Weerpraatje van woensdag 13 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

De westcirculatie waait nog even op volle toeren door. Nog tot en met het weekeind trekt de ene depressie na de andere de Atlantische Oceaan over en voert daarbij het ene na het andere front tot over onze regio. Daarbij staat er de hele periode erg veel wind die per momenten ook nog eens extra aantrekt. Zeker tijdens buien en de passage van storingen zijn telkens flinke rukwinden mogelijk. De aangevoerde lucht is daarbij vrij zacht. Vanaf zondag stabiliseert de atmosfeer geleidelijk en volgende week vormt zich een hogedrukgebied in onze buurt. Dat blokkeert dan de westelijke aanvoer en zorgt ervoor dat de wind luwt. De neerslagkansen gaan er uit, het wordt rustiger en zonniger en later in de week ook zachter.

Voor vandaag is dat allemaal totaal nog niet aan de orde. Er staat ook vandaag weer een forse wind te blazen uit een westelijke tot zuidwestelijke richting in de ochtend. Meer west tot noordwest later op de dag. Die kan aanvankelijk tot 60-70 km per uur uithalen vanochtend, maar gaandeweg de dag lopen de felste rukwinden weer op en vanavond kan dat gemakkelijk weer naar een 80-90 km per uur zijn. Eerst is het daarbij vanochtend overwegend droog met veel wolken. Er valt slechts lokaal eens wat lichte regen of een enkele bui. Gaandeweg de dag breekt de bewolking wat op en komt er ook ruimte voor zonniger intermezzo’s, maar tegelijk neemt daarbij de kans op enkele forsere buien toe. Vanmiddag is het dan ook wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen waarbij er hier en daar een bui opduikt. Dat kan een felle maartse bui zijn, eventueel met hagel en een donderklap. De maxima vatten daarbij post rond een hoogste waarde van een 10 tot 11 graden.

Vanavond kan er hier en daar nog een bui vallen, maar geleidelijk verdwijnen die weer. In de nacht neemt dan vervolgens de bewolking weer toe. Tegen de ochtend volgt er dan een volgende storing met opnieuw regen vanaf de kust. De minima dalen daarbij naar een 5 tot 6 graden en lopen tegen de ochtend geleidelijk aan weer op. De wind zwakt tijdelijk wat af in de eerste helft van de nacht om dan tegen de ochtend weer aan te trekken. Ze draait daarbij ook weer naar een zuidwestelijke richting.

Morgen is weer een echte herfstige dag. Een storing trekt alweer in volle lengte en breedte over onze regio met weer de hele dag een zwaar bewolkte hemel met perioden van regen of buien. De wind waait weer erg hard en wordt aan de kust hard tot stormachtig met uitschieters die gaandeweg de dag weer gemakkelijk oplopen naar een 80 à 9 km per uur tegen het eind van de dag. Ook landinwaarts staat er weer veel wind. Die haalt daar gaandeweg een 5 à 6 Bft met tegen het eind van de dag weer rukwinden van een 70 km per uur, lokaal nog wat meer. Het wordt iets zachter met maxima rond 12 graden. Aan het eind van de dag wordt het wat kalmer en droger en we wuiven de donderdag ’s avonds uit met een paar opklaringen die vanaf de kust binnenlopen.

Op vrijdag zijn we er ook weer aan voor de moeite. Het is ook dan zwaar bewolkt tot betrokken. We verwerken ook vrijdag een paar storingen die met regen en wind door de regio trekken. Het blijft dan ook weer de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien. De wind blijft hard waaien met felle rukwinden uit nog steeds een zuidwestelijke tot westelijke richting. Het blijft met een graad of 12 vrij zacht.

In het weekeind is er geleidelijk wat beterschap. Zaterdag zijn er meer droge perioden, maar een bui of wat regen is nooit heel ver weg. Het blijft wel vrij hard waaien met ook zaterdag nog steeds veel wind. Zondag gaat die wind eindelijk liggen en wordt het kalmer, maar we moeten dan wel nog een regenzone verwerken. 

Na het weekeind komt een hogedrukgebied zich in onze buurt settelen en dat betekent voor volgende week een stuk rustiger weer met meer zon, hogere maxima en vooral veel minder wind.

Samenvatting voor vandaagGrijs en bewolkt in de ochtend, maar niet zo veel regen of droog. De wind speelt flink mee uit zuidwest tot west met uitschieters tot 60-70 km per uur. Vanmiddag is het een mix van wolken, opklaringen en enkele (felle) maartse buien. De wind trekt verder aan uit het westen en kan tot 80-90 km per uur uitschieten tegen het eind van de dag. Maxima rond een 10-tal graden.

Geert, woensdag 13 maart, 06.25 uur.

 

Als je al het weergeweld even wil vergeten, dan kan je dat doen met de meest recente natuur-minuut: een zingende lijster:

 

Wil je meer horen? Er is ook een ‘large’ editie opgenomen: die vind je via deze link: https://youtu.be/vuKiyx0yeP8

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je vindt er trouwens ook een leuk filmpje over onze nieuwe kuikens 🙂 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!