Weerpraatje van maandag 18 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

De westcirculatie die ons een drietal weken parten speelde, is een halt toegeroepen. Een zich ontwikkelend hogedrukgebied boven onze omgeving werpt een dam op tegen de lagedrukgebieden en actieve storingen zodat die ons niet meer kunnen bereiken. Het hoog bouwt zich geleidelijk verder op. Omdat de kern ervan nog ten westen van ons blijft liggen, slagen enkele zwakkere storingen er de eerste dagen nog in door dit hoog heen te lopen. Later in de week schuift de kern geleidelijk aan dichter naar ons toe zodat de stroming meer zuidwest wordt en er daarmee wat zachtere lucht aangevoerd wordt.

Vandaag start de dag aan de koele kant met minima die zijn gedaald naar een 3 tot 5 graden aan het begin van de dag. Die temperaturen lopen overdag geleidelijk aan op tot een 8 à 9 graden, lokaal kan het een graad of 10 worden. Daarbij is het eerst vrij zonnig tot zonnig, maar gaandeweg de dag ontwikkelen er zich een aantal stapelwolken. Zeker landinwaarts is dat zo. Een paar daarvan kunnen nog uitgroeien tot een lokale maartse bui. In de loop van de latere middag verdwijnen de buien dan geleidelijk aan weer en breiden de brede opklaringen die dan al aan zee en in het westen zitten, zich geleidelijk aan uit over de hele regio. De wind is eindelijk gaan liggen en waait nog zwak tot matig boven land uit een noordwestelijke, later westelijke richting. Aan zee waait die matig, mogelijk heel tijdelijk nog eventjes vrij krachtig.

Vanavond en vannacht krijgen we brede opklaringen. Daarin kan het kwik snel dalen. Aan de grond kan het landinwaarts lichtjes gaan vriezen. In de lucht houden we net nog positieve temperaturen, maar veel zal het zeker niet schelen. Minima rond 1 à 2 graden. Aan zee is het een paar graden zachter, maar ook daar kan het aan de grond lichtjes vriezen. Er staat amper of geen wind meer.

Morgen is een rustige dag die nog zonnig van start gaat, maar dat blijft niet zo. Gaandeweg de dag verschijnen er geleidelijk aan sluierwolken en die nemen toe in aantal en krijgen later ook gezelschap van andere wolken. Er nadert een zwak warmtefront dat woensdag zal doortrekken. De wind draait naar zuidwest en blijft zwak tot matig waaien bij maxima rond een 12 graden. In de nacht blijven de minima dan een stuk hoger zitten door de verder toenemende bewolking.

Op woensdag raakt het zwaar bewolkt tot betrokken. Er trekt dan een inactief warmtefront voorbij met enkel veel wolken, geen neerslag. De maxima lopen op naar een graad of 13 bij een nog altijd zuidwestelijke wind. Die blijft zwak tot matig waaien.

Het is dan vervolgens een beetje de vraag hoe de donderdag zal verlopen. Er zijn een aantal zekerheden, maar ook onzekerheden. De zekerheid is dat het droog blijft en vrij zacht met maxima van 13 tot 14 graden volgens het Europese weermodel. Het Amerikaanse model echter, laat sneller opklaringen doorbreken en daardoor zou het zonniger en zachter kunnen worden. We bekijken dit nog even, maar de waarheid zal waarschijnlijk ergens in het midden liggen.

Vrijdag wordt dan waarschijnlijk de beste dag van de week met meer zon en wat hogere maxima, maar door het naderen van enkele zwakke storingen, zit er nog wat onzekerheid in de bewolkingsgraad. In het weekeind wisselen we alleszins dit hogedrukgebied in voor een ander, wat gepaard gaat met de doortocht van enkele zwakke storingen en mogelijk dan weer tijdelijk wat lichte regen. Een terugkeer naar dit zeer wisselvallige en ontstuimige weer is echter niet aan de orde.

Samenvatting voor vandaagNa een zonnige start, verschijnen er geleidelijk stapelwolken die vooral landinwaarts nog tot een bui kunnen uitgroeien. Aan zee en in het westen droog. We halen een 8 à 9, lokaal 10 graden bij een zwakke tot matige westelijke wind. In de namiddag verdwijnen de laatste buien ook landinwaarts uit het weerbeeld. Vanavond en vannacht koud.

Geert, maandag 18 maart, 06.40 uur.

 

Een nieuwe minuut natuur staat sinds gisteren online: we kijken opnieuw even naar een vroeg bloeiende struik: de forsythia

 

En ook belangrijk: woensdag 20 maart: start van de astronomische lente! Zoals vorig jaar al eens in een video uitgelegd, start die zo goed als altijd op 20 maart:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!