Weerpraatje van vrijdag 15 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

We hebben nog een aantal dagen te maken met een verder doordraaiende westcirculatie. Die houdt er nog tot en met zondag de vaart in waarbij depressies de plak zwaaien en vanaf de Atlantische Oceaan telkens nieuwe storingen richting onze streken uit sturen. Vanaf maandag komt een hogedrukgebied vanaf het westen naar onze omgeving schuiven. Dat bouwt zich later volgende week uit tot een stevig hoog in onze regio en zal zorgen voor een minstens tijdelijke weersverbetering. Vanaf maandag worden storingen op afstand gehouden en wordt het rustiger, droger en zonniger.

Vandaag is dat nog niet zo. Er is vanochtend eerst nog een storing die we moeten verwerken. Die trekt vanochtend vroeg door met een periode van regen. De regen schuift echter wel vrij snel weg naar het oosten en nog voor halfweg de ochtend wordt het al droog vanaf de kust. Die droge perioden breiden zich snel uit en tegen het eind van de voormiddag heeft de regen de regio verlaten. We krijgen dan voor de rest van de dag een afwisseling van zonnige perioden en wolkenpartijen met enkele verspreide buien. De temperaturen lopen daarbij op naar een 12-tal graden. Verder speelt vooral de wind weer een grote rol. Die komt nog steeds uit een westelijke tot zuidwestelijke richting en gaat weer vrij krachtig tot krachtig waaien boven land. Aan zee kan die weer hard tot stormachtig worden. De hoogste rukwinden halen zeker vanmiddag weer gemakkelijk waarden van een 70 tot 80 km per uur. Iets minder dan de vorige dagen dus, maar dat is nog altijd erg veel wind.

Vanavond en vannacht is het opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken op passage van een volgende storing. Die trekt in de nacht met regen over de regio en er kan daarbij andermaal een 5 à 10 liter water per vierkante meter gaan vallen. De wind blijft flink doorblazen uit een zuidwestelijke hoek terwijl de minima aan de zachte kant blijven met een 7 à 8 graden.

Morgen trekt die regenzone geleidelijk weg in de ochtend. Het is eerst nog wat regenachtig, maar het wordt ook dan al snel weer droger. De rest van de dag verloopt dan in bewolkte omstandigheden. Net als de vorige dagen staat er alweer heel wat wind met nog altijd een vrij krachtige tot krachtige zuidwestelijke wind boven land. Aan zee is die nog altijd bij momenten hard tot stormachtig. De temperaturen zitten daarbij rond een 11 graden en de rukwinden halen ook morgen nog altijd gemakkelijk uit tot rond een 80 km per uur. 

Tegen de avond en in de nacht naar zondag volgt opnieuw regen. Daar hebben we dan zondag in de ochtend eerst nog wat last van, maar ook die regen trekt snel weg. De rest van de zondag krijgen we dan weer een mix van opklaringen en wolken met kans op enkele buien. Het is dan een 10 à 11 graden en eindelijk neemt dan ook de wind af. Die draait zondag naar een west tot noordwestelijke richting en gaat veel minder hard waaien. De rukwinden gaan er gaandeweg de dag ook uit.

Op maandag vallen er in een noordwestelijke stroming nog enkele verspreide buien te noteren, maar die gaan verdwijnen en het wordt gaandeweg de dag steeds zonniger. De opklaringen winnen terrein en de wind waait nog maar matig. Het is wel koeler met maxima rond 8-9 graden. 

In de nacht naar dinsdag is het helder en rustig en dat kan de deur openzetten voor vrij koude minima. Dat moeten we nog even in de gaten houden. In elk geval zet vanaf dinsdag een forse weersverbetering in. Het blijft dan droog en de zon neemt het over. Er zijn flinke zonnige perioden bij een zwakke en naar west tot zuidwest draaiende wind.

De dagen daarna blijft het droog en wordt het geleidelijk aan steeds zachter. Tegen het eind van de week noteren we volop lentetemperaturen bij veel zon en rustige dagen.

Samenvatting voor vandaagEerst regen. Die verdwijnt vrij snel en dan krijgen we een mix van opklaringen met wat zon, maar ook wolken en enkele buien. We halen een graad of 12. Er blijft erg veel wind staan uit het zuidwesten met opnieuw rukwinden van 70 tot 80 km per uur.

Geert, vrijdag 15 maart, 06.40 uur.

 

Als je al het weergeweld even wil vergeten, dan kan je dat doen met de meest recente natuur-minuut: een zingende lijster:

 

Wil je meer horen? Er is ook een ‘large’ editie opgenomen: die vind je via deze link: https://youtu.be/vuKiyx0yeP8

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!