Weerpraatje van maandag 11 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Dat de storm gisteren lelijk huishield, hoeft niet meer verteld te worden. Er was veel schade aan huizen, infrastructuur en bomen. Ook bij ons in de buurt, sneuvelden veel bomen … Getuige dit korte filmpje van de bossen in onze buurt:

Dat er zoveel bomen sneuvelden, heeft waarschijnlijk te maken met twee redenen: een storm van dit kaliber komt niet snel voor. De vorige reeks hele zware stormen zat in de jaren ’90 en dat is toch een hele poos geleden. Vele bomen hebben dus lang dit soort wind niet gevoeld en de zwakste / zieke exemplaren gaan er dan ook eerst uit. Er zijn tussentijds ook nog wel stormen geweest, maar deze was toch van een erg flink kaliber. Anderzijds speelt waarschijnlijk ook de droogte hier een groot stuk in mee. Vele bomen zaten / zitten niet goed geworteld in de droge ondergrond waardoor ze sneller omgaan. Overigens hoeft dat voor een bos geen drama te zijn. De gevallen bomen maken immers plaats voor nieuwe jonge bomen die de open plekken gaan innemen en dat is niet meer dan een natuurlijk proces. 

Wat het weer betreft: dat blijft zeer wisselvallig de komende 7 tot 10 dagen. De ene depressie volgt de andere op de voet op in een nog altijd onder grote stoom staande westcirculatie. Storingen en buienlijnen worden daarbij in snel tempo over onze omgeving gestuurd met af en toe even een kleine adempauze daarin. We komen daarbij de eerste dagen ook in wat koelere lucht terecht en de wind blijft voorlopig een hoofdrol spelen. Van vandaag tot en met zeker al woensdag / donderdag zijn er geregeld fases met erg veel wind en kans op zware windstoten. Na volgend weekeind zie je in de pluim van het Europese model een kentering. Hieronder staat zowel de temperatuurs- als neerslagpluim en beide tonen vanaf volgende week duidelijk hogere maxima en veel minder regen. Ook de Amerikaanse collega’s laten na volgende week de blokkades van hogedruk op de weerkaarten terugkeren … Even afwachten of het zo uitloopt want dat zou dan betekenen dat deze wisselvallige fase maar heel kort zou geduurd hebben …

 

Voor vandaag staat er alleszins vanochtend op diverse plekken nog erg veel wind uit een west tot noordwestelijke hoek. Zeker aan de kust en in het noorden kunnen de rukwinden eerst nog snelheden halen van een 80 tot zelfs 90 km per uur! Er valt in het noorden van de regio daarbij nog een enkele bui. Die ene bui kan nog wat hagelbollen mee brengen of zelfs een enkele verre donderklap. Vooral het noordelijke deel van Oost-Vlaanderen krijgt nog geregeld een bui. In West-Vlaanderen is de buienkans kleiner, maar niet uitgesloten. Daar zitten de buien vooral ten noorden van lijn Oostende-Torhout-Tielt. Ten westen daarvan zijn er amper of zelfs geen buien. Na de middag verdwijnen de buien geleidelijk overal uit het weerbeeld. De droge zonnige perioden die al in het westen zitten, breiden zich dan uit en de wind neemt geleidelijk verder in kracht af. Het is wel een stuk koeler geworden met maxima rond een 8-9 graden.

Vanavond en vannacht breidt de bewolking zich weer uit. Er komt een volgende storing aan en die kan tegen de ochtend al de eerste regen brengen aan de kust. We zitten eerst nog in koele lucht met minima die dalen naar een 3 tot 5 graden. Het binnenlopende front is echter een warmtefront, dus de temperaturen lopen tegen de ochtend geleidelijk aan op. Ook de naar zuidwest draaiende wind trekt daarbij weer aan met tegen de ochtend weer snelheden tot rond een 70 km per uur.

Morgen is het opnieuw grijs en nat. Het warmtefront trekt in de ochtend snel verder. Dat wordt weliswaar ook door een aantal droge perioden gevolgd, maar er valt verspreid over de dag toch geregeld wat regen. Tegen de late middag nadert dan een actief koufront en op nadering daarvan gaat het weer intenser regenen. Het wordt morgen overdag een tiental graden, maar tegen de avond komen we dan weer in koelere lucht terecht. De wind die zuidwest geworden is, kan overdag en zeker op passage van het koufront weer flink opspelen. Er zijn dan tijdelijk weer rukwinden mogelijk die uithalen tot een 80 km per uur.

In de nacht naar woensdag is het wisselvallig met een aantal buien. De wind kan tijdelijk wat afnemen, maar blijft toch erg vlagerig bij minima rond een 6 à 7 graden.

Woensdag trekt een volgende actieve stormdepressie over het Noordzeegebied naar het oosten. Het is de hele dag weer zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of felle buien. Afhankelijk van de precieze koers van dit volgende laag zijn er opnieuw stormkansen, maar zo erg als gisteren lijkt het toch niet te worden. Toch is het een zaak die opgevolgd moet worden want ook dan zijn er zware rukwinden mogelijk die weer hoge snelheden kunnen halen. Het is daarbij ook weer wat zachter met temperaturen van 10 tot 12 graden.

Van donderdag tot en met zondag houdt de wisselvalligheid aan. De ene storing is nog niet weg getrokken of er staat al een volgende klaar. We krijgen dan ook elke dag perioden met regen of buien en ook nog steeds veel wind. De temperaturen blijven dan aan de zachte kant met maxima rond 10 tot 12 graden en minima van rond 5-6 graden. 

Samenvatting voor vandaagIn het noorden nog een aantal forse buien. In het westen droog. De buien trekken geleidelijk aan weg uit de regio en we krijgen dan meer zon. Er staat nog heel veel wind uit het noordwesten die geleidelijk in kracht afneemt. Zeker vanochtend zijn daarbij nog felle windstoten mogelijk. Maxima rond 8-9 graden.

Geert, maandag 11 maart, 06.45 uur.

 

Als je al het weergeweld even wil vergeten, dan kan je dat doen met de meest recente natuur-minuut: een zingende lijster:

 

Wil je meer horen? Er is ook een ‘large’ editie opgenomen: die vind je via deze link: https://youtu.be/vuKiyx0yeP8

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je vindt er trouwens ook een leuk filmpje over onze nieuwe kuikens 🙂 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!