Weerpraatje van zondag 10 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

De westcirculatie blijft op volle toeren draaien. Steeds nieuwe depressies die vanaf de Atlantische Oceaan richting West-Europa koersen, nemen daarbij steeds weer van elkaar het roer over. Ze sturen fronten en buienlijnen onze kant op met periodiek ook erg veel wind. Vandaag trekken enkele zeer actieve randstoringen daarbij over het Noordzeegebied. Die diepen erg snel uit en trekken een serieus windveld met zich mee dat over onze kust en regio komt te liggen met felle rukwinden.

Vandaag start nat,maar die regenzone trekt vrij snel weg. Na nog een aantal felle buien in de eerste helft van de ochtend, krijgen we daarna al vrij snel met droge perioden te maken. Een kleine depressiekern trekt daarbij echter over midden Nederland en ten zuiden van dat laagje krijgen we de ontwikkeling van een zwaar windveld. Vanaf halfweg de ochtend trekt de westelijke wind dan ook fors aan. Het gaat vrij krachtig tot krachtig waaien boven land (5-6 Bft). Zelfs tijdelijk mogelijk hard in de noordelijke delen van de regio (6-7 Bft). Aan zee kan het stormachtig worden, tot 8 Bft en op de Noordzee staat een volle storm van 9 Bft! Er komen daarbij felle rukwinden voor. De wind zal vooral tussen 10 en 14 uur op haar hoogtepunt zitten met dan uitschieters boven land tussen de 70 en 90 km per uur in de zuidelijke regio’s. In de noordelijke gebieden kan dat tot 100 km per uur zijn. Aan de midden- en oostkust kan de wind zelfs wat harder uithalen en ook langs de Nederlandse grens zijn nog fellere rukwinden mogelijk. Die kunnen zelfs in het extreemste geval tot 120 km per uur pieken. 

Later in de middag neemt de wind wat af, maar dan verschijnen er geleidelijk aan buien in het weerbeeld. Die nemen tegen de avond toe en kunnen zelfs een licht winters karakter krijgen met hagel of een donderklap.Tijdens en rond buien blijven erg felle rukwinden mogelijk! De temperaturen zijn wel nog vrij zacht en halen gemakkelijk waarden tussen 10 en 12 graden.

Vanavond en vannacht blijft het erg wisselvallig. De wind zit dan meer in een noordwestelijke hoek en waait nog altijd erg hard. Boven land is die nog altijd vrij krachtig tot krachtig. Aan zee is dat een harde wind. Die neemt geleidelijk verder af, maar felle windstoten zijn nog steeds mogelijk van een 70 tot 80 km per uur. Zeker tijdens en rond buien want die zijn er ook nog altijd en die kunnen nog steeds licht winters uit de hoek komen met hagel, stofhagel of een donderklap. Minima tegen de ochtend dalende naar een 3 graden landinwaarts en rond 5 aan de kust.

Morgen is het eerst nog erg wisselvallig. Er is aanvankelijk nog flink wat wind, maar die neemt overdag verder af en draait weer van een noordwestelijke naar een westelijke hoek. Er vallen zeker in de ochtend nog flink wat buien en die kunnen blijvend een winters karakter hebben met wat hagel of stofhagel of een donderklap. In de loop van de dag verdwijnen de buien geleidelijk uit het weerbeeld. We krijgen morgen maxima van een 8-tal graden. In de nacht naar dinsdag neemt de bewolking toe en kan het vanaf de kust weer wat gaan regenen tegen de ochtend.

Dinsdag wordt het al snel overal weer zwaar bewolkt tot betrokken. Een volgende storing dient zich aan en zorgt al snel voor regen. Die kan weer intens zijn. Het blijft de hele dag lang bewolkt met steeds verder oplopende regenkansen. Zeker in de latere namiddag kan die intens zijn. De maxima blijven daarbij rond een 8 graden zitten en er staat ook dinsdag weer veel wind. Die kan weer uithalen tot een 70-80 km per uur.

Op woensdag is het uitkijken naar de exacte koers van een volgende lagedrukgebied dat zich aandient. Ook dat brengt weer een periode van veel regen met zich mee en vooral ook erg veel wind. Mogelijk gaat het op woensdag dan ook opnieuw stormen in de loop van de dag. De maxima kunnen dan weer wat hoger uitkomen rond 10-12 graden.

Een eerste blik op de tweede weekhelft, belooft weinig beterschap. Het blijft een komen en gaan van depressies en daaraan verbonden storingen en buienlijnen. De temperaturen gaan wel weer iets omhoog, maar de westcirculatie blijft onder volle stoom!

Samenvatting voor vandaagWind! Erg veel wind. Na een natte start van de dag wordt het tijdelijk droger, maar de wind trekt fors aan. Vanaf 10 uur komen we in een stormveld terecht met rukwinden van 80 tot 100 km per uur. In het uiterste noorden en aan het oostelijke kustgedeelte mogelijk nog wat meer! Later op de dag, vooral vanmiddag, komen er dan buien opzetten en die kunnen fel zijn. Maxima tussen 10 en 12 graden. Er blijft tot de avond veel wind, al neemt die vanaf halfweg de middag wel geleidelijk af.

Geert, zondag 10 maart, 08.20 uur.

 

De nieuwe natuur-minuut staat er weer sinds gisteren. Vergeet even het slechtere weer en geniet van deze zingende lijster:

 

Wil je meer horen? Er is ook een ‘large’ editie opgenomen: die vind je via deze link: https://youtu.be/vuKiyx0yeP8

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je vindt er trouwens ook een leuk filmpje over onze nieuwe kuikens 🙂 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!