Weerpraatje van dinsdag 12 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Het blijft een zeer dynamische situatie op de weerkaarten met nog altijd een westcirculatie die onder volle stoom zit. Daarbij komt het ene lagedrukgebied na het andere met een sneltreinvaart de Atlantische Oceaan over en stuurt daarbij het ene front na het andere over West-Europa. Daarbij blijft de wind ook van tijd tot tijd flink uitschieten. De eerste dagen zijn er ook amper betere momenten te verwachten. Vanaf het weekeind verbetert het geleidelijk aan wat en na het weekeind neemt waarschijnlijk een hogedrukgebied de regie weer over en komt het onstabiele weer tot een einde.

Vandaag is het opnieuw erg ontstuimig. Vanochtend vroeg trekt een warmtefront door. Dat is niet zo actief en brengt maar een kleine hoeveelheid regen mee. Er kan tijdelijk wat lichte regen of motregen vallen. Tegen de avond komt er dan een koufront binnen en dat is een flink stuk actiever. Het kan overdag af en toe wat licht regenen of motregenen. In de loop van de middag neemt de kans op meer intense regen toe en in de late middag kan er dan een periode flinke regenval aan te pas komen. We zitten weer in zachtere lucht. Het is vanochtend al een 7 graden om de dag te starten en die maxima lopen geleidelijk verder op naar een 10-tal graden gaandeweg de middag. 

Tenslotte is er ook opnieuw de wind en die eist weer een hoofdrol op vandaag. Die zit in een zuidwestelijke richting en gaat weer flink aanwakkeren. Vanochtend waait die al snel weer vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft aan zee, 5 boven land. Vanmiddag wordt die dan gemakkelijk weer hard tot zelfs stormachtig aan zee (6-8 Bft). Boven land staat dan een krachtige wind te blazen, rond 6 Bft. Er zijn al snel vandaag weer windstoten van 60 tot 70 km per uur, maar tegen de late middag en avond kunnen de felste windstoten weer uithalen tot een 80 à 90 km per uur.

Vanavond en vannacht zijn er dan weer buien te verwachten. Eerst trekt nog dat koufront door met felle windstoten en tijdelijk intense regen of buien. Nadien wordt het wisselend bewolkt met brede opklaringen, maar ook gaandeweg de nacht een aantal buien. Daar kan een felle bui tussen zitten. De minima dalen daarbij tot rond een 7 graden en er blijft veel wind staan. Die blijft vrij krachtig tot krachtig waaien, aan de kust hard. De felste windstoten worden dan wel minder, maar uitschieters van 70 tot 80 km per uur blijven mogelijk tijdens en rond de buien.

Morgen is het al niet veel beter. Een stormdepressie die over de Noordzee trekt, stuurt dan nog een front over ons heen wat in de loop van de dag weer voor veel wind en perioden met regen zorgt. Er vallen eerst nog enkele verspreide buien. Nadien neemt de bewolking en wind weer toe en trekt dat front door met tijdelijk een periode van felle regen en opnieuw windstoten van 80 tot 90 km per uur uit het zuidwesten. Na passage van dat front komen we dan weer in onstabiele lucht terecht met een aantal verspreide, soms weer felle buien. De wind neemt dan langzaam in kracht af. Het wordt daarbij net als vandaag een 10 tot 11 graden.

Van donderdag tot en met zondag houdt de wisselvalligheid aan. De ene storing is nog niet weg getrokken of er staat al een volgende klaar. We krijgen dan ook elke dag perioden met regen of buien en ook nog steeds veel wind. De temperaturen blijven dan aan de zachte kant met maxima rond 10 tot 12 graden en minima van rond 5-6 graden. 

In het weekeind gaat de meeste vaart er geleidelijk wel uit, maar er trekken ook dan nog wel een aantal storingen door. De wind neemt wel af. Na het weekeind stijgt de luchtdruk weer en komt een hogedrukgebied opzetten. Dat blokkeert dan de westelijke circulatie waarbij het later volgende rustig en fraai voorjaarsweer kan worden. 

Samenvatting voor vandaagHet wordt een grijze dag met veel wolken en geen zon. Er kan af en toe wat gedruppel zijn, maar gaandeweg de dag nemen de regenkansen toe. In de late middag / avond passage van een front met intense regen. Het wordt een tiental graden en er is de hele dag weer erg veel wind die ook toeneemt. Tegen de late middag / avond met uitschieters van 70-80 km per uur boven land tot 80-90 km per uur aan zee.

Geert, dinsdag 12 maart, 06.45 uur.

 

Als je al het weergeweld even wil vergeten, dan kan je dat doen met de meest recente natuur-minuut: een zingende lijster:

 

Wil je meer horen? Er is ook een ‘large’ editie opgenomen: die vind je via deze link: https://youtu.be/vuKiyx0yeP8

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je vindt er trouwens ook een leuk filmpje over onze nieuwe kuikens 🙂 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!