Weerpraatje van zaterdag 16 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

De westcirculatie houdt het nog heel even vol, maar loopt naar het einde toe. Dit weekend hebben we nog last van een depressie met daaraan verbonden storingen die nog regengebieden over onze regio stuurt. Vanaf de Atlantische Oceaan nadert echter een hogedrukgebied dat zich vanaf maandag boven onze omgeving gaat opbouwen. Het werpt een dam op tegen de westelijke aanvoer en gaat zich volgende week boven Europa nestelen. Daarmee komt het onstabiele regime van de voorbije weken tot stilstand en schakelen we over naar een rustiger, stabieler, zonniger, droger en later in de week ook erg zacht weertype. De lente is dus op komst, maar eerst moeten we wel nog een paar herfstige dagen doorlopen.

Vandaag merken we nog niets van de komende weersverbetering. De voorbije nacht trok een actieve storing voorbij met flink wat regen. Vanochtend trekt die regen snel weg en wordt het droog, maar het blijft de rest van de dag wel zwaar bewolkt tot betrokken. Heel misschien dat de zon eens een waterige poging doet om door te breken, maar die kans is klein. Het kan later vanmiddag zelfs weer wat licht gaan motregenen. De temperaturen zijn daarbij wel zacht en halen gemakkelijk maxima rond 11 graden. Verder speelt vooral de wind weer een hoofdrol. Die waait stevig door uit het zuidwesten en haalt aan zee gemakkelijk 6 tot 7 Bft. Boven land is dat een 4-5, per momenten zelfs tegen de 6 aan. Er zijn alweer eens uitschieters mogelijk die de hele dag kunnen uithalen naar een 70 à 80, zelfs 90 km per uur aan de kust.

Tegen de avond gaat het weer regenen. De komende nacht trekt immers een koufront door met opnieuw een periode van intense regen. Zeker later in de nacht. De minima blijven daarbij vrij zacht en zakken niet echt onder de 7-8 graden terwijl er ook vannacht veel wind uit het zuidwesten blijft staan met uitschieters nog altijd tot een 70 km per uur.

Morgen trekt dat front in de ochtend snel door en houdt de continue regen op. Het front wordt gevolgd door een mix van wolken, zon en buien. De bovenluchten koelen morgen fors af en ook aan de grond komt dan met een naar noordwest draaiende wind koudere lucht binnen. De temperaturen halen dan ook maar een 8 tot 9 graden meer en gaandeweg de dag kunnen er enkele forse buien gaan vallen. Die kunnen gepaard gaan met hagel en onweer. De wind die eerst is afgezwakt, neemt later en zeker tijdens en rond buien weer toe en er zijn dan opnieuw uitschieters mogelijk tot rond de 70-80 km per uur. Tegen de avond komt er nog een lijn mer verhoogde buienactiviteit door.

Ook in de nacht naar maandag zitten er nog een aantal buien, maar het wordt wel geleidelijk rustiger. Het is dan koeler met minima rond een 3-4 graden aan zee, landinwaarts nog wat lager. Maandag vallen er zeker in de ochtend nog een aantal verspreide buien, maar overdag neemt die buienactiviteit snel af vanaf het westen. De opklaringen worden breder en de zon krijgt steeds meer ruimte doorheen de dag. De wind is dan fors afgenomen en waait nog maar matig uit het noordwesten. Aan zee soms nog eens vrij krachtig. Het is koeler met maxima op maandag rond 8-9 graden.

De nacht naar dinsdag verloopt rustig en koud. Tegen de ochtend kan het landinwaarts een graadje vriezen. Overdag houden we het dinsdag droog bij een geleidelijk naar west tot zuidwest draaiende wind die nog maar zwak tot matig waait. Het wordt een tiental graden en we zien brede zonnige perioden met een aantal wolkenpartijen.

De dagen daarna blijft het droog en wordt het geleidelijk aan steeds zachter. Het is wel niet altijd even zonnig. Zeker woensdag zouden er behoorlijk wat wolken kunnen zijn wanneer er zachtere lucht binnenkomt. Later in de week is het weer zonniger en het blijft droog en rustig. De temperaturen winnen vooral in de tweede helft van de week fors terrein. Tegen het eind van de week noteren we volop lentetemperaturen bij veel zon en rustige dagen.

Samenvatting voor vandaagSnel wegtrekkende regen, maar het blijft wel zwaar bewolkt tot betrokken. Heel misschien volgt een tijdelijke knipoog van de zon. Het waait weer erg hard uit het zuidwesten met later weer forse uitschieters tot een 70-80 km per uur bij zachte maxima rond een 11 graden. Vanavond en vannacht volgt weer regen.

Geert, zaterdag 16 maart, 08.55 uur.

 

Als je al het weergeweld even wil vergeten, dan kan je dat doen met de meest recente natuur-minuut: een zingende lijster:

 

Wil je meer horen? Er is ook een ‘large’ editie opgenomen: die vind je via deze link: https://youtu.be/vuKiyx0yeP8

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!