Weerpraatje van zondag 17 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Een uit de kluiten gewassen lagedrukgebied voor de kust van Zuid-Noorwegen beïnvloedt vandaag nog ons weer. Het stuurde de voorbije nacht nog een koufront over onze omgeving. Dat wordt gevolgd door een opbouwend hogedrukgebied dat vanaf de Britse Eilanden dichterbij komt. Vanaf maandag komt dat boven onze omgeving te liggen en bouwt zich uit tot een groot aparte hoog boven West-Europa. Het zwaartepunt ervan blijft echter voorlopig ten westen liggen zodat we wel met een stabiliserende en verbeterende invloed ervan op ons weer te maken krijgen, maar door een westelijke aanvoer blijft er zeker naar het midden van de week toe veel bewolking aangevoerd worden doordat enkele zwakke fronten door het hoog heen lopen. In de loop van volgend weekeind zou dit hoog ingewisseld worden voor een nieuw exemplaar dat op termijn meer boven ons zou komen te liggen.

Voor vandaag ziet het er per momenten wat vriendelijker uit met meer zonnige perioden, maar toch. De wind is minder hard geworden dan de voorbije dagen, maar speelt nog steeds een hoofdrol. Die waait nog altijd vrij krachtig boven land en krachtig uit het westen tot per momenten hard aan de kust. Er zijn nog altijd uitschieters mogelijk tot een 60 à 70 km per uur. Er zijn aanvankelijk in de ochtend een aantal bredere opklaringen, maar die maken snel weer plaats voor een mix van wolken en opklaringen. Gaandeweg verschijnen er ook een paar verspreide maartse buien, maar die zijn in de minderheid. Er kan een bui vallen en dat kan een felle bui zijn met wat hagel, stofhagel of zelfs een donderklap, maar die buien zijn de uitzondering. Er zijn ook veel plekken die het gewoon droog houden. De maxima zitten daarbij wel een stuk lager dan de voorbije dagen en noteren rond een 8 à 9 graden. 

Tegen de avond stijgt de kans op buien weer. Er trekt vanavond nog een zwakke buienlijn door en daarop kan er op meerdere plekken een bui gaan vallen. De wind speelt dan nog even op en kan tijdelijk weer wat harder waaien, maar na passage van die buienlijn wordt het in de nacht kalmer. Er is dan nog een enkele achteropkomende bui mogelijk. De nachtelijke minima gaan tegen de ochtend landinwaarts richting een 2-3 graden, aan zee rond een graad of 5.

Morgen valt er in de ochtend eerst nog een enkele bui. Vooral in het noorden en tegen de Nederlandse grens aan. In het zuiden is die kans veel kleiner. In de loop van de dag breiden de opklaringen die vanaf het westen binnenlopen zich uit over de hele regio. De noordwestelijke wind voert net als vandaag wat koelere lucht aan met maxima rond 8-9 graden. In de avond koelt het snel af.

De nacht naar dinsdag verloopt rustig en koud. De wind valt grotendeels weg en het koelt af naar minima rond of net onder het vriespunt landinwaarts. Aan zee blijft het kwik net licht positief. Overdag is het eerst nog licht, later toenemend bewolkt. Het blijft droog en het is rustig weer met een geleidelijk naar zuidwest draaiende wind. De temperaturen lopen naar een 10 à 12 graden op.

Op woensdag trekt een zwak warmtefront door. Het brengt geen neerslag, maar wel veel wolken. Het raakt zwaar bewolkt tot betrokken en de zon raakt er dan ook overdag niet of moeilijk door. Het is wel rustig met een zwakke tot hoogstens matige en naar zuidwest draaiende wind. De maxima zitten daarbij rond een 12 à 13 graden.

Ook op donderdag speelt de bewolking ons grotendeels parten. Doordat het zwaartepunt van het eerder genoemde hoog ten westen van ons blijft liggen, blijft de wind in die hoek zitten en voert vrij veel wolken aan vanaf de Noordzee. Het is dan ook wel rustig, maar zwaar bewolkt en droog bij maxima rond 12-13 graden.

Vrijdag wordt dan waarschijnlijk de beste dag van de week met meer zon en wat hogere maxima, maar door het naderen van enkele zwakke storingen, zit er nog wat onzekerheid in de bewolkingsgraad. In het weekeind wisselen we alleszins dit hogedrukgebied in voor een ander, wat gepaard gaat met de doortocht van enkele zwakke storingen en mogelijk dan weer tijdelijk wat lichte regen. Een terugkeer naar dit zeer wisselvallige en ontstuimige weer is echter niet aan de orde.

Samenvatting voor vandaagEerst brede opklaringen, maar al snel wordt het een mix van wolken, zon en een enkele verspreide maartse bui. Die ene bui kan wel flink uit de hoek komen. De westelijke wind neemt af, maar waait toch nog vrij krachtig boven land tot krachtig aan zee en er zijn nog altijd rukwinden mogelijk. Maxima van 8 à 9 graden.

Geert, zondag 17 maart, 09.45 uur.

 

Een nieuwe minuut natuur staat sinds gisteren online: we kijken opnieuw even naar een vroeg bloeiende struik: de forsythia

 

En ook belangrijk: woensdag 20 maart: start van de astronomische lente! Zoals vorig jaar al eens in een video uitgelegd, start die zo goed als altijd op 20 maart:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!