Weerpraatje van dinsdag 19 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Een opbouwend hogedrukgebied in onze buurt, met kern net ten westen van onze regio, zorgt voor rustig en stabiel weer. Doordat de kern net ten westen ligt, kunnen zwakke storingen nog door dit hoog heen lopen. Zo krijgen we de eerste dagen last van een zwak warmtefront dat zich al slepend op de noordelijke flank van dit hoog oostwaarts beweegt. Het brengt zachtere lucht mee, maar wel met veel vocht in de vorm van wolken. Naar het eind van de week toe verplaatst het hoog zich oostwaarts en krijgen we aanvoer van drogere en nog zachtere lucht. In het weekeind trekt het hoog verder naar het oosten en krijgen we enkele zwakke restanten van storingen binnen. Na het weekeind komt een nieuw hoog vanaf de Britse Eilanden dichterbij. Het is nog onzeker waar de kern van dit nieuwe hoog terechtkomt, maar waarschijnlijk schuift ook dit hoog langzaam naar ons door in de loop van volgende week.

We krijgen vandaag een rustige en koude start van de dag. De temperaturen zitten landinwaarts rond het nulpunt om de dag te starten, aan zee is het met 2-3 graden nog net positief. Het vriest wel overal aan de grond, maar dat levert geen gladheid op. De temperaturen lopen overdag snel op richting maxima die vanmiddag rond 11-12 graden uitkomen. Het is daarbij vanochtend eerst zo goed als windstil. Geleidelijk aan komt er een zwakke tot matige naar zuidwest draaiende wind opzetten. De zon staat daarbij vanochtend zo goed als alleen aan de hemel, maar geleidelijk aan verschijnen er wel een aantal wolkenvelden. Die nemen geleidelijk in aantal toe naarmate de dag vordert.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking geleidelijk aan verder toe. Stilaan raakt het dan zwaar bewolkt tot betrokken, zeker in de tweede helft van de nacht. De temperaturen blijven door de bewolking wel wat hoger zitten dan de vorige nacht en houden een 5-6 graden vast. Het blijft wel droog.

Morgen blijft het de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken. De zon slaagt er niet in om door te breken, zeker niet aan zee. Daar hangen zelfs dikke pakketten lage bewolking en het is niet uitgesloten dat er ook mist, maar zeker nevel vanaf de zee binnenloopt. Er loopt immers veel zachtere lucht binnen, maar dat gaat met veel bewolking gepaard. We houden het wel droog bij een zwakke tot matige westelijke tot zuidwestelijke wind. Landinwaarts is het mogelijk dat de zon er later op de dag dan toch heel even door geraakt, maar die kans is niet zo groot. De maxima halen landinwaarts een 12-13 graden, maar aan de kust niet. Daar wordt het maximaal een tiental graden.

Na nog een zwaar bewolkte nacht met minima die niet veel lager gaan zitten dan rond 8-9 graden, start ook de woensdag zwaar bewolkt tot betrokken. Omdat de wind dan iets meer zuidwest wordt gedurende de dag, wordt de aanvoer van vochtige zeelucht wat meer de pas afgesneden. Landinwaarts breekt gaandeweg de bewolking wat op en kan dan toch de zon geleidelijk aan wat doorbreken. Of dat ook aan zee lukt, is lang niet zeker. Het blijft wel droog en rustig en de maxima halen landinwaarts een 13-14 graden. Aan zee zal dat afhangen van hoe snel de wolken opbreken en of de zon erdoor geraakt.

Vrijdag lukt het de zon wel om door te breken en krijgen we gaandeweg wel allemaal brede zonnige perioden. Het kan dan met een zuid tot zuidwestelijke wind wat zachter worden. Landinwaarts halen we dan gemakkelijk een graad of 15, aan zee een 13-14 graden.

In het weekeind blijft het vrij rustig. De wind kan wel iets aantrekken, maar veel meer dan een matige zuidwestelijke wind wordt dat niet. Er komt wel weer meer bewolking binnenlopen en er is een kleine kans op een lokale bui, maar niet meer dan dat. De temperaturen zitten dan weer iets lager en halen een 12 à 13 graden.

Samenvatting voor vandaagZonnig in de ochtend, maar wel met een koude start. De zon stuurt het kwik geleidelijk naar een 11-12 graden. De wind waait daarbij zwak uit west tot zuidwest. Vanmiddag verschijnen er wel geleidelijk aan weer meer wolkenvelden.

Geert, dinsdag 19 maart, 06.45 uur.

 

Een nieuwe minuut natuur staat sinds gisteren online: we kijken opnieuw even naar een vroeg bloeiende struik: de forsythia

 

En ook belangrijk: woensdag 20 maart: start van de astronomische lente! Zoals vorig jaar al eens in een video uitgelegd, start die zo goed als altijd op 20 maart:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!