelijke wind bij maxima tussen 11 en 13 graden.

Geert, woensdag 20 maart, 06.40 uur.

 

De nieuwe minuut natuur staat ook weer sinds zaterdag online: we kijken opnieuw even naar een vroeg bloeiende struik: de forsythia

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!