Weerpraatje van donderdag 14 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

De westcirculatie draait nog een aantal dagen op volle toeren door. Nog tot en met zondag sturen lagedrukgebieden de ene na de andere storing over ons heen met veel regen en wind. In de loop van het weekeind vertraagt de westelijke stroming geleidelijk en vanaf maandag bouwt een hogedrukgebied zich op in onze buurt. Dat werpt een halt toe aan de westelijke circulatie en zorgt voor stabilisering van de atmosfeer. Het hoog bouwt zich later uit tot een flinke blokkade die in de loop van volgende week voor aanvoer van veel drogere, zachtere lucht zal zorgen met zonniger en rustiger voorjaarsweer.

Vandaag moeten we nog rekening houden met een totaal herfstig weerbeeld. Een flinke storing trekt vanochtend door de regio met veel regen. Er kan in totaal in de ochtend gemakkelijk meer dan 10 liter water per vierkante meter gaan vallen. Daarbij waait het stevig. Boven land staat een matige tot vrij krachtige wind, 4 tot 6 Bft. Aan zee waait die krachtig tot hard, 5 à 7 Bft. Na de middag houdt de continue regen dan wel op, maar we krijgen dan buien in de plaats. Die kunnen plaatselijk hevig zijn. De wind wordt dan iets meer west in plaats van zuidwest, maar trekt verder aan. Boven land tot 5-6 Bft. Aan zee naar 7-8 Bft. Er kunnen dan weer overal rukwinden voorkomen van 80 tot 90 km per uur. Zeker in en rond buien. De maxima komen vanmiddag uit rond een 12-tal graden. Naar het eind van de middag toe, nemen de buien af en wordt het geleidelijk aan droog, maar het blijft wel hard waaien.

Vanavond volgt dan een tijdelijke droge periode. De wind neemt daarbij wat af en draait weer naar een zuidwestelijke hoek bij minima die dalen naar een graad of 7. Later vanavond en zeker in de nacht neemt de bewolking dan weer toe. Tegen de ochtend kan het opnieuw gaan regenen vanaf de kust en de Franse grens.

Morgen wordt net als vandaag weer een echte herfstdag. Een front trekt in de ochtend door met perioden van regen. Er kan daarbij opnieuw een 5 à 10 liter water gaan vallen per vierkante meter. Later op de dag wordt het droger vanaf de kust, al blijven een aantal lokale en verspreide buien zeker nog mogelijk. De maxima lopen daarbij weer op naar een 12 tot 13 graden en het gaat ook weer hard waaien. We hebben de hele dag met een stevige zuidwestelijke wind te maken. Die kan weer gemakkelijk uithalen tot snelheden van om en bij de 80 km per uur.

In de avond en nacht naar zaterdag trekt ook nog een storing door. Het is dan opnieuw regenachtig met veel wind. De minima blijven daarbij vrij hoog zitten met waarden rond een 8-9 graden. Zaterdag regent het dan in de ochtend eerst nog wat, maar overdag houden we het een ruime periode droog. De zuidwestelijke wind blijft een hoofdrol opeisen en waait ook zaterdag nog vrij krachtig tot krachtig met nog altijd felle rukwinden, maar de meest zware windstoten gaan er dan toch uit. Er zijn dan nog uitschieters tot rond een 60 à 70 km per uur mogelijk. Het wordt ook wat minder zacht met temperaturen rond 10-11 graden. Tegen de avond en nacht gaat het opnieuw regenen.

Zondag start nog met de regenzone die in de nacht binnen is gelopen. Die trekt in de ochtend geleidelijk aan weg waarna een naar west tot noordwest draaiende wind koelere lucht aanvoert. De maxima vallen dan op een tiental graden terug. Overdag krijgen we dan brede opklaringen, maar ook nog wolkenvelden met kans op enkele verspreide buien. De wind is dan eindelijk aan de ketting gegaan en waait nog maar matig boven land. Aan zee nog vrij krachtig, maar neemt gaandeweg af.

Op maandag vallen er in een noordwestelijke stroming nog enkele verspreide buien te noteren, maar die gaan er geleidelijk aan uit. De opklaringen winnen terrein en de wind waait nog maar matig. Het is wel koeler met maxima rond 8-9 graden. 

In de nacht naar dinsdag is het helder en rustig en dat kan de deur openzetten voor vrij koude minima. Dat moeten we nog even in de gaten houden. In elk geval zet vanaf dinsdag een forse weersverbetering in. Het blijft dan droog en de zon neemt het over. Er zijn flinke zonnige perioden bij een zwakke en naar west tot zuidwest draaiende wind.

De dagen daarna blijft het droog en wordt het geleidelijk aan steeds zachter. Tegen het eind van de week noteren we volop lentetemperaturen bij veel zon en rustige dagen.

Samenvatting voor vandaagEen volledig herfstig weerbeeld. Vanochtend valt er veel en langdurig regen. Vanmiddag wisselen droge perioden af met een paar buien. De zuidwestelijke wind neemt toe en vanaf de late voormiddag tot vanavond laat zijn weer felle rukwinden mogelijk van 70-80 km per uur tot zelfs lokale uitschieters tot 90 km per uur. Het wordt een 12-tal graden.

Geert, donderdag 14 maart, 06.50 uur.

 

Als je al het weergeweld even wil vergeten, dan kan je dat doen met de meest recente natuur-minuut: een zingende lijster:

 

Wil je meer horen? Er is ook een ‘large’ editie opgenomen: die vind je via deze link: https://youtu.be/vuKiyx0yeP8

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!